Home » Știri » Știri sociale » Boli frecvente la porcușorul de Guineea – ce li se poate întâmplă rotofeilor „prieteni“

Boli frecvente la porcușorul de Guineea – ce li se poate întâmplă rotofeilor „prieteni“

Pană Emanuela / 29.01.2021, 20:35

Porcușorul de Guineea este un animăluț de companie mic și simparic, comunicativ și sociabil, care trăiește, în general, mai mult decât alte animale de dimensiuni mici. Este un tovarăș de joacă excelent pentru copii, fiind distractiv și prietenos. Din păcate, însă, și porcușorii de Guineea se pot confrunta cu anumite boli. Care sunt cele mai frecvente și cum pot fi evitate, aflați în continuare.

Boli frecvente la porcușorul de Guineea

Porcușorii de Guineea sunt vietăți sociabile și ușor de îngrijit, motiv pentru care mulți oameni îi aleg drept animale de companie pentru ei sau pentru copiii lor. Cu siguranță că și voi v-ați pus cel puțin o dată întrebarea legată de denumirea acestui animal mic, blănos și simpatic, care nu este nici porc și nici nu provine din Guineea. Pentru a lămuri acest „mister“, vă spunem că acestui animăluț de companie i-a fost atribuit numele de porcușor de Guineea deoarece era vândut pentru o „guinee“, o monedă de prin secolul al-XVI-lea.

Porcușorul de Guineea este unul dintre cele mai răspândite rozătoare, existând nenumărate rase de „porcușori“. Aceste creaturi prietenoase, care apreciază compania, sunt originare din America de Sud și sunt, în general, animale sănătoase și rezistente la boli.

Totuși, atunci când doriți să vă achiziționați un porcușor de Guineea trebuie să-l alegeți cu grijă, pentru a evita uleterioare probleme sau vizite la veterinar. Indicat ar fi să îl cumpărați de la un crescător, deoarece așa aveți garanția că a fost bine îngrijit, putându-vă interesa și de părinții din care provine. Dacă mergeți pe a doua variantă, și anume pet shop-urile, trebuie să știți că este ceva mai riscantă, deoarece unele dintre ele nu își îngrijesc bine animalele, ceea ce înseamnă că riscați să cumpărați un porcușor de Guineea deja bolnav.

Citește și: Curiozități despre broasca țestoasă. Cât costă să cumperi una și de ce îngrijire are nevoie

Ce li se poate întâmpla rotofeilor

Cu toate că sunt animale de companie rezistente în general, sănătatea lor se poate deteriora repede dacă nu sunt înrijite corespunzător. Dacă ești bucurosul proprietar al unui porcușor de Guineea, ar trebui să fii atent la nevoile și felul în care se manifetă animalul tău de companie, pentru că până la momentul în care problemele devin evidente, boala îi poate pune viața în pericol prietenului blănos.

Cele mai frecvente boli la porcușorii de Guineea. Cum le recunoști
Cele mai frecvente boli la porcușorii de Guineea. Cum le recunoști

Așadar, iată care sunt două cele mai întâlnite boli la porcușorii de Guineea:

  1. Malocluzia – din păcate, porcușorii de Guineea se îmbolnăvesc mai repede decât hamsterii, iar bolile lor se agravează mai repede. Una dintre ele este maloctuzia, o situație des întâlnită la adulții de peste 3 ani. Această afecțiune constă în alinierea greşită a dinţilor pe arcade, care se pot înclina înspre limbă, iritând-o. Din cauza acestei boli, micuțele rozătoare întâmpină dificultăţi în masticaţie.
  2. Supraîncălzirea – se știe deja că porcușorii de Guineea sunt foarte sensibili la temperaturi înalte. Aceștia se simt cel mai bine la 22 – 24 de grade Celsius, însă dacă temperatura depășește 30 de grade, încep să apară problemele. Temperatura excesivă, umiditatea crescută (peste 70%), ventilaţia deficitară, supraaglomerarea, expunerea directă la soare, pot fi cauze ale hipertermiei sau şocului termic.

De asemenea, trebuie să știți că porcușorul de Guineea este un animal care are obiceiul și instinctul de se a ascunde când ceva nu este în regulă cu el, deci trebuie să fiți atenți. Primul și cel mai important semn că animalul vostru de companie nu se simte bine este refuzul de a mânca.

Un porcuşor de Guineea este sănătos atunci când:

  • este energic şi are un apetit bun;
  • are ochii uscaţi şi limpezi;
  • are nasul uscat;
  • dinţii şi unghiile nu sunt prea lungi;
  • blana este strălucitoare;
  • nu are umflături sau răni vizibile.

Durata medie de viaţă a porcuşorilor de Guineea este cuprinsă între 4 şi 8 ani.