Home » Când, unde, cum » 11 păsări și animale care trăiesc pe Everest. Misterele nebănuite ale Muntelui Everest

11 păsări și animale care trăiesc pe Everest. Misterele nebănuite ale Muntelui Everest

Manolică Anca / 07.06.2022, 15:30
11 păsări și animale care trăiesc pe Everest. Misterele nebănuite ale Muntelui Everest

Muntele Everest are cel mai înalt vârf din lume, cu o altitudine de 8.848,86 metri deasupra nivelului mării, și crește cu o rată de cinci milimetri pe an. La această altitudine, aerul este atât de rarefiat, iar temperaturile sunt atât de extreme încât puține viețuitoare pot trăi aici. Mai jos am alcătuit o listă cu mamifere, păsări, chiar și păianjeni care trăiesc pe pantele impunătoare ale Everestului.

Viețuitoare care trăiesc pe Everest

Chiar și pe pantele impunătoare ale Everestului există viață. Mamifere, păsări, chiar și unii păianjeni trăiesc la peste 5.000 de metri deasupra nivelului mării. Printre fauna care trăiește pe versanții Everestului se numără câteva animale bine cunoscute. La altitudini cuprinse între 900 și 4.000 de metri există o specie de capră numită goral himalayan (Naemorhedus goral).

Ursul tibetan (Ursus thibetanus), o specie clasificată ca fiind vulnerabilă, locuiește la altitudini de până la 4.300 de metri deasupra nivelului mării. Pe vremuri, această specie era răspândită din sudul Iranului până la Javarovsk Krai, pe coasta de est a Rusiei, dar în prezent a dispărut în mare parte.

Panda roșu (Ailurus fulgens), o specie clasificată ca fiind pe cale de dispariție, trăiește între 2.500 și 4.800 de metri altitudine.

Avansând pe pantele abrupte, o altă specie de capră, gudronul himalayan (Hemitragus jemlahicus) reușește să urce până la 5.200 de metri. La aceeași altitudine se pot găsi exemplare de pika Royle (Ochotona roylei), un lagomorf din aceeași grupă cu iepurii săbatici.

Gudronul himalayan (Hemitragus jemlahicus)
Gudronul himalayan (Hemitragus jemlahicus)

Dar animalele pot fi găsite și la altitudini mai mari. Există leoparzi de zăpadă (Panthera uncia), care în timpul migrațiilor lor pot urca de la 500 la 5.800 de metri. Se estimează că au mai rămas mai puțin de 3.300 de exemplare din această felină emblematică.

Păsările de pe Everest

Păsările de pe Everest au un anumit avantaj: majoritatea zboară. La altitudini de până la 4.500 de metri, pot fi întâlnite fazanul sângeros (Ithaginis cruentus) și monalul cu coadă roșie (Lophophorus impejanus), păsări cu penajul viu colorat.

Păsările care ating cele mai mari altitudini sunt vulturii, mai exact două specii: vulturul himalayan (Gyps himalayensis), care poate zbura la altitudini de până la 5.500 de metri, și vulturul bărbos (Gypaetus barbatus), o specie din Peninsula Iberică, care poate atinge o altitudine de până la 7.500 de metri pe Everest, deși în general cuibărește mult mai jos.

Nu toate viețuitoarele de pe Everest sunt animale mari

Deși există foarte puțină faună de nevertebrate pe vârfurile înalte din Himalaya, aici se regăsește și un păianjen care a reușit să se adapteze la un habitat atât de neospitalier. Păianjenul săritor din Himalaya (Euophrys omnisuperstes) a fost găsit la o altitudine de 6.700 de metri pe versanții înalți ai Everestului.

Având în vedere că aceasta este o altitudine depășită doar de zborul unor păsări și că, în toate cazurile, acestea își fac întotdeauna cuibul sub acest nivel, se poate spune că acest păianjen este animalul care trăiește permanent la cea mai mare altitudine din lume. Deoarece acolo nu există insecte vii, se hrănește cu cele aduse de vânt, de obicei înghețate, de la altitudini mai mici.