Home » Utile » Soluții pentru protejarea lemnului din grădini și terase. Cum se tratează ca să țină mai mulți ani

Soluții pentru protejarea lemnului din grădini și terase. Cum se tratează ca să țină mai mulți ani

Burghelea Cătălina / 17.08.2021, 12:07
Soluții pentru protejarea lemnului din grădini și terase. Cum se tratează ca să țină mai mulți ani

Lemnul folosit în grădină sau pe terase dă o notă aparte acelui loc în care vrem să ne relaxăm în timpul liber. Acesta este un izolator natural excelent și se poate prelucra în aproape orice formă, de aici și prezența lemnului în numeroase grădini sau terase. Din păcate, dacă lemnul nu este îngrijit cum trebuie, acesta poate suferi degradări permanente, din cauza factorilor de mediu. Iată care sunt cele mai eficiente soluții pentru protejarea lemnului din grădini și terase.

Ne place să decorăm locuința sau mansarda cu lemn. Un astfel de design ne aduce aminte de copilăria trăită la bunici, la țară, sau de taberele cu colegii de școală. Lemnul poate fi utilizat și la decorarea grădinii cu flori sau a terasei pe care ne relaxăm după o zi grea de muncă. Însă, pentru ca acest material să reziste cât mai mult timp, trebuie ales cu atenție.

Cu cât lemnul este de esenţă mai tare, cu atât este mai puţin sensibil la factorii de mediu. Spre exemplu, tecul şi mahonul sunt cele mai rezistente şi durabile esenţe lemnoase, deci potrivite pentru amenajarea terasei din curte sau a grădinei. Dintre esenţele europene, merită să investești bani în stejar și fag, deoarece sunt cele mai rezistente. Pe de altă parte, molidul şi pinul sunt cele mai moi şi mai sensibile.

Solutii pentru protejarea lemnului din gradini si terase
Solutii pentru protejarea lemnului din gradini si terase

Factori care degradează lemnul din grădini și terase

Apa

În ploaie, lemnul se dilată, mărindu-și volumul, și se contractă într-un mediu uscat. Pentru a opri această degradare, suprafața lemnului trebuie tratată cu substanțe speciale. Astfel, materialul va rezista indiferent de condiţiile de umiditate. Un mediu prea umed va duce la dezvoltarea mucegaiului în lemn sau a cariilor. Nici dacă se usucă prea tare nu este bine. Lemnul care stă prea mult timp în soare devine sensibil la şocuri mecanice și casant.

Temperatura

Temperatura poate eroda lemnul prin apariția mucegaiurilor. Un lemn stricat va atrage diferite rozătoare și insecte.

Lumina

Radiaţiile ultraviolete sunt foarte dăunătoare lemnului. Acestea distrug lignina, adică liantul propriu al lemnului. Astfel, materialul capătă o tentă gri şi devine fragil, poros şi mai vulnerabil la apă şi umiditate.

Poluarea

Poluarea este dăunătoare nu doar pentru om, ci și pentru lemn. Substanţele nocive provenite din procesele industriale şi alte activităţi umane sunt transportate de aer, mai ales în zonele aglomerate. În momentul în care începe să plouă, acestea se transformă  în substanţe corozive, distructive pentru lemn.

Ce soluții eficiente există

Pentru ca lemnul să reziste cât mai mult timp, trebuie să ținem cont de anumiți pași. În primul rând, lemnul trebuie șters de praf cu o perie. Apoi șlefuit cu şmirghel şi curăţat din nou, pentru îndepărtarea prafului provenit din şlefuire. Pasul următor presupune aplicarea stratului de grund. Acesta protejează lemnul de carii și ciuperci. Totodată, redă o culoare uniformă. După respectarea acestor pași, aplicăm lazura, vopseaua sau lacul, cu ajutorul unei pensule sau al unui pistol.

În cazul în care lemnul a fost anterior vopsit sau lăcuit, îndepărtăm straturile existente prin decapare şi/sau şlefuire, astfel încât să obținem o suprafață curată și fără pete.