Home » Când, unde, cum » Când este pomenit Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox. Nu este pe 14 februarie. Ce sfânt este prăznuit de fapt în această zi

Când este pomenit Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox. Nu este pe 14 februarie. Ce sfânt este prăznuit de fapt în această zi

Cojocaru Cristian / 14.02.2022, 11:33
Când este pomenit Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox. Nu este pe 14 februarie. Ce sfânt este prăznuit de fapt în această zi

Data de 14 februarie reprezintă sărbătorirea Valentine’s Day fiind și ziua în care credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin. Foarte multe persoane își adresează urarea de „La mulți ani!” în această zi. Cu toate acestea, Sfântul Valentin este pomenit în calendarul creștin ortodox într-o altă zi. Află când ar trebui să își sărbătorească onomastica cei cu numele de Valentin sau Valentina.

Când se sărbătorește Sfântul Valentin în calendarul creștin ortodox

Numele de Valentin sau Valentina este un nume destul de întâlnit în România. Chiar și așa, potrivit rânduielulor bisericești, cei care au primit acest nume la botez, nu își vor serba onomastica în data de 14 februarie, atunci când este ziua de Valentine’s Day, ci la o altă dată. Bărbații și femeile care au primit numele Sfântului Valentin, indiferent de formă, iar aici putem exemplifica prin Valentin, Valentina, Vali, Valeriu, Valeria, Valerică, Valerica sau alte derivate, au parte de mai multe zile în care își vor serba onomastica, însă nu în data de 14 februarie.

Cu toate că în această dată este sărbătorit Sfântul Valentin, această sărbătoare este una împrumutată din cultura americană. Așadar, Sfântul Valentin este sărbătorit în calendarul catolic, dar nu și în cel ortodox. Potrivit calendarului creștin-ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit de mai multe ori pe an, însă cele mai importante sărbători care sunt dedicate acestuia sunt în data de 16 februarie și 30 iulie.

Tot la ortodocși, în data de 18 iulie este sărbătorită Sfânta Muceniță Valentina. Așadar, femeile care poartă numele acestei sfinte își pot sărbători onomastica în data de 16 februarie, 18 iulie sau 30 iulie. Astfel, potrivit rânduielilor Bisercii Ortodoxe Române, în data de 14 februarie nu se spune „La mulți ani!” celor care poartă numele acestui sfânt.

sfântul valentin calendarul ortodox
Sfantul Valentin este pomenit in data de 16 februarie si 30 iulie in calendarul crestin ortodox

Ce sfinți sunt sărbătoriți în data de 14 februarie

În data de 14 februarie sunt sărbătoriți Sfinții Cuvioși Auxentiu, Maron și Avraam. Cu toate acestea, în continuare românii care doresc să sărbătorească Ziua Îndrăgostiților în data de 14 februarie, cu toate că este o tradiție americană, o pot face. Aceștia își pot trimite mesaje de iubire, își pot face declarații de dragoste sau oferi cadouri. În funcție de alegerea fiecăruia, la nivel mondial este privită ca fiind ziua iubirii.

Potrivit legendei, în data de 14 februarie a murit Sfântul Valentin. Acesta era un preot care, în ciuda legii, continua să oficieze căsătoriile soldaților care făceau parte din armata lui Claudiu al II-lea. Acest împărat roman dorea să aibă o armată puternică. Din cauza faptului că nu mai găsea soldați care să își dedice viața carierei militare, din cauza faptului că bărbații alegeau să trăiască lângă partenere și copii, le-a interzis militarilor să se mai căsătorească, în acest fel puteau merge la luptă fără a se mai gândi la familiile lor.

Împăratul Claudiu a auzit despre acest preot care oficia căsătoriile în mod ilegal și a pus să fie întemnițat. Acolo, preotul s-a îndrăgostit de o fată oarbă, iar datorită dragostei puternice, aceasta și-a recăpătat vederea. Cu toate acestea, cei doi nu s-au mai putut bucura de dragoste pentru că preotul a fost condamnat la moarte și decapitat. Acesta a devenit astfel sfântul ocrotitor al îndrăgostiților.