Home » Tehnologie & Știinta » Ce este Fotografia 51, de cine a fost făcută și ce conține de fapt. Imaginea care a stârnit controverse

Ce este Fotografia 51, de cine a fost făcută și ce conține de fapt. Imaginea care a stârnit controverse

Cojocaru Cristian / 06.10.2021, 11:32
Ce este Fotografia 51, de cine a fost făcută și ce conține de fapt. Imaginea care a stârnit controverse

Chiar dacă nu are legătură cu Aria 51 și poate nu pare o fotografie tocmai interesantă pentru tine, însă Fotografia 51 are un loc important în istorie. Află de ce este cea mai importantă imagine realizată vreodată.

De ce este Fotografia 51 cea mai importantă imagine din istorie

Cunsocută sub acest nume, ea reprezintă o imagine de difracție cu raze X a ADN-ului și de departe, este cea mai importantă imagine din istorie. Această fotografie reprezintă unul dintre cele aproximativ un milionn de artefacte puse online de către Wellcome Trust ca parte a unui proiect ambițios care dezvăluie povestea geneticii, de la Mendel la Proiectul genomului uman.

Materialul include documente de cercetare, caiete, scrisori și imagini care sunt găzduite în prezent în șase instituții din Marea Britanie și Statele Unite. Acestea sunt Wellcome Library, King’s College London, Churchill Archive Center Cambridge, University of Glasgow, University College London și Cold Spring Harbor Laboratory.

”Fotografia 51 a fost făcută de Rosalind Franklin și Ray Gosling în cadrul Departamentului de Biofizică, în 1952. Este, probabil, cea mai importantă fotografie făcută vreodată. Această imagine a dat ultimul indiciu care i-a permis lui Maurice Wilkins, James Watson și Francis Crick să realizeze cercetările din ultimele două decenii și să înțeleagă că ADN-ul a fost o dublă spirală”, a spus cel care se ocupă de arhiva King’s College, Geoff Browel.

Această fotografie nu este genul celei pe care o faci cu o cameră de fotografiat normală, iar asta pentru că o mică mostră de ADN hidratat a fost montată în interior și apoi o rază X a luminat peste 60 de ore. Raza X se împrăștie și produce o imagine din care poate fi determinată o structură 3D.

Forma de cruce cu dungi rezultată din imagine nu poate însemna mult pentru observatorul întâmplător, dar pentru un grup mic de oameni de știință s-a dovedit a fi o revelație. Acest lucru a fost confirmat de către Maurice Wilkins de la King’s College și de către James Watson la Cavendish Laboratory din Cambridge, care a spus că: ”gura mi s-a deschis și pulsul a început să curgă”.

Imaginea Fotografiei 51 este mică și măsoară doar câțiva centimetri lățime. Povestea descoperirii structurii ADN-ului este fascinantă. Crick și Watson din Cambridge au publicat lucrarea cheie în 1953 și ulterior au împărțit premiul Nobel cu Wilkins de la Kings. Franklin a murit de cancer și premiul nu poate fi acordat postum, așa că nu a reușit niciodată să se bucure de glorie.

fotografia 51
Fotografia 51 reprezinta cea mai importanta imagine din istorie

Ce alte documente vor fi expuse

Pe lângă toate documentele științifice care vor fi expuse, există și o mulțime de materiale personale, cum ar fi desenele animate ale lui Maurice Wilkins. Având în vedere rolul său crucial în biologia și genetica secolului XX, el era o persoană foarte modestă. Wilkins era îngrijorat de impactul social al operei sale.

Într-unul dintre desenele sale este arătat un bărbat trăgând un tirbușon în formă de ADN dintr-o sticlă marcată ”Secretele vieții – fabrica de bere Pandora”. El spune: ”Când vom găsi gena bună vom fi Maeștrii Universului”. O altă imagine care face parte din colecție este reprezentată de o carte poștală pe care Francis Crick a tipărit-o și a fost trimisă ca răspuns la masa cererilor nesolicitate pe care le-a primit: ”Dr. Crick vă mulțumește pentru scrisoarea dvs., dar regretă că nu poate accepta amabila dvs. invitație la: trimiteți un autograf, furnizați o fotografie, vindecă-ți boala, fii intervievat, vorbești la radio, apar la TV etc. ”

Istoria geneticii Wellcome Library ar trebui să fie disponibilă online din octombrie și va oferi acces gratuit tuturor.