Home » Știri » Toți românii care au centrale de apartament trebuie să știe acest lucru. Precizări importante de la ministrul Energiei

Toți românii care au centrale de apartament trebuie să știe acest lucru. Precizări importante de la ministrul Energiei

Alexandru Cazacu / 09.08.2021, 16:42
Toți românii care au centrale de apartament trebuie să știe acest lucru. Precizări importante de la ministrul Energiei

Virgil Popescu, Ministrul Energiei din România a vorbit la Digi24 despre centralele de apartament. Se pare că acestea nu vor fi taxate suplimentar. Află mai departe, ce spune oficialul guvernului despre pachetul de directive europene pentru reducerea emisiilor.

Ce spune ministrul Energiei despre centralele de apartament

Potrivit lui Virgil Popescu, centralele de apartament nu vor fi taxate suplimentar, iar pachetul de directive europene pentru reducerea emisiilor cu 55% până în 2030 presupune unele schimbări legislative care se vor face în 1-3 ani, aplicarea lor efectivă putând dura chiar și 10 ani.

”A apărut în spațiul public înainte de a apărea pachetul de modificare a directivelor europene, știrea că prin acest pachet se vor impozita și interzice centralele de apartament. Nu se va întâmpla asta.

Pentru a se ajunge la reducerea emisiilor cu 55% în 2030 trebuie luate mai multe măsuri în diverse domenii, inclusiv în cel al combustibililor, anumiți combustibili să poată fi taxați suplimentar în funcție de emisii de CO2 și să nu mai fie scutiri pentru anumite categorii de cetățeni cum sunt acum scutiri pentru cei care folosesc gazul natural combustibil de foc solid pentru încălzirea locuințelor”, a spus Virgil Popescu, la Digi24.

Ministrul Popescu susține că acest pachet vine și cu un fond social european pentru a atenua sărăcia energetică. De asemenea, oficialul spune toate aceste modificări de directivă fac diferența și că nu vom avea taxări pe consumatorii vulnerabili. Se pare că o taxare suplimentară a centralelor de apartament ar putea fi posibilă peste 10 ani.

Ce spune ministrul Energiei despre centralele de apartament
Ce spune ministrul Energiei, Virgil Popescu despre centralele de apartament

Care este strategia României pentru reducerea emisiilor poluante

Totodată, Virgil Popescu a vorbit și despre conceptul consumatorului vulnerabil. Acesta a fost definit de către Guvern în luna martie a acestui an, printr-un proiect de lege care ar putea fi votat în Parlament în luna septembrie.

Cum vrea România să reducă emisiile poluante? Ei bine, potrivit ministrului Energiei, există mai multe fonduri direcționate către producerea de energie verde. Este vorba despre fondul de modernizare de PNRR, unde intră foarte mulți bani spre surse de energie care nu produc emisii de CO2. Autoritățile au în vedere planuri foarte clare de restructurare a sistemului energetic național și a producției de energie electrică pentru a reduce emisiile poluante.

Reducerea emisiilor până în 2030

Nu cu mult timp în urmă, Uniunea Europeană a ajuns la un acord în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelul din 1990. Ei bine, nouă țintă a blocului comunitar va necesita ca emisiile să scadă în toate sectoarele.

În afară de Bulgaria care s-a abținut, cele 27 de state membre au aprobat textul legislativ prin care țintele de reducere a emisiilor poluante devin obligatorii din punct de vedere juridic. Totodată, Comisia Europeană pregătește un pachet de politici care să ajute în lupta contra schimbărilor climatice. Conform specialiștilor în domeniul climei de la ONU, ultimii 5 ani au fost cei mai calzi din ultimii 170. Se pare că această încălzire a climei duce la evenimente meteo extreme, mai scrie sursa citată.