Home » Auto » Ce este și cum te poate ajuta conducerea defensivă

Ce este și cum te poate ajuta conducerea defensivă

Voicu Costin / 27.01.2022, 12:22
Ce este și cum te poate ajuta conducerea defensivă

Poate ați mai auzit de conducerea defensivă de la prieteni sau apropiați ori din sursele media de informare. Cursurile de conducere defensivă vor fi susținute în curând de persoanele ce doresc să obţină permisul de conducere, dar şi pentru cei al căror permis a fost suspendat. De ce vor fi nevoiți să susțină astfel de cursuri și ce reprezintă conducerea defensivă aflăm în articolul următor!

Ce este conducerea defensivă

În România a fost promulgată o lege care obligă toate persoanele care doresc să obțină permisul de conducere sau cei al căror permis a fost suspendat să susțină cursuri de conducere defensivă. Susținerea cursurilor va presupune pregătirea teoretică și cea practică.

Această lege nu a fost promulgată deloc întâmplător. Anual, mii de oameni mor pe șoselele din România în urma accidentelor rutiere. Condițiile meteo dar și starea drumurilor din țară sunt principalele cauze pentru numărul mare de accidente.

Conducerea defensivă reprezintă conducerea unui automobil într-un mod preventiv care permite conducătorilor auto să învețe anumite tehnici prin care reușesc să prevină producerea unui accident sau să anticipeze eventualele pericole din trafic. Siguranța este cuvântul cheie. Învățând să fim prudenți şi să încercăm să anticipăm unele pericole, ne putem salva nouă viața și a celor din jur.

Una dintre componentele principale ale conducerii defensive este respectarea regulilor de bază în trafic: respectarea vitezei legale și a indicatoarelor rutiere, astfel încât să evităm orice cauză posibilă pentru producerea unui accident rutier care se poate lăsa și cu victime.

În ce constau cursurile de conducere defensivă

Pregătirea șoferilor va fi făcută de experți acreditați în acest domeniu auto. Cursanții vor deprinde unele lecții care constau în conducerea preventivă, unde învață să utilizeze automobilul corect și în siguranță. Aceste cursuri oferă conducătorilor auto atât suport teoretic, cât și practic pentru perfecționarea stilului de condus.

Partea teoretică a cursurilor de conducere defensivă

Partea teoretică va presupune învățarea regulilor legate de conducerea defensivă. Instructorii vor explica care este poziţia corectă a șoferului și modul în care se țin și se mișcă mâinile pe volan. Aceste lucruri sunt esențiale pentru a controla maşina care derapează sau execută testul elaborat de frânare în viraj pe o suprafață de rulare cu aderenţă scăzută.

Mulți șoferi nu știu cum să procedeze atunci când întâmpină porțiuni cu polei sau zăpadă pe carosabil. Momentele de panică în rândul conducătorilor auto și lipsa cunoștințelor sunt principalele cauze în producerea accidentelor. Tot instructorii vă vor învața ce reprezintă aderența. Aici sunt dezbătute accelerarea, frânarea şi controlul asupra maşinii, în cazul în care aceasta derapează. Veți învăța metode pentru a ieşi din acest impas şi importanţa sistemelor de siguranţă, atât cele pasive, cât şi cele active.

Partea practică a cursurilor de conducere defensivă

Ca să puneți în aplicare toate cunoștințele acumulate în pregătirea teoretică, instructorii vă vor pune la dispoziție și un simulator special pregătit pentru a exersa. Cursanții experimentează diverse situații-limită și învață să părăsească un automobil răsturnat fără să-și agraveze starea în caz că sunt răniți.

Veți învăța de asemenea cum se face frânarea cu și fără sistemul ABS, pe uscat și pe suprafață alunecoasă, ce înseamnă o frânare corectă, o frânare necorespunzătoare, precum și distanța de frânare. Toate aceste lucruri învățate în partea teoretică ar trebui să vă îmbunătățească dexteritatea și nivelul cunoștințelor și să vă ajute atunci când sunteți într-un impas salvând propria viață și a celor din jur, în cazul unui pericol de accident.