Home » Când, unde, cum » 15 lucruri inedite despre girafe, cele mai înalte animale din lume. Ce înălțime ating de fapt

15 lucruri inedite despre girafe, cele mai înalte animale din lume. Ce înălțime ating de fapt

Manolică Anca / 04.01.2022, 10:16
15 lucruri inedite despre girafe, cele mai înalte animale din lume. Ce înălțime ating de fapt

Girafele sunt cele mai înalte mamifere din lume. Adulții pot crește până la 6 metri înălțime și pot cântări până la 2.000 kg, dimensiuni care, combinate cu blana, le conferă un aspect unic și frumos. Fiecare specie și subspecie care trăiește în prezent are o haină diferită una de cealaltă. Și putem spune chiar mai mult: fiecare girafă are un model unic, care nu se repetă niciodată la un alt individ. Iată și alte lucruri inedite despre girafe.

Girafele, cele mai înalte animale din lume

Cu toate că Africa găzduiește multe animale emblematice, una dintre cele mai interesante specii pe care le poți vedea în safari este nimeni alta decât girafa. Cu mișcările lor mereu elegante, urmărirea unei girafe în realitate este o adevărată emoție.

Există patru specii care înfrumusețează peisajele africane și, deși sunt asemănătoare între ele, fiecare are propriile caracteristici pe care, cu puțină atenție, poți învăța rapid să să le diferențiezi.

Aceste animale sunt adaptate în mod unic pentru a ajunge la vegetația inaccesibilă altor ierbivore. Vasele lor de sânge neobișnuit de elastice și valvele special adaptate ajută la compensarea acumulării bruște de sânge atunci când capetele girafelor sunt ridicate, coborâte sau legănate rapid. Dar hai să aflăm și o mulțime de alte lucruri interesante despre girafe.

Lucruri inedite despre girafe

1. De unde provine numele său

Denumirea științifică a girafei este Giraffa camelopardalis, fiind numele latin al speciei camelopardalis. Camelopard este cuvântul englezesc arhaic pentru girafă, derivat din cuvântul grecesc antic pentru cămilă și leopard, animale despre care se credea că seamănă cu girafele.

Lucruri inedite despre girafe
Lucruri inedite despre girafe

2. Câte tipuri de girafe există

Există patru specii de girafe, o descoperire care nu este departe în timp. S-a întâmplat în 2016, când oamenii de știință au descoperit că cele mai înalte mamifere terestre din lume erau împărțite în patru specii distincte. Anterior, oamenii de știință credeau că toate girafele aparțin aceleiași specii, cu multe subspecii, dar această presupunere a fost pusă acum la îndoială.

Cele patru specii de girafe sunt girafa sudică, girafa nordică, girafa Masai și girafa reticulată. Girafa nordică are trei subspecii (girafa din Kordofan, girafa nubiană și girafa vest-africană), iar girafa sudică are două subspecii (girafa angoleză și girafa sud-africană).

3. Lucruri inedite despre girafe. Cum diferă speciile?

Diferențele dintre cele patru specii de girafe sunt numeroase. Atât girafa Masai, cât și girafa reticulată se găsesc în Africa de Est, dar aspectul lor este foarte diferit. Petele unei girafe Masai sunt vizibil mai întunecate și mai mici și sunt separate de linii maro deschis. Girafa reticulată, pe de altă parte, are pete mari de culoare maro-portocalie separate de linii albe subțiri.

4. Cum beau apă?

Gâtul unei girafe este prea scurt pentru a ajunge la sol. Astfel, trebuie să își întindă stângaci picioarele anterioare sau să îngenuncheze pentru a putea bea apă. Din fericire, girafele au nevoie să bea doar o dată la câteva zile și își obțin cea mai mare parte a apei din plantele pe care le mănâncă. Dar ele își și conservă apa foarte bine, în special pentru că nu transpiră și nu gâfâie pe vreme caldă.

Lucruri inedite despre girafe. Cum beau apă
Lucruri inedite despre girafe. Cum beau apă

5. Lucruri inedite despre girafe. Înoată?

Forma corpului girafelor nu se pretează la deplasarea prin apă și, pentru o lungă perioadă de timp, s-a crezut că girafele nu știu să înoate. Cu toate acestea, potrivit unui studiu din 2010, ele pot, deși nu foarte grațios. Studiul a arătat că o girafă adultă adultă ar pluti în ape de peste 2,8 metri și ar putea înota dacă ar fi nevoie.

