Home » Auto » Tapițeria auto. Cum să cureți și să îngrijești corect tapițeria mașinii

Tapițeria auto. Cum să cureți și să îngrijești corect tapițeria mașinii

Voicu Costin / 19.02.2022, 10:04
Tapițeria auto. Cum să cureți și să îngrijești corect tapițeria mașinii

Interiorul mașinii este la fel de important ca și partea tehnică a acesteia. Dacă reviziile și reparațiile sunt făcute la timp, mașina ta este bine întreținută din punct de vedere tehnic. Dar mai contează și interiorul acesteia. Adesea încercăm să economisim bani atunci când mergem să spălăm mașina și optăm doar pentru exterior. Alegem să ne îngrijim noi autoturismul încercând de multe ori să folosim soluții și metode mai mult sau mai puțin profesionale, decât cele oferite de unele spălătorii auto. Cum curățăm corect tapițeria mașinii?

Tipurile de tapițerie

Când alegeți să achiziționați o mașină nouă sau second hand, e bine să vă interesați și din ce tip de material este confecționată tapițeria mașinii. Tipuri variate de material pot acoperi scaunele mașinii voastre, cu diferite modele, dar și culori. În cele mai multe dintre cazuri, tapițeria auto este textilă sau din piele ori o combinație între stofă și piele. Alegerea materialului pentru interiorul mașinii tale depinde în primul rând de buget, dar și de atenția pe care dorești să o acorzi tapițeriei în ceea ce privește întreținerea.

Fiind ușor de întreținut și nu este așa de pretențioasă, mulți oameni optează pentru tapițeria din material textil. Este și cea mai întâlnită alegere pentru majoritatea automobilelor. De asemenea, tapițeria din stofă nu incomodează pasagerii nici când este foarte frig, nici foarte cald. Când vine vorba de tapițeria din piele, interiorul mașinii tale va arăta mult mai bine, dar trebuie să știi că această opțiune este mai scumpă și mai greu de întreținut.

O altă problemă pe care o au oamenii este că pielea devine incomodă, atunci când afară este foarte frig sau foarte cald, deoarece se răcește și se încălzește destul de mult, în funcție de condițiile meteo.

Cum se curăță tapițeria auto textilă

O spălare generală făcută o dată pe an este necesară. Puteți să o curățați cel puțin o dată pe lună, pentru că astfel va prelungi durata de viață a materialului din care este realizată tapițeria. Astfel, nu vei fi nevoit să îți bați capul, să găsești soluții pentru a schimba materialul.

Pentru a curăţa această tapițerie, nu este nevoie de prea mult timp, însă trebuie să urmați câțiva pași și sfaturi de la specialiștii auto. Mai întâi trebuie să începeți cu aspirarea, nu înainte de a aerisi foarte bine interiorul. Urmăriți să vedeți dacă sunt semne de umezeală în mașină.

Următorul pas îl reprezintă spălarea. Cum tapițeria textilă reține mirosurile neplăcute ca acela de țigară, părul de animale sau petele este indicat să folosiți o soluție specială. Pulverizați soluția pe scaune, pe banchetă și pe plafon și lăsăți-o să acționeze.

Îndepărtați apoi mizeria de pe țesătură cu o lavetă din microfibră sau cu aspiratorul. După acest proces, interiorul va arăta că nou! Încă un lucru de care trebuie să țineți cont este să nu folosiți niciodată apă fierbinte sau abur pentru spălarea tapițeriei.

Cum se curăță tapițeria din piele

Dacă doriți să achiziționați o mașină cu tapițerie din piele sau aveți deja una, trebuie să știți că procesul de curățare complet trebuie făcut o dată la 3-4 luni. Dacă mașina petrece mult timp în lumina directă a soarelui, atunci această operațiune va trebui efctuată o dată la două luni.

Aceiași pași trebuie urmați și în cazul tapițeriei din piele. Mai întâi aerisiți mașina, apoi o aspirați. Chiar dacă se murdărește mai greu comparativ cu tapițeria din stofă, cea din piele necesită o îngrijire aparte, deoarece trebuie evitată apariția crăpăturilor și decolorarea din cauza uzurii și a razelor ultraviolete.

Soluția de curățare specială pentru acest material va fi aplicată pe toate suprafețele din piele, într-un strat subțire, cu ajutorul unei lavete din piele de căprioară sau a unui buret fin. Folosiți o cârpă din microfibră pentru a curăța tapițeria din piele. Nu folosi niciodată cârpe obișnuite sau prosoape de hârtie, deoarece acestea sunt foarte abrazive și vor lăsa zgârieturi și vor decolora pielea.

La final, aplicați un spray protector pe toată suprafața din piele pentru a o proteja o perioadă mai lungă de timp.