Home » Știri » Știri externe » Extrădarea lui Julian Assange în SUA, aprobată. Unde se află închis și pentru ce a fost condamnat, de fapt

Extrădarea lui Julian Assange în SUA, aprobată. Unde se află închis și pentru ce a fost condamnat, de fapt

Alexandru Cazacu / 17.06.2022, 17:31
Extrădarea lui Julian Assange în SUA, aprobată. Unde se află închis și pentru ce a fost condamnat, de fapt

În cursul zilei de vineri, Priti Patel, ministrul de Interne al Marii Britanii, a aprobat extrădarea lui Julian Assange în Statele Unite. Fondatorul WikiLeaks trebuie să răspundă pentru mai multe acuzații penale, după ce a publicat o serie de înregistrări confidențiale. Unde se află închis și pentru ce a fost condamnat, de fapt, Julian Assange, veți afla în continuarea acestui articol.

Marea Britanie a aprobat extrădarea lui Julian Assange

Autoritățile americane îl caută pe Assange, deoarece trebuie să răspundă pentru 18 capete de acuzare, inclusiv unul de spionaj, legat de publicarea de către WikiLeaks a unor înregistrări confidențiale ale armatei americane. Despre toate aceste lucruri, autoritățile de la Washington susțin că au pus multe vieți în pericol, transmite Reuters.

În 2010, WikiLeaks a publicat mai multe înregistrări confidențiale, printre care 250.000 de telegrame informatice și aproximativ 500.000 de documente clasificate despre activitățile forțelor americane în Afganistan și Irak.

Julian Assange este închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din capitala Marii Britanii. Procesul de extrădare a acestuia a început în primăvara lui 2020, însă audierile au fost amânate de câteva ori din cauza pandemiei de COVID-19.

Soția lui Julian Assange: „Este doar începutul unei noi bătălii juridice”

După ce a aflat că Ministerul de Interne a decis extrădarea lui Assange, soția acestuia, Stella, a spus că fondatorul WikiLeaks va face recurs.

„Aceasta este o zi neagră pentru libertatea presei și pentru democrația britanică. Dar nu este sfârșitul luptei. Este doar începutul unei noi bătălii juridice.

Vom lupta și vom folosi toate căile de apel. Voi petrece fiecare oră de veghe luptând pentru Julian până când va fi liber, până când se va face dreptate”, a spus soția lui Assange reporterilor.

Inițial, unul dintre magistrații britanici a hotărât că fondatorul WikiLeaks nu ar trebui să fie extrădat, susținând faptul că probleme acestuia de sănătate mintală ar putea duce la sinucidere, în cazul în care va fi condamnat și închis. Ulterior, decizia a fost anulată, după ce americanii au dat asigurări că există posibilitatea ca Assange să fie transferat în Australia, țara sa natală.

Extrădarea lui Julian Assange
Extrădarea lui Julian Assange în SUA, aprobată. Unde este închis și pentru ce a fost condamnat

Julian Assange, acuzat de spionaj în Statele Unite ale Americii

Autoritățile din Statele Unite îl acuză pe australian de încălcarea Legii spionajului. Se pare că Assange ar fi conspirat cu Chelsea Manning, o fostă analistă militară de origine americană, pentru a publica o înregistrare în care un elicopter de luptă al SUA ar fi tras asupra unor civili în Irak.

Documentele clasificate au fost publicate, după cum spuneam, pe WikiLeaks, cu toate că fondatorul platformei a colaborat cu instituții media cunoscute. Așadar, australianul riscă o pedeapsă de 175 de după gratii.

Cu toate acestea, fondatorul WikiLeaks are dreptul de a face recurs la Înalta Curte de Apel din Londra. Ulterior, Assange poate ajunge chiar și la Curtea Supremă a Marii Britanii. Totuși, dacă apelul va fi respins de magistrați, el trebuie să fie extrădat în termen de 28 de zile.

Procurorii americani și alți oficiali de securitate îl consideră pe Assange un dușman al statului și spun că acțiunile sale au pus în pericol viața agenților care apar în materialele publicate.