Home » Când, unde, cum » Cine a fost Zorro în realitate. Adevărata poveste din spatele celebrului personaj

Cine a fost Zorro în realitate. Adevărata poveste din spatele celebrului personaj

Cojocaru Cristian / 01.02.2022, 11:37
Cine a fost Zorro în realitate. Adevărata poveste din spatele celebrului personaj

Unul dintre cele mai cunoscute personaje din filme, Zorro pare să fie inspirat din realitate. La baza caracterului stau mai multe povești populare mexicane care lupta pentru cei săraci și pentru popoarele indigene. Zorro a luat naștere în povestea lui McCulley formată din cinci părți, fiind publicată în revista All-Story Weekly în luna august 1919. Află întreaga poveste din spatele acestui „Robin Hood” al Californiei.

Cum arată în realitate povestea lui Zorro

Cartea lui McCully ar fi fost achiziționată de către un studio de la Hollywood, fiind ecranizată în „Mark of Zorro”, în care a jucat Douglas Fairbanks. „Blestemul lui Capistrano” s-a vândut în 50 de milioane de exemplare, fiind unul dintre cele mai de succes romane din istorie. Acest personaj a apărut atât în cărți, cât și în filme și producții de teatru.

Zorro era alter-ego-ul lui Don Diego Vega, fiind un nobil care trăia în Los Angeles California, la începutul secolului al XIX-lea, pe când acel teritoriu încă se afla sub ocupație spaniolă. Spadasinul Zorro era cel care apăra locuitorii de opresiunea politică. Semnul distinct al acestuia era litera „Z”, astfel că această literă era scrijelită pe hainele sau chiar trupurile adversarilor săi.

Don Diego era singurul fiu al celui mai bogat om din California. Ulterior, acesta a mers să studieze spada în Spania. După ce s-a întors, a auzit de mișcările politice, astfel că acesta l-a adoptat pe Zorro pentru a lupta împotriva politicienilor corupți din California. Pentru a nu fi demascat, acesta a adoptat un comportament de fiu răsfățat pentru care nu contau necazurile și nedreptățile.

Totodată, a îmbrățișat și masca potrivit căreia îi era frică de luptă, fiind unul dintre cei mai disprețuiți oameni ai Californiei. Aventura acestuia este bine îmbibată și cu romantism pentru că Diego era îndrăgostit de Lolita Pulido, o fată care nu-l plăcea, dar care iubea alter-ego-ul acestuia.

zorro realitate
Joaquin Murrieta poate fi o alta inspiratie pentru celebrul personaj Zorro

Cine au fost Scarlett Pimpernel și Joaquin Murrieta

Există nenumărate povești care l-ar fi putut inspira pe McCulley pentru a-l crea pe Zorro. Povestea lui Robin Hood poate fi una dintre ele, fiindcă acesta se lupta cu șeriful corupt al Nottingham-ului, fiind un personaj foarte apreciat de către cei săraci. Există o asemănare între Zorro și personajul creat de baroneasa Orczy, Scarlett Pimpernel.

Acesta din urmă duce o viață secretă și sare mereu în ajutorul celor nevinovați din timpul Revoluției Franceze, iar Pimpernel se preface că este o persoană egoistă în încercarea de a-și ascunde cealaltă latură. Joaquin Murrieta Carillo poate fi o altă sursă de inspirație pentru Zorro, pe baza poveștilor din California.

Acesta este considerat un erou, fiind născut în Sonora, Mexic. El era un cowboy care a călătorit în California în timpul goanei după aur din 1849, alături de soția sa și fratele său. Acesta era un familist convins și foarte muncitor. Soția acestuia a fost atacată și ucisă de un grup de mineri albi, iar Joaquin a supraviețuit, alăturându-i-se fratele său.

Într-una din zile, coloniștii l-au acuzat că a fura un cal, biciuindu-l și ucigându-l pre fratele său. Din acel moment, Joaquin a dorit să se răzbune și i-a ucis unul câte unul pe coloniștii care i-au ucis fratele și soția. Ulterior, acesta a format o bandă de hoți mexicani care prădau minerii din California și nu numai.