Home » Când, unde, cum » 9 plante care trăiesc în deșert. Cum arată planta care „nu poate muri”

9 plante care trăiesc în deșert. Cum arată planta care „nu poate muri”

Manolică Anca / 20.05.2022, 08:57

Atunci când trăiești într-o zonă în care temperaturile sunt foarte ridicate și unde cad ploi doar câteva zile pe an și nu întotdeauna în cantități semnificative, lupta pentru supraviețuire este, fără îndoială, mult mai complicată. Așa se face că și diversitatea plantelor care trăiesc în deșert este considerabil mai mică decât cea din pădurile tropicale. Iată câteva specii care ies „învingătoare” în lupta cu căldura toridă.

Plante care trăiesc în deșert

Avem tendința de a ne imagina deșertul ca pe un mediu gol, în care nu există loc pentru plante sau animale. Cu toate acestea, deși sunt ecosisteme în care varietatea și cantitatea formelor de viață este mai limitată, există specii care s-au adaptat la aceste medii, caracterizate în special prin temperaturi extreme și lipsa de precipitații. Iată câteva specii care sunt special adaptate la aceste ecosisteme:

1. Acacia

Acacia
Acacia

Multe specii de salcâmi trăiesc în cele mai aride regiuni ale planetei. Unul dintre cele mai populare este Acacia tortilis, cunoscut sub numele de acacia cu vârful plat, sau Acacia gerrardii, ambele originare din Africa. La umbra oferită de acești copaci, diverse animale se adună pentru a se odihni.

Pot atinge înălțimi de până la 15 metri, cu o coroană deschisă, adesea umbrită de soare, compusă din frunze bipinice. Florile sunt grupate în inflorescențe în țepi și sunt galbene. Fructul este o legumă care conține semințe de culoare maro închis.

2. Agave

Agave
Agave

Genul agave, numit maguey în locurile sale de origine, se găsește diversificat în regiunea aridă din sudul Statelor Unite până în Mexic. Acestea formează o rozetă bazală de frunze groase, cărnoase, adesea spinoase, de culoare de la verzui la albăstrui, uneori chiar pestrițe.

Cele mai multe dintre ele ating o înălțime de 70-80 de centimetri și un diametru de 40-50 de centimetri. Înfloresc o singură dată, producând o tulpină de flori foarte înaltă, uneori de trei ori mai mare decât înălțimea plantei, cu flori albe. Dar, deși produc semințe, cel mai simplu mod de a înmulți maguey este prin separarea unora dintre numeroșii lăstari care răsar din planta mamă pe măsură ce aceasta se usucă.

3. Plante care trăiesc în deșert. Macul de California

Macul de California
Macul de California

Macul de California, al cărui nume științific este Eschscholzia californica, este o plantă erbacee anuală sau perenă, originară din California (Statele Unite) și Baja California (Mexic). Crește până la o înălțime cuprinsă între 30 și 60 de centimetri și are frunze verzi pinnatisect.

Florile sale răsar primăvara și sunt galbene sau portocalii. Fructul este o capsulă de până la 10 centimetri, care conține un număr mare de semințe. În țări precum Spania, s-a naturalizat atât de bine încât este considerată invazivă, în special în cele două arhipelaguri: Insulele Baleare și Insulele Canare.

4. Palmier de curmal

Phoenix dactylifera / Foto: Wikimedia Commons
Phoenix dactylifera / Foto: Wikimedia Commons

Palmierul de curmale, al cărui nume științific este Phoenix dactylifera, este una dintre puținele specii de palmieri care pot fi găsite în deșert. Trăiește în Semiluna Fertilă, care se întinde din Egipt până în Mesopotamia. Datorită marii sale adaptabilități, crește fără probleme în ȘI nordul și cornul Africii, în Orientul Mijlociu și în Asia de Sud, primind puțină apă în fiecare an.

