Home » Tehnologie & Știinta » Ce se ascunde de fapt sub Castelul Corvinilor. Secretul păstrat cu greu timp de secole

Ce se ascunde de fapt sub Castelul Corvinilor. Secretul păstrat cu greu timp de secole

Cojocaru Cristian / 05.11.2021, 10:10
Ce se ascunde de fapt sub Castelul Corvinilor. Secretul păstrat cu greu timp de secole

Acest castel reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Cercetările recente au arătat ce se ascunde sub Castelul Corvinilor, arheologii venind cu o descoperire uimitoare.

Ce ascunde Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor sau, așa cum mai este cunoscut, Castelul Huniazilor este unul dintre principalele obiective turistice de pe teritoriul României și totodată un interesant punct de atracție pentru istorici. Aceștia consideră că în acest castel, Vlad Țepeș a fost închis pentru o perioadă necunoscută de timp.

Oamenii de știință ai Universității din Princeton au condus mai multe cercetări cu scopul de a afla ce se ascunde sub impozanta construcție situată în Transilvania. Pentru că de-a lungul timpului, construcția a suferit mai multe consolidări, arheologii nu au putut determina fundația orginală a castelului.

În cadrul unor noi cercetări, în care a fost utilizată o tehnologie pe bază de scanări radar ale solului de sub structura clădirii, părți ale castelului sunt susținut de roci sau structuri realizate de om. Aceste descoperiri au fost prezentate în cadrul conferinței Uniunii Americane de Geofizică ce au avut loc în data de 12 decembrie.

Castelul Corvinilor reprezintă o construcție care datează din secolul al XIV-lea, la acea vreme fiind utilizat drept fortăreață. Un secol mai târziu, acesta a fost transformat în castel, după cum a afirmat doctorandul din cadrul Universității Princeton din New Jersey, Isabel Morris. Omul de știință este cel care a condus echipa de cercetare de la vestitul castel.

Se presupune că Vlad Țepeș ar fi fost întemnițat aici de către Iancu de Hunedoara, fiind și cel care a asistat la prima expansiune a Castelului Corvinolor. Celelalte două extinderi au avut loc în secolele XVII și XIX, iar după cum a explicat Isabel Morris, structura reprezintă o construcție din perioade diferite. Așadar, reiese faptul că în zonă au avut loc mai multe excavări de-a lungul timpului.

Din cauza faptului că hărțile nu era foarte concludente, Morris a ales metoda de a scana solul cu ajutorul unui radar. Scanările respective i-au ajutat pe cercetători să identifice și un complex administrativ care a fost construit în secolul al XVII-lea.

„Pentru a realiza o reconstrucţie clară, trebuia să înţelegem de unde provin toate aceste bucăţi. Acestea sunt date importante pentru conservarea sit-ului arheologic”, afirmă Morris.

ce ascunde castelul corvinilor
Legenda corbului cu inelul in cioc

Legenda corbului

Blazonul familiei Corvinilor prezintă un corb care în cioc ține un inel de aur. Acest simbol are la bază o legendă potrivit căreia Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, la acea vreme rege al Ungariei și al unei femei din Țara Hațegului, Elisabeta. Pentru a o proteja pe aceasta, regele consideră să îi dea drept soț unul dintre luptătorii săi, Voicu.

Totodată, Sigismund îi dăruiește acesteia și un inel în dar pentru copilul nenăscut, cu scopul de a putea fi recunoscut atunci când va deveni adult și va merge la curtea regală. În momentul în care familia lui Voicu pleacă într-o călătorie, aceștia se opresc pentru a mânca, doar că inelul este uitat pe o margine a ștergarului unde erau puse alimentele.

Acela a fost momentul când un corb a observat strălucirea inelului și încearcă să zboare cu el. Copilul Ioan, folosește un arc și țintește cu o săgeată corbul, reușind să recupereze astfel inelul. După ce a crescut și a ajuns la curtea regală, Ioan a povestit această întâmplare regelui care a fost impresionat de povestire și decide ca simbolul familiei să fie corbul cu un inel de aur în cioc. Totodată, numele provine din latinescul ”Corvus” care înseamnă ”corb”. În Evul Mediu, această pasăre simboliza înțelepciunea și longevitatea.