Home » Utile » Cum se dau codurile ANM și care sunt fenomenele meteo periculoase

Cum se dau codurile ANM și care sunt fenomenele meteo periculoase

Alexandru Cazacu / 20.07.2021, 10:40
Cum se dau codurile ANM și care sunt fenomenele meteo periculoase

De obicei, atunci când urmează vreme deosebit de rea cu fenomene periculoase, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie lansează unele avertizări. Află în următoarele rânduri cum se dau codurile ANM și care sunt fenomenele meteorologice periculoase.

Cum se dau codurile ANM

Ei bine, în primul rând, necesitatea de emitere a unei avertizări meteorologice este impusă de gradul de periculozitate a fenomenului prognozat, prin care se înțelege atât amploarea evoluției sale, cât și potențialul distructiv. Acesta din urmă este estimat în raport cu gradul de vulnerabilitate al regiunilor afectate (aglomerări urbane, zone predispuse geomorfologic unor riscuri meteo-climatice deosebite).

Așadar, în acest context au fost stabilite anumite praguri cu privire la valorile parametrilor meteorologice ce definesc fenomenele care pot reprezenta un pericol și în funcție de care s-au elaborat coduri de culori. Acestea din urmă arată gradual cât de periculoase pot fi fenomenele așteptate.

Pe lângă toate acestea, un ale factor care trebuie luat în considerare la estimarea necesitații elaborării unei avertizări meteorologice îl reprezintă “antecedentele” recente ale evoluției vremii într-o anumita regiune a țării. Mai precis, în condițiile unui sol deja saturat în urma precipitațiilor căzute în perioada anterioară, pragul minim impus de codul galben emis poate fi coborât semnificativ.

Care sunt fenomenele periculoase

Așadar, dacă apariția fenomenelor periculoase este estimată a se produce în următoarele trei până la șase ore, sunt emise avertizările pentru fenomene meteorologice periculoase imediate. În principal, obiectul acestui gen de avertizări îl fac fenomenele asociate furtunilor convective, asta deoarece apariția și evoluția acestor fenomene se monitorizează cu ajutorul echipamentelor radar și satelitare.

Potrivit site-ului ANM, începând din anul 2007, țara noastră face parte din grupul celor 29 de state care au a aderat la ”meteoalarm” (meteoalarm.org), unde se găsesc cele mai relevante informații în ceea ce privește condițiile meteorologice extreme din Europa.

Care sunt fenomenele meteo periculoase și cum se dau codurile ANM
Care sunt fenomenele meteo periculoase și cum se dau codurile ANM

Vreme la extreme în România

Luni 19 iulie, specialiștii ANM au emis două avertizări de cod galben și portocaliu de vreme rea. Așadar, în intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 10:00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în majoritatea regiunilor. Se vor semnala averse care vor fi și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. De asemenea, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Totodată, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 19 iulie, ora 14:00 – 20 iulie, ora 10:00 în zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35…50 l/mp și izolat peste 60…80 l/mp.

Vremea în Capitală, 20 iulie

Se pare că aversele nu se opresc, iar în această după amiaza și noapte, va ploua. Ei bine, se pare că ne vom mai răcori puțin. În partea de sud-est a țării, temperaturile se situează în jurul a 26 de grade Celsius. Se pare că începând de duminică, valorile vor fi în creștere.