Home » Life & Style » Timp liber » Ce legume se plantează în aprilie. Trucuri și sfaturi prețioase

Ce legume se plantează în aprilie. Trucuri și sfaturi prețioase

Violeta Badea / 07.04.2021, 14:09
Ce legume se plantează în aprilie. Trucuri și sfaturi prețioase

Ce legume se plantează în aprilie. Trucuri și sfaturi prețioase. Fermierii spun că luna aprilie este perioada perfectă pentru grădinărit, deoarece oferă cele mai bune condiții pentru dezvoltarea plantelor. Dacă doriți să vă bucurați de gustul legumelor proaspete adunate din propria grădină, atunci e timpul să vă apucați de treabă! 

Ce legume se planteaza in luna aprilie
Ce legume se planteaza in luna aprilie

Ce legume se plantează în aprilie

Dacă până acum doar ne-am dezmorțit la final de iarnă, luna aprilie e o perioadă prielnică pentru grădinărit. Ce-i drept, iarna s-a tot prelungit până în luna martie, motiv pentru care am amânat unele activități de care ar trebui să ne ocupăm de acum încolo. În plus, trecerea la ora de vară ne avantajează, deoarece ne permite să petrecem mai mult timp în aer liber si să avem o vizibilitate corespunzătoare.

Perioada de cultivare a legumelor diferă în funcție de factorii de mediu ai fiecărei zone. De exemplu, în zona de sud a României temperatura este mai ridicată, iar semănatul începe mai devreme. În continuare vă vom enumera legumele pe care le puteți planta în această perioadă a anului:

  • În perioada 1-10 aprilie – ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar sau soiuri de varză;
  • În perioada 10-20 aprilie – ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și ardei;
  • În perioada 20-30 aprilie – sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție semitimpurie, plantat roșii și ardei.

Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot cultiva în grădină următoarele legume:

  • Rădăcinoasele: morcovi, pătrunjel, păstârnac – în rânduri, la o distanță de 25 cm; salata, spanacul;
  • Se seamănă: soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă;

De la mijlocul lunii aprilie începe:

  • Plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei;
  • Semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;
  • Semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;
  • Se mai poate semăna încă sfecla roșie la 30 cm între rânduri;
  • Plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;
  • Semănatul porumbului dulce;
  • La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.
Legume in aprilie
Legume in aprilie

Trucuri și sfaturi prețioase

Înainte de a vă apuca de cultivarea legumelor, fermierii recomandă efectuarea curățeniei generale. Acest lucru înseamnă pregătirea terenului respectiv. Principalele activități pe care trebuie să le efectuați sunt greblatul, curățarea pământului de resturi (crengi, frunze, pietre, gunoaie) și pregătirea terenului pentru semănat sau plantat răsadurile deja crescute în casă sau cumpărate din comerț.

După plantare, fermierii vă sfătuiesc să urmăriți atent starea răsadurilor și evoluția lor, deoarece este posibil să aveți surprize neplăcute și să se ofilească sau să nu evolueze corespunzător. În plus, o dată la două săptămâni este foarte important să udați răsadurile la nevoie, în funcție și de condițiile meteorologice.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere că plantele se pot îmbolnăvi sau pot fi atacate de numeroși dăunători. Pentru a preveni acest lucru există anumite substanțe chimice care au rolul de proteja plantele. Dacă aveți în vedere toate aceste aspecte, munca depusă nu are cum să nu dea roade. Cea mai mare satisfacție o veți avea când veți simți gustul autentic al legumelor pe care le-ați plantat în propria grădină.