Home » Tehnologie & Știinta » Cine a scris Biblia. De unde provine cuvântul și când a început scrierea ei. Ce s-a descoperit

Cine a scris Biblia. De unde provine cuvântul și când a început scrierea ei. Ce s-a descoperit

Violeta Badea / 19.03.2021, 15:19
Cine a scris Biblia. De unde provine cuvântul și când a început scrierea ei. Ce s-a descoperit

Cine a scris Biblia. De unde provine cuvântul și când a început scrierea ei. Ce s-a descoperit. Te întrebi cine este autorul Bibliei? Ei bine, află că unele texte pot avea o vechime de peste 2.000 de ani. În acest articol vom încerca să răspundem la această întrebare care macină omenirea de secole întregi.

Cine a scris Biblia

De-a lungul timpului, textul biblic a fost tradus în peste 700 de limbi, iar cărțile Bibliei reprezintă texte fundamentale pentru cele trei religii abrahamice, cu precizarea că în iudaism Noul Testament nu este acceptat. Biblia este una dintre cele mai bine vândute cărți din istorie.

Mai mult decât atât, aceasta a reușit să influențeze popare întregi, fie că vorbim despre istorie sau spiritualitate. Totuși rămâne un mister cine este autorul acestei scrieri fabuloase. Nu se știe dacă se va afla vreodată numele acestuia, deoarece unele texte au o vechime de peste 2.000 de ani.

Cine a scris Biblia
Cine a scris Biblia

Ce s-a descoperit

Ultimele studii arată că Biblia ar fi fost scrisă de peste 40 de autori, dar există mai multe texte necunoscute și cifra ar depăși 150. Astfel, după mii de cercetări, oamenii de știință israelieni și creștini au ajuns la concluzia că primele cinci cărți ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronomul) au fost scrise de Moise, dar cine poate garanta acest lucru? Mai ales că anumiți cărturari au descoperit anumite fragmente care par a se repeta sau chiar contrazice.

Astfel, cercetătorii au renunțat la ideea unui singur autor, ci și-au îndreptat atenția către două grupuri de preoți care ar fi scris primele cinci cărți ale Bibliei. Aceștia se limitau prin modul în care se refereau la divinitate: Yahweh și Elohim. Specialiștii au ajuns la concluzia că Biblia este rezultatul contopirii unor texte mai mici de-a lungul timpului.

Noul Testament este compus din patru Evanghelii scrise de apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan şi descriu viaţa lui Iisus Hristos, miracolele pe care le-a făcut acesta, învăţăturile sale către omenire, patimile şi Învierea. Acesta mai cuprinde 21 de epistole scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda. În timp ce în Sfânta Scriptură apar 2.930 de personaje.

De unde provine cuvântul și când a început scrierea ei

Denumirea cărții „Biblia” provine din limba greacă şi latină şi se traduce „carte”. Un nume extrem de potrivit, deoarece Biblia este considerată cartea tuturor oamenilor din toate timpurile. Este o carte unică și specială. Oficial s-a stabilit că au fost aproximativ 40 de autori diferiţi, iar scrierea ei a durat circa 1.500 de ani.

În prezent există numeroase păreri cu privire la perioada în care a fost scrisă Biblia. Astfel, se pune că primele cărţi ale Bibliei au fost scrise pe timpul lui Moise şi al lui Iosua, cu aproximativ 3.500 de ani în urmă. Apoi, au preluat scrierea Samuel, David, Solomon şi alţii, care au redactat pe parcursul secolului al XI-lea î.e.n.

Scrierile acestora au fost urmate de cărţile istorice, poetice şi profetice, care datează din secolul al IX-lea până în secolul al V-lea î.e.n. Acest lucru este confirmat și de copiile ale acestor cărţi biblice care s-au găsit printre Manuscrisele de la Marea Moartă. Oamenii de știință au analizat scrierea și au declarat că cele mai vechi dintre aceste manuscrise provin din perioada cuprinsă aproximativ între anii 200 şi 100 î.e.n.