Home » Auto » Înmatriculare auto 2021. Tot ce trebuie să știe românii care își iau mașină. Cât costă, unde se poate face și ce alte noutăți au apărut

Înmatriculare auto 2021. Tot ce trebuie să știe românii care își iau mașină. Cât costă, unde se poate face și ce alte noutăți au apărut

Manolică Anca / 16.09.2021, 11:14
Înmatriculare auto 2021. Tot ce trebuie să știe românii care își iau mașină. Cât costă, unde se poate face și ce alte noutăți au apărut

Înmatriculare auto 2021. Înainte de a fi pusă în circulație, orice mașină trebuie obligatoriu înmatriculată. Și pentru că acest lucru este nominal, înmatricularea trebuie să se facă de fiecare dată când se schimbă proprietarul mașinii. În acest sens, toți șoferii români trebuie să știe informațiile de bază despre acest proces: cât costă, de ce documente are nevoie și ce alte noutăți au apărut.

Înmatriculare auto 2021

Potrivit Codului Rutier, înainte ca un vehicul să fie pus în circulație este obligatoriu să fie înmatriculat, fie de proprietarul mașinii, fie de deținătorul mandatat al acesteia. În cazul proprietarului, nu contează dacă mașina este nou cumpărată sau este second-hand, el fiind obligat să o înmatriculeze.

Procesul de înmatriculare se face pe baza datelor de identificare ale proprietarului, urmând ca acestuia să i se elibereze un certificat de înmatriculare, și pe baza plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii. Totodată, se fac și transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a vehiculului.

În cazul mașinilor second-hand, se va face înscrierea datelor noului proprietar în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de DRPCIV, totodată menționându-se încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Noul proprietar va face acest lucru în maximum 90 de zile de la dobândirea dreptului de proprietate asupra mașinii.

Mai nou, înmatricularea mașinilor se poate face în mai multe orașe, nu doar în reședințele de județ

Persoanele care sunt interesate să înmatriculeze o mașină pot apela de acum la serviciile unor noi sedii destinate acestor operațiuni. Este vorba despre 26 de sedii secundare ale serviciilor județene de înmatriculări, care au fost deschise în mai multe orașe din țară, nu numai la sediile principale ale municipiilor reședință de județ.

La aceste noi sedii se asigură preluarea documentelor necesare înmatriculării mașinilor şi eliberarea plăcuţelor de înmatriculare.

Procedura și documentele necesare pentru înmatriculare auto 2021

Toate detalii în ceea ce privește procedura de înmatriculare auto 2021 se regăsesc în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor (Ordinul nr. 1501/2006).

În august 2020, s-a venit cu anumite modificări asupra ordinului, prin Ordinul MAI nr. 120/2020, care simplifică anumite aspecte ce țin de procedura înmatriculării acets proces. De exemplu, în cazul mașinilor nou-cumpărate, dealer-ii auto pot face ei formalitățile de înmatriculare, pe numele proprietarului, în cazul în care se întocmește o procură specială notarială.

Dacă ești interesat să înmatriculezi o mașină, trebuie să știi că documentele necesare diferă în funcție de al câtelea proprietar ești și de unde este adusă mașina, Uniunea Europeană sau din afara ei.

1. Mașina este cumpărată din România sau Uniunea Europeană:

  • cererea solicitantului, al cărui model este prevăzut în anexa la Ordinul nr. 1501/2006 sau poate fi descărcată de AICI;
  • dovada înregistrării la ANAF, pe numele proprietarului (a utilizatorului, dacă e vorba de mașini luate în leasing);
  • cartea de identitate a vehiculului, în original și în copie;
  • documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în forma prevăzută de lege la data dobândirii;
  • dreptului de proprietate, în original și în copie;
  • actul de identitate al solicitantului, în original și în copie;
  • dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia, cu excepţia autovehiculelor şi remorcilor noi;
  • copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), în termenul de valabilitate al acestuia;
  • dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare (taxa diferă de la caz la caz);
  • dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (plăcuțele preferențiale costă 85 de lei);
  • certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepția vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice;
  • în cazul în care mașina este străină și a fost înmatriculată în alt stat (și care e înmatriculat, pentru prima dată, în România), este nevoie ca solicitantul să aducă și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare;
  • procură specială autentică, dacă e cazul.

2. Mașina este cumpărată din afara Uniunii Europene

În această situație, pe lângă formalitățile mai sus menționate (inclusiv documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare), solicitantul trebuie să aducă și dovada efectuării formalităţilor vamale.

Concret, este vorba de formalități de import definitiv (sau temporar pentru înmatricularea temporară), în cazul autovehiculelor şi al remorcilor dobândite din străinătate, în cazurile prevăzute de legislație. Dovada trebuie adusă în original sau în copie legalizată a acesteia.