Home » Tehnologie & Știinta » Insula de Aur, locul uimitor descoperit de oamenii de știință. Ce comoară neprețuită s-a găsit aici

Insula de Aur, locul uimitor descoperit de oamenii de știință. Ce comoară neprețuită s-a găsit aici

Cojocaru Cristian / 02.11.2021, 13:45
Insula de Aur, locul uimitor descoperit de oamenii de știință. Ce comoară neprețuită s-a găsit aici

Oamenii de știință au găsit un loc uimitor denumit Insula de Aur. Această insulă deține o comoară impresionantă, dar și multe legende în care sunt prezentați șerpi care mănâncă oameni. Află unde este situată acest loc de basm.

Mai multe artefacte au fost găsite pe Insula de Aur

Artefactele găsite pe fundul râului includ inele de aur, statui budiste și ceramică chinezească. Rămășițele „Insulei de Aur” pierdute de mult timp, unde poveștile descriu șerpi mâncători de oameni, vulcani care eruă foc și papagali vorbitori de hindi, ar fi putut fi găsite în râul Musi, lângă Palembang, Indonezia. Și, desigur, există aur, care curge din adâncul râului.

Scafandrii care cercetează adâncul noroios al râului au transportat sute de figurine, clopote de templu, unelte, oglinzi, monede și ceramică. Au găsit mânere de aur pentru săbii și inele din aur și rubine, borcane sculptate și ulcioare de vin. Toate aceste comori indică un singur lucru: oamenii de știință au localizat orașul pierdut Srivijaya, cândva un port bogat și puternic de-a lungul rutei comerciale oceanice dintre Est și Vest.

Srivijaya, care era condus de un rege, a controlat Strâmtoarea Malacca între mijlocul anilor 600 și 1025, când războiul cu dinastia indiană Chola a rupt puterea orașului. De atunci încolo, Srivijaya a scăzut în influență, deși comerțul acolo a continuat încă două secole, potrivit istoricilor. Ultimul prinț Srivijayan, Parameswara, a încercat să recâștige controlul asupra comerțului din regiune în anii 1390, dar a fost învins de forțele din regatul Java din apropiere. Ulterior, Srivijaya și împrejurimile sale au devenit un refugiu pentru pirații chinezi.

Astăzi, aproape nicio urmă nu a mai rămas din zilele de glorie ale Srivijaya, cu excepția artefactelor strălucitoare pe care scafandrii le-au scos din râu. Nu s-au efectuat săpături arheologice oficiale în sau în jurul râului. Artefactele sunt vândute colecționarilor privați de pe piața globală de antichități.

”Asta înseamnă că, chiar dacă artefactele reapar, indicând în cele din urmă locația Srivijaya, aproape că nu există nicio dovadă fizică a modului în care era viața de zi cu zi acolo”, a spus Sean Kingsley, un arheolog marin și editor al revistei Wreckwatch, unde a scris recent despre cei pierduti.

”Începem de la punctul zero. Este ca și cum ai intra într-o aripă a unui muzeu și este complet goală. Oamenii nu știu ce haine purtau oamenii din Srivijaya, ce gust aveau, ce fel de ceramică le plăcea să mănânce, nimic. Nu știm nimic. despre ei în viață sau în moarte”, a spus Kingsley pentru Live Science.

insula de aur
Artefactele gasite sunt de o valoare inestimabila

Cum a dispărut acest loc uimitor

Cercetările arheologice anterioare din Palembang, Indonezia, orașul modern Sumatra de lângă locul unde stătea cândva Srivijaya, au dat doar mici indicii ale portului cândva bogat: temple din cărămidă și câteva inscripții. Majoritatea informațiilor despre oraș provin de la străini care au scris despre călătoriile lor la Srivijaya.

În secolul al X-lea, conducătorul lui Srivijaya a plătit pentru ca temple budiste să fie construite în China și India, conform unui raport din 2006 al arheologului francez Pierre-Yves Manguin. Srivijaya avea resurse naturale locale foarte bogate, a spus Kingsley, cum ar fi lemnul de santal și camforul. Totodată, poate fi adus în discuție și aurul, având în vedere că depozite naturale ale metalului prețios erodează râul Musi.

Cum ar putea o civilizație atât de bogată să dispară fără nicio urmă? O posibilitate ar putea fi că Srivijaya a fost alcătuită în mare parte din structuri de lemn construite chiar în vârful râului. Acest stil de arhitectură este încă văzut astăzi pe unele râuri din Asia de Sud-Est. Casele sunt construite pe plute și legate împreună într-un fel de oraș plutitor. Majoritatea structurilor lui Srijivaya ar fi putrezit astfel în câteva generații, a spus Kingsley, lăsând în urmă poate câțiva stâlpi.

De asemenea, este posibil ca un eveniment geologic, probabil legat de activitatea vulcanică a Sumatrei, să fi îngropat situl Srivijaya, a spus Kingsley. Semnele că râul Musi ar putea deține secretele Srivijaya au apărut pentru prima dată în 2011, când muncitorii din construcții au început să dreneze nisip din Musi pentru proiecte mari de construcții.

Odată cu nisipul, la suprafață au apărut artefacte impresionante. Artefactele includ statui de bronz ale lui Buddha, margele de sticlă, ștampile folosite pentru a imprima cuvinte pe lut și cântare folosite probabil de comercianți, potrivit unui articol din buletinul informativ din 2012 al lui Miksic.

Între 2011 și 2015, pe piața de antichități din Jakarta au apărut un număr mare de artefacte care datează probabil din perioada de glorie a Srivijaya, potrivit raportului australian din 2019. Acestea au fost cele mai valoroase dintre descoperirile râului Musi, a scris Miksic în 2012 – obiecte cu valoare comercială mai mică au fost vândute local în jurul Palembang.

Vânzarea pe bucată a obiectelor le elimină contextul, făcându-le greu de studiat. Dar, în absența unui efort sistematic academic sau guvernamental de a proteja situl, unele artefacte au fost cumpărate de colecționari dedicați care au încercat să le țină împreună. Raportul australian din 2019 se concentrează pe colecția de ceramică a unui cuplu australian, Darrell John Kitchener și Heny Kustiarsih. Ceramica spune o poveste a legăturilor strânse cu China, ceramica chinezească datând încă din anii 800 și până în anii 1800, găsită în râu.

Moratoriul și lipsa generală a resurselor dedicate moștenirii culturale în Indonezia înseamnă că o cercetare arheologică oficială în Musi ar fi dificilă. Din păcate, moratoriul nu a protejat artefactele râului Musi, a spus Kingsley.

”Pescarii nu se opresc din pescuit și nu se opresc să descopere. Numai că acum, este și mai puțin probabil să raporteze descoperirile autorităților. Așa că arheologia subacvatică intră în subteran, iar piața neagră prosperă”, a spus el.