Home » Auto » Radiere auto 2022. Ce presupune această procedură, unde se poate face și ce acte sunt necesare

Radiere auto 2022. Ce presupune această procedură, unde se poate face și ce acte sunt necesare

Alexandru Cazacu / 16.02.2022, 14:30
Radiere auto 2022. Ce presupune această procedură, unde se poate face și ce acte sunt necesare

Toți conducătorii auto știu că la un moment dat vor fi nevoiți să își radieze autovehiculul. Deși procedura de radiere auto poate părea să dea multe bătăi de cap, lucrurile nu sunt atât de complicate, mai ales dacă știi ce trebuie să faci în această situație. Hai să vedem ce presupune de fapt radierea unei mașini, care sunt documentele necesare și unde se poate face.

Radiere auto 2022. Cum trebuie să procedezi și unde se face

Mulți dintre șoferii români ajung în situația în care trebuie să își radieze mașina. În primul rând, aceștia trebuie să știe în ce constă această procedură. Mai exact, radierea unui autovehicul reprezintă ștergerea completă a acestui din registrele autorităților.

În ceea ce privește radierea auto, aceasta poate fi de două tipuri, adică cea fiscală și radierea din circulație. Radierea unui vehicul din circulație se face atunci când acesta este foarte vechi și nu va mai fi utilizat niciodată. Pe de altă parte, cea fiscală se face atunci când vindeți mașina respectivă, deoarece ea va avea un proprietar nou după tranzacție.

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor este locul unde șoferii pot face radierea unui autoturism. Cu toate acestea, în cazul unei radieri din circulație, proprietarii trebuie mai întâi să rezolve cu radierea fiscală a mașinii.

Cum se face radierea auto fiscală

Așadar, pentru a radia fiscal un vehicul, proprietarul acestuia trebuie să meargă la Direcția Taxe și Impozite Locale. Evident, pentru această procedură este necesar un dosar ce trebuie să conțină următoarele documente:

  • declarație pentru scoaterea din evidențe a vehiculului;
  • cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;
  • actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • cartea de identitate a vehiculului (original și copie);
  • actul care atestă înstrăinarea vehiculului sau adeverința de la REMAT daca acesta a fost scos din circulație.
Cum se face radierea auto
Ce presupune procedura de radiere a unui autovehicul

Radiere auto 2022 – pașii de urmat

Iată că am ajuns și la radierea din circulație a autoturismului, iar pentru a face acest lucru vei avea nevoie, în primul rând, de o cerere de radiere. Acesta poate fi descărcată de pe site-ul DRPCIV. În ceea ce privește documentele necesare pentru această procedură, dosarul depus la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor trebuie să mai conțină certificatul de înmatriculare al vehiculului respectiv și cartea de identitate a acestuia.

De asemenea, va fi nevoie de cartea de identitate a proprietarului (original și copie) și de certificatul care confirmă radierea. Pentru radierea din circulație a unei mașini care nu este proprietate personală este nevoie și de o procură specială de la proprietarul de drept al acesteia.

Pe de altă parte, la mașinile mai vechi de 30 procedura de radiere este ceva mai simplă, deoarece vei avea nevoie doar de o declarație pe propria răspunde de la titular sau a moștenitorilor legali. În schimb, dacă vehiculul este înregistrat pe persoană juridică, la dosar va trebui adăugat și certificatul de înregistrare emis de Registrul Comerțului. Totodată, va fi nevoie și de o împuternicire reprezentantului persoanei juridice, care se va ocupa de procedura de radiere.

Acte necesare pentru dezmembrarea autovehiculului după radiere

Dacă după radiere mașina ajunge să fie dezmembrată, trebuie să știi că vei avea nevoie de documentele prezentate mai jos. Mai exact, acestea sunt, după cum urmează:

  • cererea de radiere completată și semnată de proprietar;
  • certificatul de înmatriculare (copie și original);
  • plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculului;
  • actul de identitate al solicitantului (original și copie);
  • certificatul de radiere (3 exemplare);
  • cartea de identitate a vehiculului (copie și original);
  • documentul care atestă dezmembrarea vehiculului, emis de o unitate specializată (original);
  • certificatul de atestare fiscală.

Este important să menționăm și faptul că, în cazul radierii unei mașini furate, pe lângă documentele prezentate mai sus, va fi nevoie și de un act emis de autorități care să ateste că autoturismul a fost furat, potrivit cumsa.ro.