Home » Utile » 3 trucuri de aur pentru carne perfectă la cuptor. Ce e bine să faci pentru o friptură de nota 10

3 trucuri de aur pentru carne perfectă la cuptor. Ce e bine să faci pentru o friptură de nota 10

Manolică Anca / 12.03.2022, 15:56
3 trucuri de aur pentru carne perfectă la cuptor. Ce e bine să faci pentru o friptură de nota 10

Nu ai nevoie de multe unelte sau de abilități sofisticate pentru a face o friptură decentă. Trebuie însă să respecți câteva reguli pentru a obține cele mai bune rezultate. Fie că vorbim de friptură de vită, pasăre sau porc, modul în care prepari această carne și tehnica sunt cele mai valoroase. Iată câteva trucuri simple pentru a găti carnea perfectă.

Trucuri de aur pentru carne perfectă la cuptor

Înainte de a începe pregătirea fripturii, carnea trebuie scoasă de la frigider și lăsată să ajungă la temperatura camerei, cu aproximativ o oră înainte de a o găti. Prăjirea sau punerea pe grătar a acesteia reci va împiedica căldura să pătrundă la mijloc la fel de eficient. De asemenea, trebuie să te asiguri că tigaia, plita sau grătarul este foarte fierbinte înainte de a începe, lucru care va ajuta la caramelizarea cărnii, esențială pentru o crustă delicioasă.

Asezonează friptura cu generozitate. Unge carnea cu puțin ulei de măsline, după care presară ceva mai multă sare decât crezi că ai nevoie. Aceasta îi va evidenția aroma, la fel ca și piperul negru proaspăt măcinat. În timpul gătirii, încearcă să o prepari la foc mic spre mediu și întoarce-o des, pentru a te asigura că vei obține o gătire foarte uniformă.

1. Cum faci carne de vită la cuptor

Scoate din timp carnea din frigider, iar cuptorul pune-l la preîncălzit. În acest timp, încinge o tigaie de fontă și prăjește bucățile de carne la foc mare, până prind o culoare aurie maronie. Ulterior, pune carnea într-o tavă, condimentează-le bine cu sare și piper proaspăt măcinat și dă-o la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.

Poți adăuga cartofi sau alte legume în tavă, pentru a fi serviți ca garnitură. Lasă carnea să se odihnească, după ce ai scos-o din cuptor.

Trucuri pentru a face carnea perfectă la cuptor
Trucuri pentru a face carnea perfectă la cuptor

2. Cum faci friptura de porc la cuptor

Înainte de a prepara ceafa, cotletul, coastele, unge-le cu puțin ulei și cu condimente. Pune apoi carnea pe o tavă și acoper-o cu folie de aluminiu. Bag-o la cuptor pentru aproximativ 50 de minute la 180-200 de grade. La final, îndepăratează folia de aluminiu și ridică temperatra cuptorului pentru o crustă delicioasă.

3. Cum faci carne de pui sau curcan la cuptor

Pentru a prepara o friptură gustoasă de pasăre, începe prin a spăla bine bucățile de carne, după care marinează-le. Folosește iaurt, condimente precum sare, piper, Paprika, pudră de chilli, usturoi pudră, oregano, rozmarin și alte ierburi, după preferințe. Unge bine bucățile de pui, pune o folie de aluminiu peste, după care bagă-le la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru circa 40 de minute.

După ce au trecut minutele indicate, se scoate folia și se mai lasă la gătit, până ce friptura este bine făcută. Servește bucățile de pui calde cu piure de cartofi, legume trase în tigaie sau orice altă garnitură, după preferințele fiecăruia.

Spor în bucătărie și poftă bună!