Home » Știri » Știri sociale » Pași pentru înființarea unui ONG – de ce acte ai nevoie, cât costă și cât durează

Pași pentru înființarea unui ONG – de ce acte ai nevoie, cât costă și cât durează

Pană Emanuela / 01.11.2020, 14:20

„Fenomenul“ constituirii organizațiilor neguvernamentale a luat amploare în ultimii ani, având ca scop derularea unor programe pentru susținerea diverselor cauze, ajutorarea oamenilor și îmbunătățirea diverselor segmente: economic, social și nu numai. Care sunt pașii pentru a înființa un ONG, cât costa și mai ales cât durează aflați în rândurile de mai jos.

Principalii pași pentru înființarea unui ONG

O organizație neguvernamentală (abreviat ONG) este o instituție care lucrează independent de activitatea Guvernului, cu toate că unele dintre ele sunt parțial sau integral finanțate de acesta. ONG-urile sunt create în mod voluntar de persoane fizice sau juridice, cu rolul de a promova valorile civice ale democrației și ale statului de drept, după cum prevede principalul act normativ în materie – Ordonanța 26/2000, cu privire la asociații și fundații.

Înființarea unui ONG implică parcurgerea anumitor pași într-o ordine cronologică, care nu sunt întotdeauna cunoscuți.

1. Alegerea formei asociative

Asociațiile, fundațiile și federațiile sunt cele trei forme asociative recunoscute de Ordonanța 26/2000, iar o bună înțelegere a diferențelor dintre ele, privind modul de organizare și funcționare, poate servi unei mai bune realizări a cauzei ce se doreşte a fi promovată. Principalele aspecte pe care trebuie să le aveți în vedere cu privire la tipul de ONG de înființat țin de numărul membrilor şi modul în care se formează patrimoniul acestuia. Așadar, într-o asociație, numărul membrilor fondatori este de cel puțin trei, pe când o fundație poate fi înființată chiar și de un singur membru fondator. În schimb, federația apare atunci când cel puţin două asociaţii şi/sau fundaţii fuzionează, fiecare dintre aceste entităţi păstrându-şi personalitatea juridică proprie şi distinctă.

2. Rezervarea denumirii ONG-ului 

Rezervarea unei denumiri se realizează prin depunerea unei cereri la Biroul ONG din cadrul Ministerului Justiției și achitarea taxei aferente. De menționat că rezervarea se face pe o perioada de 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei. Un alt aspect important ține de denumirile care conţin sintagmele „România“, „român“, „naţional“ sau derivate ale acestora, pentru care se va solicita, în prealabil, acordul Secretariatului General al Guvernului.

3. Stabilirea sediului social

Sediul social poate fi stabilit într-un apartament sau într-o casă, proprii sau închiriate (caz în care se impune semnarea unui contract de închiriere ori de comodat, între proprietar și ONG). În situația în care se merge pe prima variantă și anume apartamentul, este necesar acordul vecinilor.

4. Redactarea actului constitutiv şi a statutului

Principalele acte ale unui ONG sunt Actul Constitutiv (prin care se aprobă hotărârea fondatorilor de înființare a unui ONG și este stabilit Comitetul Executiv) și Statutul (prin care se definesc scopul și obiectivele, patrimoniul, sediul și, bineînțeles, drepturile membrilor). Ambele trebuie să fie autentificate și legalizate de un notar sau avocat.

5. Constituirea patrimoniului

De asemenea, trebuie să existe și un patrimoniu, care la înființarea asociației poate fi relativ mic (o sumă similară cu cel puțin un salariu minim brut pe economie), iar la înființarea unei fundații trebuie să echivaleze cu valoarea a cel puțin 100 de ori a salariului minim brut pe economie.

6. Alcătuirea dosarului pentru instanţă

Cererea de acordare a personalității juridice trebuie adresată instanţei în circumscripţia căreia îşi va avea sediul viitorul ONG, la care se anexează se anexează, în dovedire, următoarele: dovada disponibilităţii denumirii eliberată de către Biroul ONG din cadrul Ministrului Justiţiei şi, după caz, acordul Secretariatului General al Guvernului; dovada depunerii patrimoniului iniţial al ONG-ului; dovada sediului ONG-ului, precum şi documentele statutare. De asemenea, trebuie obținut și cazierul fiscal de către membrii fondatori/asociați.

7. Procedura de înregistrare şi atestarea efectuării acesteia

După ce a fost depus dosarul la instanța competentă, aceasta va acorda un termen de soluționare a cererii, urmând să înscrie noua entitate în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, moment în care asociația/fundația dobândește personalitate juridică. O dată cu înregistrarea, grefa judecătoriei competente va elibera certificatul de înregistrare, care vă va servi la dovedirea existenţei asociaţiei şi la efectuarea înregistrării fiscale.

8. Înregistrarea fiscală şi deschiderea contului

Pentru ca ONG-ul să devină operaționa, este necesar să parcurgeți anumite formalități suplimentare în faţa autorităţilor fiscale, pentru a obţine certificatul de înregistrare fiscală. Veți depune un dosar similar și la banca la care se dorește depunerea contului curent, iar documentele solicitate pot să difere de la o instituție la alta.

9. Realizarea ștampilei

Acest lucru se poate face la un magazin de specialitate, pe baza Codului Fiscal și a unei copii CI.

Cât costă și cât durează procedurile

După cum spuneam, pentru înființarea unui ONG este nevoie de un patrimoniu inițial. Acesta este în cuantum de 200 de lei (putând fi alcătuit din numerar sau din aport în natură) și se constituie prin depunerea banilor la o unitate bancară.

Cum se înființează un ONG. Principalii pași
Cum se înființează un ONG. Principalii pași

Înființarea unui ONG nu ar trebui să dureze foarte mult timp, dacă procedurile se desfășoară conform termenilor și dosarul este complet. De exemplu, etapa juridică durează aproximativ 2 zile (dacă cererea de acordare a personalităţii juridice este respinsă, împotriva soluției pronunțate se poate formula apel în termen de 5 zile de la comunicare), iar dovada rezervării numelui ONG-ului o vei primi în maximum 5 zile.

Citește și: O bancă de alimente pentru persoanele nevoiașe se înființează în București