6. Cât de înalt este un pui de girafă?

La naștere sunt mai înalte decât majoritatea oamenilor adulți, având o înălțime de aproximativ 1,8 metri. Mamele pot naște în picioare, iar la o ora de la naștere puiul se poate ridica singur și poate merge.

La 10 ore de la naștere, poate deja alerga liniștit alături de familiile sale fără probleme și, după o săptămână, începe să se hrănească singur cu vegetație. Ca o curiozitate, perioada sa de gestație este mai mare de un an.

7. Lucruri inedite despre girafe. Cât de mult dorm

Deși girafele sunt foarte înalte, ele nu dorm prea mult. Cele mai multe dorm între 10 minute și două ore pe zi. Dar chiar și atunci când dorm, nu se întind pe jos. Girafele dorm în picioare în cea mai mare parte a timpului.

8. Nu există două girafe la fel

Petele de pe o girafă sunt foarte asemănătoare cu amprentele umane. Fiecare girafă are un model unic de pete. Nu există două girafe la fel, lucru pe care oamenii de știință îl pot folosi pentru a identifica girafele în sălbăticie și în captivitate. Aceste pete variază în funcție de mărime, formă, culoare și spațiere între specii.

9. Girafele sunt pretențioase la mâncare

Se hrănesc între 16 și 20 de ore pe zi, dar pot consuma doar aproximativ 30 de kilograme de frunze în acest timp. Pot supraviețui și cu doar șapte kilograme de frunze pe zi. Deși până la 93 de specii diferite de plante pot fi găsite în dieta lor, acacia este sursa lor preferată de hrană.

10. Lucruri inedite despre girafe. Cum deosebești masculul de femelă?

Sexul unei girafe poate fi identificat după coarnele de pe cap, după oscioare sau după protuberanțele osoase acoperite cu piele. Atât masculii, cât și femelele au coarne, dar coarnele femelei sunt mai mici și acoperite cu păr în partea superioară.

11. Girafele au același număr de oase în gât ca și oamenii

În ciuda acestei înălțimi impresionante, au același număr de vertebre ale gâtului ca și oamenii: șapte. Diferența constă în mărimea vertebrelor: cele ale girafei pot măsura până la 28 de centimetri lungime și, atunci când sunt combinate cu celelalte vertebre și cu craniul, pot cântări până la 270 de kg.

12. Cât timp trăiește o girafă?

Girafele pot trăi cu succes în sălbăticie între 20 și 25 de ani, în condiții adecvate. Printre animalele care le pot amenința supraviețuirea se numără leoparzii, hienele și crocodilii, dar acest lucru este valabil mai ales pentru girafele tinere și bolnave.

Cu toate acestea, nu sunt o pradă ușoară. De fapt, acesta este motivul pentru care prădătorii atacă de obicei puii, iar adulții doar atunci când nu au altă opțiune, deoarece există un risc ridicat de moarte.

13. Părul unei girafe este incredibil de gros

Părul care formează coada unei girafe este de aproximativ 10 ori mai gros decât firul mediu de păr uman. Punctele distinctive care acoperă blana girafei acționează ca un excelent camuflaj pentru a proteja girafa de prădători.

Atunci când este poziționată în fața copacilor și a tufișurilor, culoarea blănii sale se îmbină cu umbrele și lumina soarelui pentru a distrage atenția prădătorilor. Singurul moment de slăbiciune este atunci când bea apă, deoarece nu poate observa ce se apropie de ea și este mai vulnerabilă la atac.

Sexul unei girafe poate fi identificat după coarnele de pe cap
Sexul unei girafe poate fi identificat după coarnele de pe cap

14. Lucruri inedite despre girafe. Cum se apără

Mecanismul lor de apărare este destul de interesant. Este de ajuns să privești grosimea picioarelor lor și vei afla răspunsul. Lovitura de picior a unei girafe este puternică și letală, iar astfel se apără de prădători. Chiar și temuții lei evită astfel de impacturi, deoarece ar putea fi uciși de o lovitură directă a unei girafe. Mamele fac tot posibilul pentru a-și proteja puii lipsiți de apărare, care sunt mai vulnerabili la atacurile prădătorilor.

15. Cât de lungă este limba unei girafe

Limbile lor sunt cu adevărat impresionante, uriașe. Lungimea medie este de aproximativ 50 de centimetri, lucru care le permite să aibă acces la orice hrană, dar mai ales pot apuca și agăta frunzele de salcâmi care sunt greu accesibile.

Deoarece girafele mănâncă până la 30 de kg de hrană pe zi, își folosesc foarte mult limba. Culoarea sa neagră  ajută la prevenirea arsurilor solare, asigurându-le că pot mânca toată ziua fără întrerupere.