Home » Când, unde, cum » De ce nu e bine să postezi imagini cu mașini parcate ilegal. Detaliul esențial pe care trebuie să-l știe toți

De ce nu e bine să postezi imagini cu mașini parcate ilegal. Detaliul esențial pe care trebuie să-l știe toți

Alexandru Cazacu / 12.08.2021, 12:05
De ce nu e bine să postezi imagini cu mașini parcate ilegal. Detaliul esențial pe care trebuie să-l știe toți

Dacă te afli printre cei care publică imagini cu mașini parcate ilegal, trebuie să știi că persoanele care obișnuiesc să posteze în mediul online imagini cu posibile abateri de la legislația rutieră săvârșite de unii conducători auto (cum ar fi parcarea necorespunzătoare), iar în poze apare și numărul de înmatriculare, pot fi considerate operatori de date personale. Așadar, aceștia trebuie să respecte principiile de prelucrare a datelor, în caz contrar pot să fie amendați.

De ce nu e bine să postezi imagini cu mașini parcate ilegal

Se pare că această concluzie se arată în raportul de activitate pe anul 2020 al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Document publicat vineri pe site-ul instituției. Ba chiar mai mult de atât, ANSPDCP precizează că, de principiu, monitorizarea respectării regulilor de circulație cade în competența poliției, potrivit avocatnet.ro.

După cum se arată în raportul de activitate al ANSPDCP pe anul trecut, autorității i s-a cerut opinia în ceea ce privește legalitatea prelucrării datelor cu privire la înregistrarea și publicarea în mediul online a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale mașinilor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni rutiere pe drumurile publice.

De ce nu trebuie să postezi imagini cu mașini parcate neregulamentar
De ce nu e bine să postezi imagini cu mașini parcate neregulamentar

Ei bine, potrivit ANSPDCP, informațiile cu privire la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor reprezintă date cu caracter personal, asta deoarece duc la identificarea, în mod indirect, a proprietarilor acestora (persoane fizice).

În consecință, potrivit legislației, persoanele care prelucrează astfel de date au calitatea de operator de date cu caracter personal, astfel fiind obligați să respecte prevederile legale în ceea ce privește protecția datelor. Așadar, cei care sunt obligați să respecte GDPR, fiind considerați operatori de date personale, dacă încalcă prevederile acestei legi riscă să fie amendați.

Publicarea imaginilor poate fi posibilă dacă persoana vizată și-a dat acordul

Conform Regulamentului general cu privire la protecția datelor, prelucrarea este legală doar dacă și în măsura în care persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal. Ei bine, în acest caz, GDPR stabilește că ”operatorul trebuie să fie în măsură să demonstreze că persoana vizată și-a dat consimțământul pentru prelucrarea datelor sale cu caracter personal”.

În concluzie, publicarea unor astfel de date personale în mediul online, care pot ajunge în posesia unui număr mare de persoane, fără să existe un control ulterior asupra utilizării lor, poate reprezenta o nerespectare a dreptului la viață privată și a prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal, mai scrie avocatnet.ro.

”Prelucrarea de date preconizată (respectiv înregistrarea și publicarea pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror șoferi săvârșesc posibile contravenții sau infracțiuni în contextul circulației pe drumurile publice) nu respectă principiile prelucrării datelor, în special cel al legalității, iar monitorizarea respectării dispozițiilor legale în domeniul circulației pe drumurile publice este atribuția autorităților competente”, conform ANSPDCP.

Așadar, dacă te afli printre cei care postează imagini cu mașini parcate ilegal, trebuie să ștergi numărul de înmatriculare, altfel ești obligat să respecți Regulamentului General privind Protecția Datelor.