Home » Când, unde, cum » Arbori ornamentali. Sunt ideali pentru grădina casei. FOTO

Arbori ornamentali. Sunt ideali pentru grădina casei. FOTO

Ileana Mladinoiu / 18.12.2021, 14:58

Dintotdeauna omul a manifestat un interes deosebit pentru cultura plantelor, conștientizând că așa există viață în jurul lor, fie că s-au orientat către flori, gazon, pomi fructiferi sau arbori ornamentali. Până și proprietari de case din oraș, din suburbii au înțeles că mediul urban oferă un peisaj rece și lipsit de viață.

Arbori ornamentali. Ce puteți alege pentru grădina casei

De aceea s-au gândit să scape de monotonie, plantând copaci ornamentali în grădini sau pe orice teren pe care îl dețin, ca elemente arhitecturale, punând în valoare, prin portul lor maiestos de ramuri, frunze, flori, fructe orice peisaj inestetic.

Activitatea aceasta a crescut odată cu dezvoltarea orașelor și edificarea noilor centre urbane. „Oriunde a dispărut copacul, omul a fost pedepsit pentru nepăsarea sa”, spune Chateaubriand, rezumând astfel contribuția esențială a copacilor în viața noastră.

Arborele Iudei

Arborele Iudei sau teaca iudaică (Cercis silliquastrum ) face parte din familia Caesalpiniaceae/leguminoase. Frunzele sale de foioase, terne, alternative și cordate la bază includ o nervură palmată și sunt ușor ondulate la margini.

Florile roz pot fi solitare sau unite în grupuri mici umbeliforme. Apar pe trunchi și adesea înaintea frunzelor. Păstăile sunt lungi, cam 8-10 cm, verzi, apoi devin maro-roșiatice când se coc în septembrie. Atârnând, conțin 10 până la 15 semințe negre.

Arborele Iudei este foarte decorativ în grădini, prin florile sale care apar pe toată tulpina.

Arțarul japonez

Ca arbore mic sau arbust mare, este posibil să ezitați să cultivați arțar japonez, dar eleganța fără egal și splendoarea incomparabilă a colorării lui, toamna, va face din el bijuteria grădinii voastre.

Arbori ornamentali. Aceștia sunt ideali pentru grădina casei
Arbori ornamentali, ideali pentru grădina casei

Scumpie

Cotinus coggygria, denumit în mod obișnuit „arborele perucă”, face parte din familia Anacardiaceae, genul Cotinus. De asemenea, puteți întâlni această specie de plantă sub denumirile Common fustet, Jupiter’s Barba și Dyers.

„Arborele de perucă” există într-o gamă de soiuri cu o culoare strălucitoare de toamnă a frunzelor, variind de la galben îndrăzneț, la roșu portocaliu, pană la violet intens. Florile sunt ca niște pene pufoase roz care par de la depărtare bule de fum.

Sălcioară

Este un arbore ornamental ce atinge înălțimi de până la 5-6 m. Frunzele argintii sunt foarte simple, au marginea întreagă și dispuse altern. Florile au un parfum deosebit. Sălcioara rezistă bine la secetă și se dezvoltă la fel de bine și în condițiile unor soluri mai sărace în substanțe nutritive.

Goji

Acest arbore este rezistent, preferă zonele cu grad total de expunere solară și un grad moderat de umiditate a solului. Înflorirea se produce la începutul verii, iar de frumoasele lui flori sub formă de stea, violete și albe vă puteți bucura până în toamnă.

Ele dau boabe roșii, galbene, portocalii și ovale, răspândite de-a lungul ramurilor. Trebuie să aștepți două sezoane de vegetație pentru a avea o recoltă mică și trei ani pentru a avea o recoltă bună. Cu vârsta, plantele dau din ce în ce mai mult. Recoltarea are loc din luna august până în noiembrie.

„Strugurii de Oregon”

Preferă locurile în care lumina soarelui este prezentă în cea mai mare parte a zilei sau cele umbrite doar parțial, în care planta nu va fi expusă curenților reci și puternici. De asemenea, arborele are nevoie să fie crescut în sol umed, dar bine drenat, acid și foarte bogat în substanțe organice.

Frunzele sunt penate, lanceolate, lungi de aproximativ 30 de cm, cu marginile dințat ascuțite. Florile galbene au miros delicat și apar primăvara târziu. Ele sunt urmate de fructele sferice, globuloase sau ovale la unele specii, de culoarea afinei (albastru brumat, spre negru). Sunt foarte gustoase când sunt preparate, sub formă de tarte, dulcețuri, sucuri, jeleuri.