Home » Știri » Știri sociale » Cine sunt bărbații din România care nu vor fi chemați în armată, în caz de război. Ministrul Apărării a precizat clar

Cine sunt bărbații din România care nu vor fi chemați în armată, în caz de război. Ministrul Apărării a precizat clar

Manolică Anca / 29.03.2022, 15:50
Cine sunt bărbații din România care nu vor fi chemați în armată, în caz de război. Ministrul Apărării a precizat clar

Odată cu declanșarea războiului în Ucraina au apărut numeroase zvonuri cu privire la situația românilor apți de serviciul militar. Pentru aceasta, reprezentanții Ministerului Apărării au pus bazele unui proiect ce vizează măsurile pe care România le va adopta în caz de război. Acesta este aproape gata și urmează să fie supus votului în Parlament foarte curând. Ce precizări importante cuprinde, în ceea ce îi privește pe bărbații din România care nu vor fi chemați în armată, în caz de război.

Mobilizarea bărbaților în caz de război. Precizări importante

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a transmis că proiectul de modernizare a legii cu privire la securitatea națională este aproape gata și urmează a fi supus votului în Parlament foarte curând. Acesta susține că noua legislație va permite modernizarea armatei române și achiziționarea de echipamente noi. Mai mult una dintre priorități va fi creșterea alocării bugetare pentru apărare de la 2 la sută din PIB, la 2,5 la sută.

De asemenea, ministrul Dîncu a vorbit și despre problema mobilizării bărbaților cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, în cazul declanșării unui război. El a dat asigurări că nu se pune problema mobilizării tuturor bărbaților între 18 și 60 de ani în cazul izbucnirii unui război, așa cum se vehiculase.

„Mobilizarea tuturor bărbaților între 18 și 60 de ani nu se poate. Cineva care nu a făcut stagiul militar, indiferent de vârsta lui, nu poate fi mobilizat pe front. Vorbim despre situații ipotetice. În momentul ăsta nu există nicio dovadă, niciun argument că România și NATO ar intra în vreun conflict cu Federația Rusă”, a transmis Vasile Dîncu, potrivit Observator News.

Ce se întâmplă cu cei care refuză încorporarea

Cu toate că informațiile apar din toată părțile, încă nu este nimic clar și nu ce știe cu exactitate care sunt bărbații vizați. Cert este că legislația din România prevede pedeapsa cu închisoarea în cazul celor care refuză să se supună unui ordin de încorporare venit de la o autoritate militară. Etapele premergătoare trebuie însă decise de Președintele României.

Cine sunt bărbații din România care nu vor fi chemați în armată, în caz de război
Cine sunt bărbații din România care nu vor fi chemați în armată, în caz de război

Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”. Este considerată infracțiune.

Condiția de aplicare a acestui articol este însă existența unui război sau unei stări de asediu

România face parte, din 2004, din Alianța Nord-Atlantică, este membră cu drepturi depline, ceea ce înseamnă că în cazul unei amenințări armate asupra teritoriului nostru, restul țărilor din alianță vor acționa prin mijloace militare și orice alt fel de suport pentru a ne apăra.

Totodată, în caz de război, de stare de mobilizare, și stare de asediu, armata devine obligatorie pentru bărbați, chiar dacă serviciul militat nu mai este obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2007.

Conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 312/28.04.2014, în baza legii stării de asediu din 2006, pot fi încorporați în caz de război tinerii români cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu condiția de a fi evaluați de medicul de familie.