Home » Life & Style » Motivul pentru care femeile iau numele bărbatului după căsătorie. De unde își are originea această tradiție

Motivul pentru care femeile iau numele bărbatului după căsătorie. De unde își are originea această tradiție

Voicu Costin / 05.12.2021, 12:56
Motivul pentru care femeile iau numele bărbatului după căsătorie. De unde își are originea această tradiție

Potrivit surselor istorice, femeile din Marea Britanie nu au avut o independență legală, ci era dată de soțul lor. Încă din secolul IX, soțiile luau numele soțului după căsătorie, el fiind considerat „stăpânul” casei și cel care susținea întreagă familie. Aflați mai jos Aflați mai jos motivul pentru care femeile iau numele bărbatului după căsătorie.

De ce femeia ia numele soţului după căsătorie şi nu invers

În legea britanică se spunea că la naştere femeile primeau numele de familie al tatălui, iar când „erau date” luau numele soţului, pentru că în acea perioadă femeile reprezentau o „proprietate” transferată de la tată la soț. Practic erau considerate „un obiect”, dreptul la opinie fiind absurd. Preluarea numelui soţului are rădăcini din tradiţiile familiilor patriarhale şi exprimă inferioritatea femeii în faţa bărbatului.  Deși, veche de mai bine de 1000 de ani, această tradiție de preluare a numelui în urma procesului de căsătorie a ajuns până în vremurile noastre.

Lucrul care s-a schimbat a fost însă statutul femeii în cuplu. Căsătoria a suferit schimbări, devenind una egalitară, în care atât soția, cât și soțul au aceeași putere și autoritate în familie.

Statisticile arată că în anul 1980, 98.6% dintre cuplurile care s-au căsătorit în SUA au păstrat tradiția adoptării numelui bărbatului, iar în 1995, 95.3% dintre copiii căsătoriți ai cuplurilor au preluat la rândul lor tradiția. Scăderea a fost așadar de 3.3%  între generații, potrivit studiului.

Trăind într-o societate în care se vrea legalizarea căsătoriilor între membrii de același sex în toate țările lumii, femeile ocupă funcții înalte în instituțiile de stat sau private, este un mister de ce femeile încă respectă această practică străveche. Dacă regulile spun că la căsătorie trebuie să schimbăm numele, persoanele din cuplu ar putea lua numele celuilalt sau cei doi își pot alege un nume nou.

În showbiz-ului românesc, există vedete autohtone care au „rupt” totuși acest obicei, iar la căsătorie, soțul a preluat numele soției de familie ori cei doi au optat pentru combinarea ambelor nume de familie.

Femeile care își păstrează numele de domnișoară după căsătorie pot fi văzute de societate că fiind egoiste și neimplicate în căsătorie. Până la urmă, totul ține de o alegere personală, nicidecum de părerea celorlalți.

Concluzia articolului publicat în Psychology Today este că majoritatea cuplurilor fac acest lucru doar pentru a continua o tradiție.

România, cel mai mare număr de căsătorii la mia de locuitori în 2019

În 2019, România se află printre statele membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare număr de căsătorii raportat la populaţie, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata divorțului în România crește în pandemie

Ponderea divorțurilor datorate violenței fizice a crescut în pandemie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Dacă în anii ‘90 aveam un divorț la 6 căsătorii, în anul 2019 am avut un divorț la 4 căsătorii, iar în pandemie aveam un divorț la 3,5 căsătorii încheiate.

Deși numărul divorțurilor a scăzut anul trecut, în două județe, Ialomița și Galați, rata divorțului a crescut. În anul 2020, au divorțat aproape 23.000 de cupluri. La oraș, frecvența divorțurilor a fost de 1,8 ori mai mare decât în mediul rural.