Home » Utile » Ce amenzi de circulație există în Grecia, comparativ cu România

Ce amenzi de circulație există în Grecia, comparativ cu România

Alexandru Cazacu / 28.07.2021, 16:16
Ce amenzi de circulație există în Grecia, comparativ cu România

Ca în toate țările din lume, turiștii care ajung pe teritoriul Greciei trebuie să respecte legea elenă. Așadar, dacă ai de gând să ajungi în această vară cu mașina în Grecia, trebuie să respecți Codul Rutier de acolo. În caz contrar, amenzile pot fi destul de mari.

Ce amenzi de circulație există în Grecia

După cum spuneam, fiecare țară ale legile ei, iar turiștii străini ce călătoresc și staționează pe teritoriul țării respective este obligat să le respecte. Acest lucru este valabil și pentru Grecia, una dintre destinațiile de vacanță preferate de turiștii români.

Așadar, atunci când vine vorba de Codul Rutier, românii trebuie să știe regulile elementare și să le respecte. Astfel, potrivit Condițiilor de Călătorie în Grecia de pe pagina MAE, polițiștii greci aplică amenzi și iau diferite măsuri pentru încălcări precum:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulația pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depășirea și încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulație;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens;
  • Deținerea de detectoare de radar, chiar dacă nu sunt în funcțiune;
  • Parcarea pe locurile pentru persoane cu handicap;
  • Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecție”;
  • Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motocicliști;
  • Efectuarea de manevre periculoase;
  • Aruncarea pe geam a unor obiecte care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident.
Ce amenzi de circulație există în Grecia
Cum sunt amenzile de circulație în Grecia

Amenzi mari în Grecia pentru încălcarea regulilor rutiere

Dacă crezi că amenzile de circulație sunt mari la noi în țară, atunci cu siguranță nu vrei să iei o astfel de amendă circulând pe străzile Greciei. Potrivit informațiilor de pe site-ul MAE, pentru încălcarea regulilor rutiere, amenzile pot ajunge la câteva sute de euro.

De exemplu, dacă depășești viteza legală cu 30 de km/oră riști o amendă care pornește de la cel puțin 350 de euro, sau chiar poți să rămâi pieton pentru o perioadă de 60 de zile. Mult mai rău este dacă urci la volan după ce ai consumat băuturi alcoolice. În cazul acesta poți să petreci câteva zile la închisoare, pentru că, spre deosebire de România, în Grecia, condusul sub influența alcoolului se taxează direct cu închisoarea.

Dacă circulați pe străzile Greciei, ar fi bine să nu aveți detector de radar. Dacă sunteți opriți de poliție și aveți un astfel de dispozitiv montat pe autovehicul, atunci riscați să încasați o amendă de 2.000 de euro. Adică prețul unui sejur pe plajele din Grecia.

Fără mită în Grecia

Ei bine, dacă ești oprit din diferite motive, nu încerca sub nicio formă să mituiești un agent de poliție. Dacă vei face acest lucru, ai toate șansele să îți petreci următoarele 24 de ore după gratii. Agenții poliției rutiere grecești nu acceptă în nici un caz mită. În schimb, dacă încerci să faci asta, legea le permite să te rețină și să îți facă un ”tur” al secției de poliție.

Acestea sunt doar o parte din regulile de pe teritoriul Greciei, în ceea ce privește circulația pe drumurile publice. Cu toate acestea, mai multe informații în acest sens puteți găsi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.