Home » Auto » Ce riscă șoferii care lovesc o mașină și apoi fug de la locul faptei. Legea spune clar

Ce riscă șoferii care lovesc o mașină și apoi fug de la locul faptei. Legea spune clar

Alexandru Cazacu / 18.02.2022, 15:55
Ce riscă șoferii care lovesc o mașină și apoi fug de la locul faptei. Legea spune clar

În ultima perioadă, în parcări au loc din ce în ce mai multe tamponări cu autori necunoscuți. Asta deoarece mulți dintre conducătorii auto cu pricina decid să părăsească imediat locul incidentului. Există multe persoane care nu respectă legea din acest punct de vedere, iar acestea pot fi sancționate, potrivit legii. Haideți să vedem ce riscă șoferii care lovesc o mașină și apoi fug de la locul faptei.

Ce riscă șoferii care lovesc o mașină și apoi fug de la locul faptei

Când vine vorba de tamponări în parcare, „lovesc și fug” este o practică foarte des întâlnită în Capitală. De cele mai multe ori, pentru cei care își găsesc mașinile lovite este foarte greu să recupereze despăgubirile. Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii legii nu reușesc de fiecare dată să identifice autorii.

În ultima vreme, fenomenul a devenit din ce în ce mai des întâlnit. Doar anul trecut, un număr de peste 9.000 de bucureșteni au depus plângeri, după ce și-au găsit autoturismul lovit, iar autorul incidentului a dispărut. Potrivit legii, orice pentru orice tamponare, șoferii trebuie să se prezinte la poliție în cel mult 24 de ore.

„În 2021, aceste accidente au crescut cu 9.500 de sesizări în acest sens. Invocă fel și fel de motive… „Nu mi-am dat seama”, „Este o avarie minoră” sau spun că „N-am crezut că pentru asemenea avarie trebuie să vin la poliție”, dar legea spune clar că pentru orice tamponare trebuie să vii la poliție în 24 de ore, sau să închei o înțelegere amiabilă, dacă dau de celălalt șofer la fața locului”, a declarat Cristian Iana, șef Birou Accidente Ușoare București”, potrivit Digi24.

Ei bine, șoferii care încalcă legea și decid să părăsească locul faptei după un astfel de eveniment vor fi sancționați. Mai exact, dacă sunt găsiți de către oamenii legii, acești șoferi vor fi chemați să predea permisul de conducere.

Ce riscă șoferii care părăsesc locul faptei după ce au lovit o mașină
Ce sancțiuni riscă șoferii care fug de la locul incidentului, după ce au lovit o mașină

Unii șoferi fug deoarece nu au asigurare

Așadar, în Capitală sunt din ce în ce mai mulți cei care lovesc și fug. Se pare că există și șoferi care părăsesc locul faptei pentru că nu au mașina asigurată.

„Am acroșat o mașină parcată, nu am avut asigurare în acea zi și am venit la 48 de ore și îmi voi pierde permisul…”, spune un șofer.

Directorul Birului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), Mădălin Roșu, explică că persoana păgubită poate să primească o despăgubire, deoarece biroul se poate îndrepta către vinovatul de drept pentru a recupera prejudiciul. Ba chiar mai mult de atât, în cazul în care asigurarea nu există, biroul se poate adresa chiar și pentru daune materiale și pentru vătămări corporale.

Din ce în ce mai mulți șoferi prinși fără asigurare

În 2021, polițiștii au sancționat un număr de peste 14.000 de conducători auto prinși fără poliță RCA, fiind un record al ultimilor ani, spun cei de la city-fm.ro. Pe de altă parte, după ce City Insurance, liderul de pe piața asigurărilor din România, a rămas fără autorizație de funcționare, prețul asigurărilor a crescut considerabil.

În 2021, după prăbușirea City Insurance, piața asigurărilor auto a atins un nivel record la primelor brute. Mai exact, la 5,93 miliarde de lei, acesta fiind cel mai mare avans din ultimii 11 ani.