Home » Tehnologie & Știinta » Astronomii au descoperit cel mai îndepărtat obiect din Univers. Ce este de fapt

Astronomii au descoperit cel mai îndepărtat obiect din Univers. Ce este de fapt

Manolică Anca / 11.04.2022, 11:38
Astronomii au descoperit cel mai îndepărtat obiect din Univers. Ce este de fapt

În ultima vreme, astronomii au făcut multe descoperiri importante. Recent, aceștia au observat o posibilă galaxie care există la aproximativ 13,5 miliarde de ani lumină de Pământ, doborând recordul pentru cel mai îndepărtat obiect din Univers văzut vreodată. Descoperă în rândurile de mai jos mai multe detalii interesante despre această descoperire.

Descoperire importantă a astronomilor: cel mai îndepărtat obiect din Univers

O posibilă galaxie care se află la 13,5 miliarde de ani-lumină de Pământ a doborât recordul pentru cel mai îndepărtat obiect astronomic văzut vreodată. Această vârstă plasează colecția de stele, numită acum HD1, între o perioadă de întuneric total (în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani, universul era o tabula rasa, lipsit de stele sau galaxii) și una în care luminile abia răsăreau, pe măsură ce aglomerările de praf și gaz își croiau destinele cosmice.

„Primele galaxii s-au format la aproximativ o sută de milioane de ani după Big Bang. Ele aveau o milionime din masa Căii Lactee și erau mult mai dense. Un mod de a ne gândi la ele este ca la blocurile de construcție în proiectul de construcție a galaxiilor actuale, precum Calea Lactee a noastră.”, a declarat Avi Loeb, cercetătorul studiului și astrofizicianul de la Harvard, pentru Live Science.

Dar ce anume este acest „obiect”?

Răspunsul la această întrebare este destul de dificil de dat, având în vedere distanța atât de îndepărtată, a declarat Fabio Pacucci, astronom la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. El a făcut o comparație cu șansele de a ghici naționalitatea unei nave îndepărtate după steagul pe care îl arborează, în timp ce se află într-o ceață densă în mijlocul unei vijelii.

Cercetătorii au descoperit HD1 în datele colectate de-a lungul a 1.200 de ore de observare cu ajutorul Telescopului Subaru, Telescopului VISTA, Telescopului în infraroșu din Marea Britanie și al Telescopului spațial Spitzer. Ei au urmărit în special deplasarea spre roșu, un fenomen în care undele luminoase se întind sau devin mai roșii pe măsură ce un obiect se îndepărtează de observator.

În acest caz, deplasarea spre roșu a sugerat că HD1 era extrem de îndepărtat. Cercetătorii au descoperit că lungimile de undă roșii erau echivalente cu o galaxie situată la 13,5 miliarde de ani-lumină distanță.

HD1 pare să crească într-un ritm alert

Aproximativ 100 de stele în fiecare an, sau de cel puțin 10 ori mai mult decât rata prevăzută pentru galaxiile cu explozie stelară, care sunt cunoscute pentru că produc stele într-un ritm foarte ridicat. Aceste stele erau, de asemenea, mai masive, mai strălucitoare (în lungimi de undă ultraviolete) și mai fierbinți decât stelele mai tinere, au constatat cercetătorii.

Cel mai îndepărtat obiect din Univers
Cel mai îndepărtat obiect din Univers

Ca atare, HD1 ar putea găzdui primele stele din univers, numite stele de populație III. Dacă această identitate este verificată, ea ar fi prima observație a acestui tip de stele, au declarat cercetătorii. Există, de asemenea, posibilitatea ca HD1 să fie o gaură neagră supermasivă cu o masă de aproximativ 100 de milioane de ori mai mare decât cea a soarelui.

Pentru a-și da seama de adevărata identitate a lui HD1, cercetătorii pot căuta raze X, care sunt emise atunci când materia este devorată de gravitația unei găuri negre. „Dacă HD1 este o gaură neagră, ar trebui să vedem emisii de raze X de la ea. Dacă nu găsim raze X, emisia trebuie să provină de la stele masive”, a mai declarat Loeb.

Astronomii speră să găsească mai multe dintre aceste structuri ale universului timpuriu cu ajutorul telescopului spațial James Webb, care a fost lansat pe 25 decembrie 2021 și care va căuta cele mai vechi obiecte din univers.

„Descoperirea sa este o veste bună pentru telescopul Webb, care probabil va găsi mult mai multe. Găsirea unei ciuperci la periferia curții tale implică adesea faptul că există mult mai multe acolo”, a declarat Loeb pentru aceeași sursă.

Descoperirea ar trebui să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă când s-au format primele stele și galaxii și cum au influențat acestea restul universului, a spus Loeb.