Acesta atinge o înălțime maximă de 23 de metri, cu unul sau mai multe trunchiuri relativ subțiri de până la 35 de centimetri. Frunzele sale sunt penate, de culoare verde-albăstruie, iar fructele sale sunt ovale-cilindrice, comestibile și au între 3 și 7 centimetri.

5. Plante care trăiesc în deșert. Parkinsonis

Plante care trăiesc în deșert. Parkinsonis
Plante care trăiesc în deșert. Parkinsonis

Parkinsonia, a cărui denumire științifică este Parkinsonia aculeata, este un arbore spinos cu frunze caduce sau semicaduce, originar din sud-vestul Statelor Unite, din Mexic și până în Argentina. Ajunge la o înălțime de până la 10 metri, cu un trunchi care se crapă în timp. Frunzele sunt bipinate, de culoare verde.

Florile sunt galbene și sunt grupate în inflorescențe rotunjite. Fructul este o leguminoasă lemnoasă de aproximativ 10 centimetri lungime, care conține semințe de culoare castanie. Este considerată o specie invazivă în Africa tropicală, în Australia și în unele insule din Pacific.

6. Lithops sau pietre vii

Lithops sau pietre vii
Lithops sau pietre vii

Lithops sunt plante suculente, care nu sunt cactuși, originare din deșertul Namib, pe coasta de vest a Africii de Sud. Acestea sunt cunoscute sub numele de pietre vii sau plante de piatră, deoarece se amestecă cu pietrele reale din zonă, trecând astfel neobservate. Este o bună strategie care le ajută să evite să fie mâncate de animale.

Florile seamănă cu margaretele și pot fi albe sau galbene. Dimensiunea adultă este de aproximativ 5 centimetri înălțime și 3-4 centimetri lățime.

7. Saguaro

Saguaro
Saguaro

Saguaro, al cărui nume științific este Carnegiea gigantea, este cactusul columnar tipic din deșertul Sonoran din America de Nord. Ajunge la o înălțime de până la 18 metri, dezvoltând o tulpină columnară cu un diametru de până la 65 de centimetri. Acesta tinde să se ramifice în partea superioară pe măsură ce îmbătrânește și este bine înarmat cu 12 spini radiali și 3-6 spini centrali de până la 7 centimetri lungime.

Florile sale sunt albe, au un diametru de aproximativ 12 centimetri și înfloresc noaptea, numai la exemplarele adulte, deoarece polenizatorii săi au obiceiuri nocturne. Fructele sunt roșii și comestibile și se termină de copt în timpul verii.

8. Plante care trăiesc în deșert. Yucca rostrata

Plante care trăiesc în deșert. Yucca rostrata
Plante care trăiesc în deșert. Yucca rostrata

Yucca rostrata este o plantă originară din deșertul Chihuahuan, în nord-estul Mexicului. Crește până la o înălțime de 4,5-5 metri, cu un trunchi solitar de aproximativ 30 de centimetri grosime. Frunzele sale cresc într-o rozetă simetrică și sunt triunghiulare, ascuțite (pot provoca unele leziuni atunci când sunt atinse) și de culoare albăstruie.

La sfârșitul verii și toamna, florile albe răsar și sunt grupate în inflorescențe mai mult sau mai puțin dense, iar la scurt timp după aceea se formează fructele pline de semințe.

9. Welwitschia, planta care „nu poate muri”

Welwitschia
Welwitschia

Welwitschia este o plantă exotică care se găsește în anumite zone din Angola și Namibia (Africa), în special în deșertul Namib, cel mai vechi deșert din lume. În Africa, această specie de plante este numită „tweeblaarkanniedood”, ceea ce înseamnă „două frunze care nu pot muri”.

Adaptată la condițiile aspre ale deșertului, planta poate trăi între 2.000 și 3.000 de ani. Se crede că unele dintre cele mai mari plante au o vechime de peste 3.000 de ani, cu două frunze care nu au încetat să crească de la începutul Epocii Fierului. Frunzele, de peste 1 metru fiecare, cresc între 8 și 15 cm pe an și se crede că planta absoarbe apa prin ele.