Home » Știri » Știri sociale » Cum a devenit cascada Șipote una dintre cele mai frumoase din România, după prăbușirea cascadei Bigar

Cum a devenit cascada Șipote una dintre cele mai frumoase din România, după prăbușirea cascadei Bigar

Pană Emanuela / 12.07.2021, 08:21
Cum a devenit cascada Șipote una dintre cele mai frumoase din România, după prăbușirea cascadei Bigar

Aflată în Munții Trascăului, pe Valea Arieșului, cascada Șipote a devenit una dintre cele mai apreciate din România, cu precădere după părbușirea cascadei Bigăr – probabil cea mai cunoscută cascadă din țara nostră, desemnată acum ceva vremea drept cea mai frumoasă cascadă unică din lume. În prima parte a lunii iunie, cunoscutul obiectiv turistic s-a prăbușit, iar momentul a fost surprins de o persoană care se afla la fața locului. Ulterior, au apărut informații potrivit cărora cascada s-ar fi prăbușit la intervenţia omului în circuitul apei. Mai multe detalii, în continuare.

Cum a devenit cascada Șipote una dintre cele mai frumoase din România

La 2 kilometri în aval de centrul comunei Sălciua, județul Alba, se află cascada Șipote, o altă cascadă impresionantă de pe teritoriul țării noastre. Aceasta cuprinde un bazin de colectare a apei, un pârâu de 800 de metri lungime și niște bazine construite ca niște baraje din depunerile de calcar.

Cascada Șipote este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă, întrucât aceasta este, de fapt, o succesiune de cascade cu înălțimi de până la 15 metri, desfășurate pe aproximativ 1 kilometru. Cea mai cunoscută partea a cascadei este cea inferioară, care poate fi văzută din drumul național 75 (DN75), la trecerea peste linia ferată a Mocăniței, între Lunca și Turda. Mult mai impresionantă, cascada de sus adună apele din trei izvoare aflate sub un perete stâncos.

Cei care vor să admire partea superioară a cascadei pot ajunge acolo pe un traseu marcat, de circa o oră, care pleacă din satul Sălciua. Caracteristica principală a cascadei Șipote, care este o cascadă în trepte, este patul de travertin. Grație unui mod ingenios de colectare și traversare a râului Arieș către parcare, trecătorii pot bea apă chiar din cascadă.

Menționăm că odată ajunși în Poiana Șipote, există posibilitatea de campare. Odată cu prăbușirea mult mai faimoasei cascade Bigăr, cascada Șipote a devenit mult mai admirată și apreciată decât era.

Citește și: Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase cascade din România. Cum se ajunge aici și ce mai poți vizita în zonă

Controverse pe tema prăbușirii cascadei Bigăr – o minune a naturii

Aflată pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cascada Bigăr a fost considerată până de curând cea mai spectaculoasă cascadă din România și una dintre cele mai frumoase din lume.

Unică în lume, cascada Bigăr a fost clasată pe primul loc într-un top al celor mai frumoase cascade din lume, realizat de presa internațională, The World Geography, depășind cascade precum Flacăra Eternă din SUA, cascada Orizontală din Golful Talbot (Australia de Vest), cascada Sângelui (Antarctica) sau cascada Hierve el Agua (Mexic).

Cascada Bigăr se află pe paralela 45 și se remarcă prin felul în care curge apa. Din păcate, această minune a naturii s-a prăbușit exact acum o lună în urmă, imaginile fiind publicate de Romsilva, alături de un mesaj în care dezminte informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora cauza prăbuşirii ar fi intervenţia omului în circuitul apei.

Reprezentanţii Regia Nationala a Padurilor (Romsilva) susțin că faimoasa cascadă ar fi cedat sub propria greutate, travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp crescând în dimensiuni şi greutate.

De câțiva ani, cascada Bigăr din Valea Minişului, Caraş-Severin, a ajuns unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice, fiind vizitată atât de cetățenii români, cât și de străini.