Home » Știri » Secretele vizitelor oficiale ale lui Ceaușescu în SUA. Ce spera să obțină și ce credea de fapt despre americani

Secretele vizitelor oficiale ale lui Ceaușescu în SUA. Ce spera să obțină și ce credea de fapt despre americani

Voicu Costin / 03.12.2021, 15:04
Secretele vizitelor oficiale ale lui Ceaușescu în SUA. Ce spera să obțină și ce credea de fapt despre americani

Nicolae Ceauşescu a vizitat de patru ori Statele Unite ale Americii în timpul dictaturii sale ca șef de stat al Republicii Socialiste România. A discutat oficial cu trei preşedinţi americani, Richard Nixon, Gerald Ford şi Jimmy Carter. În mandatul său a ajuns de patru ori în SUA între anii 1970 – 1979. Află despre ce au discutat cei 4 președinți în rândurile de mai jos!

Ceaușescu printre americani

În octombrie 1970, Nicolae Ceauşescu, șeful de stat al Republicii Socialiste România, a călcat mândru pe tărâm american. La scurt timp după ce a fost  investit în funcția de conducător al țării în 1967, o invitație a venit din partea preşedintelui american Richard Nixon în SUA. Motivul întâlnirii dintre cei doi a fost împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea ONU.

În timpul vizitei sale, Ceaușescu, însoțit de soția sa, Elena, au vizitat și fabrica de maşini Ford, dar şi parcul de distracţii Disneyland.

Imaginile și sistemul politic american l-au impresionat, afirmând că diferența dintre republica condusă de el și SUA era majoră. Puţinele vizite în străinătate la care a participat până în acel moment i-au adus admiratie față de americani.

Dezamăgit de felul cum a fost tratat

După vizită avută la Casă Albă, Ceauşescu a ținut să împărtășească experiență sa și cu membrii partidului PCR.

„Ceea ce am mai remarcat este şi simplitatea lor în ceea ce priveşte mâncarea. Mănâncă şi puţin şi prost gătit. În general, se servesc două feluri de mâncare; e departe de cum se face la noi. Se dă la început ceva, peşte, de regulă şi o friptură. Dacă noi am da salata pe care mi-au dat-o la Casă Albă, s-ar face scandal.

La dineul care s-a oferit în onoarea şefilor de state şi guverne ni s-a dat o budincă din mălai. Vinul ni s-a servit în nişte pahare simple şi câte o jumătate de pahar de vin alb şi o jumătate de pahar de vin roşu. L-ai băut, să fii sănătos, nu ţi se mai dă. Aşa că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte bune. În general se bea puţin. În orice caz, la prânz nu se bea”.

Inspirat de sistemul american, Ceauşescu a decis să scoată băuturile alcoolice din bufetele de la ministere, unde urma să se servească doar suc şi apă minerală. Faptul că membrii politici străini își plăteau meniul la restaurant, l-a frapat și s-a gândit că ar putea implementa același sistem și în timpul mandatului său.

Nicolae Ceauşescu şi Richard Nixon în 1970
Nicolae Ceauşescu şi Richard Nixon în 1970

Vizită fastuoasă din 1973

A două vizită în statul american a fost organizată în perioada 4-7 decembrie 1973. Onorurile, cu care a fost întâmpinat cuplul prezidential, i-au făcut pe cei doi să se simtă extrem de importanți. Din punct de vedere al protocolului, administraţia Nixon le-a oferit celor doi o întâmpinare ca la carte. Americanii n-au fost, însă, la înălţimea aşteptărilor lui Ceauşescu.

Acesta îşi dorea clauza naţiunii celei mai favorizate, ce presupunea facilităţi vamale pentru produsele româneşți importate de SUA. Mai dorea, de asemenea, un credit de 500 – 600 milioane de dolari, cu dobândă mică. În timpul vizitei s-au semnat unele documente oficiale, inclusiv unele menite să stimuleze relaţiile economice, dar clauza nu a reuşit să o primească.

Dineul oficial, avut cu președintele Richard Nixon, l-a făcut pe acesta să exprime cuvinte de laudă la adresa conducătorului român:

 „Ceea ce vreau să spun, totuşi, este că distinsul nostru oaspete din seara aceasta, dintre toţi oamenii de stat din lume, a jucat unul dintre cele mai însemnate roluri ale unui om de stat de pe glob, prin faptul că a văzut ansamblul problemelor mondiale cu care suntem confruntaţi şi nu numai pe acelea care implicau propria sa ţară sau o altă ţară, cu al cărei conducător el putea discuta într-un anumit moment.

El a dat dovadă de înţelepciune şi înţelegere şi a contribuit enorm la deschiderea unor dialoguri care, altfel, ar fi rămas, poate, închise pentru totdeauna“.

Întâlnirea cu președintele Gerald Ford în 1975

Întâlnirea cu președintele American de la acea vreme, Gerald Ford, a dictatorului român în SUA a avut loc în 11 iunie 1975. Vizitele de stat din Brazilia și Mexic i-au oferit ocazia lui Ceaușescu să facă o  escală de o zi la Washington. Cei doi au reușit să discute între patru ochi, preşedintele american afirmând:

„Doresc ca pe durată mandatului meu să extindem relaţiile stabilite de Statele Unite şi România prin Declaraţia din 1973. În mod deosebit dorim să punem în aplicare Acordul de Schimb între România şi Statele Unite. Am trimis Congresului documentele necesare pentru că acesta să ia toate măsurile necesare, pentru a putea beneficia de pe urmă Acordului de Schimb, important pentru Statele Unite, România şi relaţiile noastre”.

Gerald Ford și Nicolae Ceaușescu
Gerald Ford și Nicolae Ceaușescu

Ultima vizită a lui Ceaușescu în America

1978 a fost anul în care șeful Republicii Socialiste România a vizitat SUA, la invitaţia preşedintelui Jimmy Carter. Șeful statului american declara:

„Este corect să spunem că în ultimii 10 ani, relaţiile prieteneşti dintre SUA şi România au crescut şi s-au îmbunătăţit rapid, spre satisfacţia şi beneficiul poporului nostru. Schimburile dintre ţările noastre au crescut de peste 10 ori în ultimii 10 ani. Şi datorită creşterii existente în relaţiile dintre noi, ne aşteptăm ca volumul să se dubleze în următorii trei ani. Este un mare avantaj pentru mine, ca preşedinte, să am şansa de a mă consulta cu un lider naţional şi internaţional precum este vizitatorul meu de azi”.

Discuţiile de la Casă Albă ale celor doi preşedinţi au avut ca subiect Orientul Mijlociu, unde Ceauşescu avea relaţii bune cu arabii şi israelienii. S-a discutat și despre drepturile omului în România. Puțin revoltat, Ceauşescu a afirmat că este strict o problemă internă, în care amestecurile externe nu se admit.

Ceauşescu şi Jimmy Carter în 1978
Ceauşescu şi Jimmy Carter în 1978

Ceauşescu şi Carter au semnat o declaraţie comună, care a reînnoit promisiunea de a respecta Declaraţia comună semnată în 1973 şi să extindă comerţul, totodată cooperând şi la rezolvarea problemelor umanitare.