Home » Știri » Știri sociale » Cum se gătește corect sparanghelul și cu ce alte mâncăruri se potrivește

Cum se gătește corect sparanghelul și cu ce alte mâncăruri se potrivește

Pană Emanuela / 11.06.2021, 08:10
Cum se gătește corect sparanghelul și cu ce alte mâncăruri se potrivește

Cunoscut sub numele de „hrana regilor“, sparanghelul se numără printre cele mai versatile legume, oferind fiecărei mese o notă specială. Cu un gust dulceag și o textură crocantă, sparanghelul este plin de nutrienți, având efecte nemaipomenite asupra sănătății. Cum se gătește corect și cu ce alte mâncăruri se potrivește, aflați în rândurile de mai jos.

Cum se gătește corect sparanghelul

Sparanghelul este un super-aliment, deoarece conține multe vitamine, are puține calorii și este ușor de pregătit, putând fi servit la fiecare masă. Leguma culeasă în plină pandemie de mii de români plecaţi în Germania este recomandată în deosebi în dieta gravidelor, întrucât „ e o sursă foarte bună de acid folic, care e un nutrient important pe perioada sarcinii, mai ales în primul trimestru“ – Adrian Copcea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice..

Încântat de gustul acestei legume, însuşi Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel pe tot timpul anului. Sparanghelul nu doar că are un gust fantastic, dacă este bine gătit, dar are și numeroase beneficii pentru organismul uman: detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale.

În continuare, haideți să descoperim împreună care sunt regulile de bază în pregătirea acestei legume.

Câteva informații generale:

  • încearcă  sești surse locale (producători locali) care vând sparanghel;
  • caută sparanghelul cu firele ferme, culoare vie și vârfurile compacte;
  • poate nu știai, dar sparanghelul se găsește în trei culori: verde, mov (cel mai dulce) și alb;
  • sparanghelul se tește foarte repede (maxim 10-15 minute la cuptor), deci asigura-te  ai mereu restul ingredientelor gata pentru preparatul final.

Cum se curăță sparanghelul?

Să cureți sparanghel nu e mare filosofie și nu este nici măcar o necesitate, însă mulți îl preferă în felul acesta. Pentru a-l curăța, indicat ar fi să folosiți un cuţit de curăţat legume pentru tulpină, mai ales pentru capetele groase. Sparanghelul se curăţă dinspre vârfuri înspre capăt.

Sparanghelul se poate consuma crud?

Deși majoritatea persoanelor preferă să îl gătească (fiert, tras la tigaie, la cuptor, etc.), consumarea sparanghelului în stare crudă nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Acesta poate fi servit alături de un sos (sos de brânză sau sos olandez), după ce a fost clătit bine cu apă caldă pentru a îndepărta eventualele impurităţi.

Citește și: Care sunt, de fapt, cele mai bune sosuri și garnituri pentru pește

Cu ce alte mâncăruri se potrivește

Sparanghelul este delicios atât de sine stătător, servit cu un sos, cât și ca ingredient în diverse mâncăruri, precum: supe, paste, risotto sau alte preparate din pește și fructe de mare, sufleuri și garnituri.

cum se gateste corect sparanghelul
Cum se prepară corect sparanghelul

Cum se gătește sparanghelul

Există mai multe modalități prin care poți găti sparanghelul, iar una dintre ele ar fi să-l blanșezi. Pune apa cu puțină sare la fiert, iar când clocotește scufundă-l pentru 1 ½ – 2 minute în apa fierbinte, după care transferă-l într-un bol cu apă cu gheață pentru a opri fierberea și pentru a-i păstra vie culoarea.

O altă variantă ar fi să-l sotezi într-o tigaie acoperită, cu puțin unt și un strop de apă. De asemenea, poți să gătești sparanghelul la abur. În cazul în care vrei să servești un sparanghel crocant, poți să-l dai la cuptor, stropit cu ulei de măsline sare și piper. Tot la cuptor îl poți face și gratinat, însă poți să-l perpelești și pe grătar.

Dacă vrei să-l prăjești, iată care sunt pașii: se taie tulpinile în unghi în bucăţele de 3-5 cm, se încinge o tigaie la foc mediu, se adaugă un pic de ulei sau de unt, iar când acesta s-a încins se adaugă bucăţelele de sparanghel. Se prăjesc cca. 3-5 minute, până sunt fragede şi crocante. Nu uitați să amestecați constant.