Home » Știri » Școală după școală. Cum se poate recupera materia pierdută, unde și până când se face înscrierea

Școală după școală. Cum se poate recupera materia pierdută, unde și până când se face înscrierea

Alexandru Cazacu / 26.02.2021, 17:09
Școală după școală. Cum se poate recupera materia pierdută, unde și până când se face înscrierea

Miercuri, a fost oficializat un ordin al Ministerului Educației prin care elevii care nu au putut face cursurile online, cei care se află în situație de corigență la finalul primului semestru din acest an sau care au nevoie de ajutor pentru parcurgerea materiei, vor putea urma cursurile programului ”Școală după școală”.

Școală după școală. Cum se poate recupera materia pierdută

Mai exact, este vorba de Ordinul ministrului Educației nr. 3.300/2021, prin care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a programului ”Școală după școală. Elevii eligibili pentru acest program sunt cei până în clasa a VIII-a, inclusiv, care se află în situația de abandon școlar sau sunt în situația de eșec școlar, în special elevii care nu au avut acces la cursurile online. De asemenea, elevii care din grupuri vulnerabile sau dezavantajate economic, precum elevii din mediul rural sau cei cu dizabilități sunt eligibili pentru programul ”Școală după școală”.

Așadar, părinții care vor să își înscrie copii în programul ”Școală după Școală” au nevoie de o serie de documente. Acestea sunt următoarele:

  • Pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online sau au avut un acces deficitar la acestea, este necesară o cerere scrisă a părintelui sau a reprezentantului legal al acestora depusă la unitatea de învățământ, precum și o declarație pe propria răspundere precum că elevii nu au putut participa la școala online;
  • Pentru elevii care se află în situație de corigență la sfârșitul primului semestru al anului școlar 2020-2021 sau au situația neîncheiată la cel puțin o disciplină este necesară lista elevilor corigenți sau cu situația neîncheiată la sfârșitul semestrului precedent prezentată de către unitatea de învățământ;
  • Pentru elevii care din alte motive au nevoie de activitate remedială, părinții trebuie să prezinte rezultate școlare/rezultate la evaluarea inițială de la începutul semestrului prezentate de unitatea de învățământ.

Potrivit Ordinului ministrului Educației, elevii care nu au avut acces la școala online sau au avut un acces deficitar, vor avea prioritate la înscrierea în programul ”Școală după școală”.

Elevii aleși vor putea să participe la orele remediale din alte școli

Inspectoratele școlare vor stabili care sunt școlile care vor oferi acest program, pe baza listelor cu elevi eligibili primite de la unitățile de învățământ. În cazul în care școlile de care aparțin nu organizează aceste cursuri remediale, elevii aleși vor putea participa la acest program în alte unități de învățământ în care sunt susținute.

În cadrul acestui program, o grupă va fi formată din 12 elevi, iar lunar elevii vor avea 20 de ore remediale, la care prezența fizică este obligatorie. Cursurile vor fi susținute și în perioada vacanțelor, în cazul pregătirii elevilor pentru examenele de corigență sau de încheiere a situației.

Cum pot recupera elevii materia
Cum pot recupera elevii materia

Calendarul programului ”Școală după școală”

  • 25 februarie – 2 martie 2021: informarea de către școli a potențialilor beneficiari şi părinții lor de existența programului, prin afișarea prevederilor legale la loc vizibil şi pe site-ul școlii;
  • 25 februarie – 3 martie: depunerea de către părinți a solicitărilor scrise de înscriere a elevului în program;
  • 4 martie: transmiterea de către școli a listelor cu elevii eligibili;
  • 5 martie: stabilirea de către inspectoratele școlare a școlilor care vor realiza ore remediale;
  • 8 martie: începerea activităților remediale în cadrul programului ”Școală după școală” de către unitățile de învățământ.