Home » Știri » Știri sociale » Fumatul și operațiile estetice nu sunt deloc „prieteni“. Iată motivele

Fumatul și operațiile estetice nu sunt deloc „prieteni“. Iată motivele

Pană Emanuela / 21.11.2020, 15:52

Pacienții sunt sfătuiți, înainte de orice intervenție operatorie estetică, să respecte câteva indicații sau să renunțe la anumite comportamente, pentru a obține rezultatele dorite și pentru a se vindeca mai repede. Printre acestea se numără și fumatul, care are efecte negative asupra sănătății, în general. Așadar, a fuma înainte sau după ce ți-ai făcut o operație estetică este genul de lucru exclus din ecuație, pentru că îngreunează recuperarea. Acesta nu este, însă, singurul motiv pentru care fumatul și chirurgia plastică nu sunt „prieteni“. Mai multe detalii, în continuare.

Fumatul și operațiile estetice – o combinație periculoasă

Aspectul tern, ridurile sau uscare excesivă a tenului îți pun probleme și te bate gândul să apelezi la ajutorul medicului estetician? Ei bine, în cazul în care ești fumător și până acum nu aveai motive suficient de puternice pentru a tăia acest obicei de pe lista viciilor, o procedură precum liftingul facial poate deveni factorul motivațional decisiv. Așadar, dacă vrei să scapi cu orice preț de acele imperfecțiuni care-ți provoacă neîncredere la nivelul aspectului fizic, atunci probabil că vei face efortul de a renunța la fumat, cel puțin pentru o vreme. Și asta pentru că fumatul poate compromite serios rezultatele procedurii pe care ai ales-o pentru a-ți îmbunătăți aspectul.

Nicotina determină micșorarea diametrului vaselor sangvine prin contracția fibrelor musculare netede din pereții lor (vasoconstricție), ceea ce are drept rezultat reducerea afluxului de sânge și, implicit, reducerea cantității de oxigen (transportat de sânge) care ajunge la celule. Astfel, fără suficient oxigen, recuperarea nu va fi la fel de rapidă după intervenția chirurgicală. De asemenea, printre riscuri se numără și țesutul necrozat sau cicatricile roșii.

„Fumatul afectează vascularizația periferică, adică vasele mici – în cazul operațiilor de chirurgie plastică apărând modificări la nivelul plexurilor vasculare cutanate și musculare. Alterările în circulație produse de fumat sunt datorate hipoxiei – oxigenării insuficiente tisulare – și presupun formarea de rețele suplimentare de neovascularizație asociate cu spasm la nivelul vaselor deja existente. Aceste fenomene pot duce intraoperator și postoperator la complicații ca sângerări, hematoame, echimoze, precum și la vindecare și cicatrizare patologică. Astfel, prin lipsa de oxigenare adecvată a pielii, plăgile postoperatorii se vindecă mai lent, sau se pot vindeca cu cicatrici de aspect inestetic, roșii, evidente“, notează drnitescu.ro.

Citește și: Fumatul și operația de deviație de sept – cât timp trebuie să lași viciul deoparte

Indicații și recomandări de la medici

O primă recomandare venită din partea experților este să nu ascunzi anumite comportamente față de medicul estetician responsabil de operația estetică menită să-ți îmbunătățească look-ul.

„Nu ascundeți comportamentele dumneavoastră și încercați să fiți foarte conștienți de ce luați și să spuneți medicului estetician tot. Este spre binele dumneavoastră să o faceți“, recomandă dr. Cristian Niţescu, chirurg estetician.

Cum te împiedică fumatul să îți faci operații estetice
Cum te împiedică fumatul să îți faci operații estetice

Majoritatea procedurilor de chirurgie estetică nu sunt recomandate persoanelor care fumează, tocmai pentru că acest obicei reprezintă un factor de risc în vindecarea post operație.

„Orice procedură care presupune ridicarea pielii și întinderea ei, cum sunt liftingurile faciale sau ale sânilor, precum și eliminarea grăsimii abdominale, sunt extrem de riscante pentru fumători deoarece ritmul în care circulă sângele și oxigenarea țesuturilor sunt compromise. Rezultatele pot fi dramatice, de exemplu răni care nu se vindecă, straturi de piele care trebuie îndepărtate pentru că nu se refac, infecții, cicatrici de mari dimensiuni sau necesitatea grefelor de piele“, spune dr. Nick Carr, directorul departamentului de chirurgie plastică de la Universitatea British Columbia, potrivit sursei citate.

Ca o scurtă „recapitulare“, amintim că fumatul favorizează apariția ridurilor, pierderea fermității, decolorarea pielii, petele pigmentare și uscarea excesivă, conferind un aspect îmbătrânit al tenului.

„Fiecare țigară conține 4.000 de substanțe chimic pe care le inhalezi de fiecare dată și îți afectează tenul, corpul, dinții și chiar starea de dispoziție“, explică dr. Peter Selby, din Toronto, potrivit eva.ro.