Home » Cum să faci orice » Cele mai eficiente acțiuni prin care poți regla umiditatea în casă

Cele mai eficiente acțiuni prin care poți regla umiditatea în casă

Alexandru Cazacu / 22.04.2021, 16:16
Cele mai eficiente acțiuni prin care poți regla umiditatea în casă

Deoarece umiditatea aerului din locuința ta este foarte importantă pentru sănătate, trebuie să știi cum să o menții la un nivel potrivit. Mai departe noi îți vom spune cum poți regla umiditatea în casă dacă este prea ridicată sau dacă aerul este prea uscat.

Cum poți regla umiditatea în casă

Un nivel optim al umidității aerului din locuința ta este foarte important atât pentru sănătatea familiei tale, cât și pentru casă. Pentru ca aerul să nu fie foarte uscat, este bine să fie puțină umiditate. Pe de altă parte, excesul acesteia poate duce la apariția unor afecțiuni, dar și la degradarea materialelor de construcție sau a bunurilor din casă. Potrivit specialiștilor, în general nivelul optim al umidității trebuie să fie între 30 și 50%, în funcție de anotimp.

Cu toate acestea, nu este cazul să intrați în panică deoarece există mai multe metode eficiente pentru a menține umiditatea la un nivel corect, chiar dacă locuiți la casă sau într-un apartament. Așadar, dacă ai constatat că nivelul umidității aerului este prea scăzut sau prea mare poți apela la o mulțime de soluții.

Ce poți face dacă umiditatea aerului este prea mare

Potrivit specialiștilor, în cazul în care umiditatea aerului din locuința ta este prea mare, este recomandat să găsești o metodă eficientă pentru a rezolva această situație. Iată cum poți face acest lucru:

Folosește un dezumidificator

O metodă foarte eficientă de a scade nivelul umidității este cu ajutorul unui dezumidificator. Acest dispozitiv poate fi folosit concomitent cu un purificator care va filtra aerul, îl va igieniza și va elimina o parte din particulele nocive din aer.

Izolația casei

De asemenea, izolația locuinței tale te poate scăpa de o umiditate prea mare a aerului. Dacă sunt izolați, pereți nu vor mai lăsa frigul sau căldura în casă, astfel păstrându-se o temperatură ideală.

Cele mai eficiente metode prin care poți regla umiditatea în casă
Cele mai eficiente metode prin care poți regla umiditatea în casă

Ușile și ferestrele joacă un rol important

Este important de menționat faptul că ușile și ferestrele casei tale trebuie să se închidă foarte bine, pentru ca umezeala să nu pătrundă în locuința ta. Mai mult de atât, aerisirea corespunzătoare este foarte importantă din acest punct de vedere.

Cum poți regla umiditatea în casă. Un sistem de ventilație bun

De asemenea, pentru a evita o umiditate crescută, aerul trebuie să circule corect. Este foarte important ca atunci când îți amenajezi casa să te asiguri că ai un sistem de ventilație bun, mai ales în cazul băii și a bucătăriei, deoarece din aceste camere provine multă umiditate.

Ce să faci ca să nu mai ai aerul uscat

Nu doar umezeala excesivă este dăunătoare pentru sănătate, chiar și un aer prea uscat poate avea efecte nocive. În cazul în care te confrunți cu această situație poți alege următoarele variante de creștere a nivelului umidității.

Un umidificator te poate ajuta

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a crește umiditatea aerului se face cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, care va mări nivelul umidității în funcție de nevoile tale.

Cum poți regla umiditatea în casă. Apă pe calorifere

De asemenea, poți crește umiditatea și prin această metodă clasică. Mai exact, în sezonul rece poți pune vase cu apă pe calorifere. În acest fel, apa se va evapora, iar nivelul umidității din aer va crește.

Usucă rufele în casă

Dacă aerul din locuința ta este prea uscat, atunci poți să usuci hainele spălate în casă. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să nu faci această operațiune foarte des, să nu ajungi în cealaltă extremă.