Home » Știri » Știri economice » Ce sunt monedele virtuale. Care sunt pozițiile exprimate de țările din Europa față de aceste monede

Ce sunt monedele virtuale. Care sunt pozițiile exprimate de țările din Europa față de aceste monede

Cojocaru Cristian / 26.01.2022, 12:54
Ce sunt monedele virtuale. Care sunt pozițiile exprimate de țările din Europa față de aceste monede

Cu toții am auzit în ultimii ani despre criptomonede, monede virtuale sau monede digitale, unii dintre noi crezând că reprezintă același lucru. Totuși, există o diferență între acestea care este mai puțin cunoscută. Află cum diferă monedele virtuale față de criptomonede, dar și ce poziție au adoptat statele din Europa cu privire la aceste monede și tranzacțiile făcute cu ajutorul lor.

Diferența dintre monedele virtuale și celelalte instrumente digitale de cumpărare

Cu toate că de cele mai multe ori, acești termeni sunt folosiți în același context, află că acest lucru este greșit. Multe persoane folosesc în mod eronat criptomonede și monede digitale ca termeni interschimbabil, însă acestea nu au nimic în comun. Primul lucru care face diferență între cele două este reprezentat de cine anume le controlează.

Putem enumera aici două tipuri de control, și anume cel centralizat și cel descentralizat. Cea de-a doua diferență constă în transparența tranzacțiilor. Astfel, că în cazul criptomonedelor, oricine poate vedea tranzacțiile efectuate de către utilizator, fiind aflate în blockchain. Nu putem afirma același lucru despre monedele digitale.

Criptomonedele

Acestea reprezintă o modalitate de schimb și stocare între membrii din cadrul unei comunități descentralizate, fiind și cea mai importantă diferență în comparație cu o monedă digitală. Criptomonedele sunt guvernate de un algoritm ori de o bază de date precum „blockchain”. Reglementările rețelei sunt guvernate de către majoritatea comunității, iar din această categorie fac parte cele mai cunoscute criptomonede dintre care amintim Bitcoin sau Ethereum.

Monedele digitale

Acestea reprezintă o „formă digitală a unei valute clasice”. Potrivit art.4, lit.(f)  din Legea nr. 127/2011 cu privire la activitatea de emitere de monedă electronică , aceasta este „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.

Astfel, autoritatea emitentă este cea primară, în India, the Reserve Bank of India este una dintre instituțiile bancare care emite o astfel de monedă. În China, aceasta este echivalentul digital al monedei naționale. În această categorie intră și „banii” din jocuri pe care utilizatorii îi folosesc pentru a cumpăra diferite obiecte.

Monedele virtuale

Cu toate că pentru cei care nu sunt familiarizați cu acești termeni, diferența între criptomonede și monede digitale este greu de distins, în cazul monedelor virtuale, lucrurile stau ceva mai simplu. Acestea reprezintă totalitatea monedelor din mediul virtual, astfel că în această categorie sunt cuprinse atât criptomonedele cât și monedele digitale.

monedele virtuale
Bitcoin nu este recunoscuta ca moneda legala in majoritatea tarilor europene

Poziția adoptată de către statele europene cu privire la monedele virtuale

În ceea ce privește legalitatea acestor monede, majoritatea țărilor europene nu le recunosc ca fiind legale. Astfel, Belgia a declarat că monedele virtuale nu sunt monede legale și nici electronice, iar acestea sunt supravegheate. În Cehia, moneda Bitcoin nu este catalogată drept bancnotă, monedă, monedă scripturală sau monedă electronică, fiind emisă o avertizare asupra ei, însă vânzarea sau cumpărarea acesteia nu necesită nicio licență.

Nici în Danemarca aceasta nu este privită ca o monedă, iar prestatorii de servicii în monedă Bitcoin nu necesită o licență. În Germania, Bitcoin este considerată o unitate de cont, însă nu este o monedă legală, dar reprezintă un instrument financiar. Potrivit BaFin, Autoritatea de supraveghere financiară din Germania, utilizarea, cumpărarea, vânzarea sau „mineritul” monedei Bitcoin nu necesită o licență.

Și în alte țări precum, Estonia, Spania, Croația, Malta, Polonia, Slovenia, Finlanda, Suedia nu consideră această monedă una legală. În cazul Marii Britanii, monedele virtuale au un rol limitat ca monedă, pentru relativ puțini utilizatori. Aici, tranzacțiile cu monedă virtuală trebuie raportate către Autoritatea de supraveghere financiară, potrivit BNR.