Home » Utile » De ce se tulbură socata. Greșeala pe care trebuie să o eviți

De ce se tulbură socata. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Ileana Mladinoiu / 03.06.2022, 13:13
De ce se tulbură socata. Greșeala pe care trebuie să o eviți

De ce se tulbură socata, tot ce trebuie să știi despre celebra băutură răcoritoare. Ne trebuie puțină înviorare în această perioadă când temperaturile au crescut. Socata, o băutură cu un conținut foarte scăzut sau deloc de alcool, oarecum asemănătoare cu limonada, este, de fapt, o băutură dulce tradițională românească, făcută din flori de soc şi lămâie. Gustul și aroma deosebite ne aduce imediat în minte primele săptămâni de vară.

De ce se tulbură socata. Cum se aleg florile de soc

Foarte important este să știți cum trebuie pregătit socul și cum alegeți florile de soc. Pentru o „ciocnire” perfectă cu lămâia, alegeți flori mari, bine înflorite. Cel mai bine ar fi să le culegeți după ploaie, sau dimineața devreme, când este rouă.

Se poate folosi zahăr brut nerafinat, dar si zahăr pudră alb, miere sau chiar fructoză, în funcție de preferințe. Socata ar trebui să stea la soare sau cel puțin în bucătărie, la temperatura camerei. După 3-4 zile va începe să devină acidulată, iar lichidul se va tulbura. Nu vă faceţi probleme, pentru că nu va rămâne aşa, după cum veţi afla mai jos.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Deloc de neglijat este faptul că trebuie să amestecați zilnic și să folosiți un borcan de sticlă. Apoi, puteți pune în rețetă foarte puţină drojdie (5 grame la 5 litri de apă). Acest lucru va accelera procesul de fermentare și socata va fi gata mai repede. Tot pentru fermentare se mai pot adăuga și câteva stafide.

Reţetă socată pentru un borcan de 2 l și 1,5 l băutură

Ingrediente

  • 6 umbrele mici sau 3 mari de flori de soc;
  • 1 lămâie feliată;
  • 10 stafide;
  • 100 de g de zahăr/miere sau 150 de g dacă preferați să fie mai dulce;
  • 5 g de drojdie proaspătă de brutărie;
  • apă de izvor sau apă plată.

Mod de preparare

Spălați florile de soc, scuturați-le și lăsați-le să se scurgă pe hârtie absorbantă sau pe un prosop curat. Adăugați florile într-un borcan curat. sterilizat, tăind tulpinile până la baza umbrelei. Feliaţi o lămâie, îndepărtând semințele. Adăugați feliile în borcan.

Puneți apoi stafidele, zahărul și drojdia. Umpleți borcanul cu apă de izvor/plată, lăsând 3 cm liberi pentru fermentare. Se amestecă bine cu o lingură de lemn.

Lăsați borcanul deschis la temperatura camerei timp de una-două zile. Durata fermentației depinde de temperatura mediului ambient. Între 20-25 de grade C, durează aproximativ 2 zile. Pentru a preveni intrarea insectelor, acoperiți gura borcanului cu tifon și legați-l cu o bandă de cauciuc. Nu se mai pune nimic altceva, pentru că aerul trebuie să circule liber, altfel socul va putrezi.

Din când în când, de 2-3 ori pe zi, se amestecă cu o lingură de lemn. Odată ce băutură a fermentat, florile și feliile de lămâie se vor ridica la suprafață, iar băutura va căpăta o culoare ușor gălbuie.

În timp ce amestecați, veți auzi un fâsâit ca la apa minerală și veți vedea bule mici. Acesta este semnul că socata este gata. Scurgeți totul cu o strecurătoare într-un recipient mare și turnați lichidul rezultat în sticle care se închid și se pun la  frigider, unde se păstrează până la o săptămână.

Rețeta veche socată/suc și vin din soc

Cantități:

  • 6 inflorescențe de soc;
  • 3 lămâi;
  • 1 kg de zahăr;
  • 1 felie de pâine sau 20 de g de drojdie de bere;
  • 6 litri de apă

Mod de preparare

Lămâile se spală bine și se taie în bucăți cu coajă cu tot, apoi, împreună cu celelalte ingrediente de mai sus se pun într-un borcan de 10 litri, care se acoperă cu tifon dublu și se ține la temperatura camerei.

Se amestecă de câteva ori pe zi timp de 5 zile, apoi se trage la sticle cu un furtun, cu mare atenție să nu se deranjeze zațul. Sticlele se astupă etanş și se depozitează astfel ca să nu fie mișcate din loc (pentru a nu se tulbura).

După două săptămâni socata/sucul este gata și se poate consuma, având grijă să nu fie deranjat zațul nou care s-a format. Cu cât se bea mai rece, cu atât este mai plăcut.

Pentru vin, după două săptămâni lichidul se trage cu grijă în alte sticle în care se păstrează încă 5 luni și jumătate înainte de a-l consuma.