Home » Știri » Știri sociale » Ce se întâmplă de fapt dacă plătești factura la energia electrică după data scadentă. Detaliul pe care e bine să-l cunoști dinainte

Ce se întâmplă de fapt dacă plătești factura la energia electrică după data scadentă. Detaliul pe care e bine să-l cunoști dinainte

Voicu Costin / 08.01.2022, 12:08
Ce se întâmplă de fapt dacă plătești factura la energia electrică după data scadentă. Detaliul pe care e bine să-l cunoști dinainte

Românii au ajuns să plătească mai mult pentru facturile emise de companiile producătoare de curent electric. Prețul serviciilor de electricitate s-a scumpit, de aceea, oamenii încearcă să reducă consumul energiei din casă, pentru a nu fi taxați foarte mult. Indiferent de costul lor, dacă nu se va plăti factura până la dată scadenței este posibil ca urmările să vă afecteze destul de mult. Aflați ce penalizări puteți suporta dacă nu plătiți la timp facturile la curent!

Penalitățile plătite de abonații serviciilor de curent electric

Puțini români cunosc exact ce se întâmplă dacă nu plătesc factura la energie electrică până la data scadenței acesteia.

Clienții Enel din România sunt informați că în cazul contractelor pe piața reglementată, dacă trece perioada de grație, iar factura nu este achitată, se vor calcula dobânzi de penalizare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. După cele 30 de zile de la data scadentă menţionată pe factură, penalizările vor începe să fie trecute în contul vostru începând cu ziua următoare a termenului de scadenţă şi până la data completării sumei restante.

Când vine vorba de contractele de pe piața liberă, dacă achiţi factura după data scadenței menţionată pe factură, se vor calcula dobânzi penalizatoare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Perioada de penalizare va începe cu ziua următoare datei de scadenţă şi până la data completării sumei restante.

Clienții companiei de energie Engie pot plăti penalizări mai mari față de ceilalți abonați. Neachitarea facturii reprezintă contravaloarea pachetului în termenul scadent stipulat duce la perceperea majorărilor de întârziere, calculate asupra valorii neachitate. Procentul de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere începând cu ziua calendaristică următoare scadenței şi până la achitarea integrală a facturii, inclusiv ziua plății va fi achitat de către abonații acestei companii.

Neplata serviciilor poate duce și la întreruperea serviciilor de furnizare a curentului electric.

Enel, pe piața locală și mondială

Enel este o companie italiană implicată în producția și furnizarea energiei electrice. Este cea mai mare companie energetică din Italia, cotată pe piețele din Milano și New York, și are o capitalizare bursieră de circa 41 miliarde de euro. La nivel european, Enel este pe locul 4 în topul companiilor energetice. La începutul anului 2008, Enel a cumpărat 9,9% din compania energetică spaniolă Endesa.

În martie 2008, Enel a achiziționat pachetul majoritar al reactorului nuclear rus OGK-5 pentru suma de 970 milioane Euro. Enel este lider mondial în generarea de electricitate din resurse regenerabile și a anunțat în mai 2008 că își extinde ramurile în acest sector și în cel al tehnologiilor care protejează mediul, printr-un program de investiții de 7,4 miliarde euro până la sfârșitul lui 2012.

Compania a cumpărat în anul 2005 pachetul de 51% din acțiunile Electrica Banat și Electrica Dobrogea de la Statul Român, pentru suma de 69,1 milioane Euro, respectiv 42,7 milioane Euro. În anul 2007, compania a câștigat licitația pentru achiziția unei participații de 67,5% la Electrica Muntenia Sud, într-o tranzacție de 820 de milioane Euro.

În iulie 2011, Enel avea în România 2,6 milioane de clienți și 4.700 de angajați.