Home » Când, unde, cum » Când poate deveni vopseaua pentru ouăle de Paște periculoasă. Multe persoane nu-și dau seama și fac asta

Când poate deveni vopseaua pentru ouăle de Paște periculoasă. Multe persoane nu-și dau seama și fac asta

Alexandru Cazacu / 17.04.2022, 14:07
Când poate deveni vopseaua pentru ouăle de Paște periculoasă. Multe persoane nu-și dau seama și fac asta

Sărbătorile pascale sunt din ce în ce mai aproape, iar printre obiceiurile specifice Paștelui se numără și vopsitul ouălor. Cu toate acestea, la fabricarea vopselei pentru ouă se folosesc o serie de coloranți artificiali, iar ouăle colorate în acest mod pot deveni toxice pentru organism. Hai să vedem când poate deveni periculoasă vopseaua pentru ouăle de Paște.

Când poate deveni vopseaua pentru ouăle de Paște periculoasă

De cele mai multe ori, vopseaua pentru ouăle de Paște este, după cum spuneam, obținută industrial din coloranți artificiali. Așadar, specialiștii ne recomandă să evităm produsele care au multe E-uri înscrise pe ambalaj sau, mai ales, cele care nu au deloc o etichetă.

„Trebuie să cumpărăm o vopsea care să fie folosită chiar în acest scop. Foarte multe accidente în ultimii ani au fost determinate de faptul că oamenii au folosit vopsea industrială pentru acest proces, pentru că aceea colorează și mai bine, poate fi mai spectaculoasă din punct de vedere al aspectului, însă nu s-au gândit la riscul de toxicitate”, a spus dr. Radu Ţincu, în cadrul rubricii „Sfat de Sănătate”, de la Antena 3.

Medicul precizează faptul că ouăle nu trebuie să fie crăpate, atunci când aplicăm vopsea pe ele. Dacă ajunge pe aliment, aceasta va fi inevitabil ingerată. De asemenea, există și situația în care ouăle sunt puțin umede și lipicioase, iar vopseaua rămâne pe mâinile noastre. Așadar, dacă ulterior vom mânca oul sau alte preparate folosind mâna respectivă, vom ingera și vopseaua.

Când poate deveni vopseaua pentru ouăle de Paște periculoasă
Când poate deveni vopseaua pentru ouăle de Paște periculoasă

La ce pericole ne putem expune

În ceea ce privește vopseaua pentru ouăle de Paște alimentară, dacă este ingerată poate cauza tulburări gastro intestinale și digestive. Este important să menționăm că riscul de toxicitate este mai ridicat în cazul copiilor, conform sursei citate. În schimb, lucrurile pot fi mult mai grave în cazul vopselurilor industriale, spune dr. Țincu.

„Dacă discutăm de acele vopsele industriale, acolo lucrurile pot fi mult mai serioase. Acestea conțin substanțe chimice, toxice, care pot merge mai mult decât la nivelului tubului digestiv și pot fi absorbite în sânge”, a explicat specialistul.

Totodată, Radu Ţincu avertizează cu privire la ingredientele conținute de vopseaua pentru ouăle de Paște. Conform spuselor sale, vopseaua respectivă trebuie să fie avizată pentru a putea fi folosită în acest scop, iar autoritățile trebuie să verifice aceste lucruri.

Se pare că, dacă sunt ținute în frigider, ouăle de Paște pot fi consumate și după câteva zile. Pe de altă parte, acestea se pot deteriora mult mai repede dacă le ținem la temperatura camerei, așa că este recomandat să fie consumate în câteva ore.

Vopseaua naturală ar putea fi cea mai bună alternativă

În comerț există nenumărate tipuri de vopsea pentru ouăle de Paște, iar acestea sunt care mai de care mai spectaculoase. Cu toate acestea, o alternativă sănătoasă este vopsitul ouălor natural, chiar dacă, cel mai probabil, ele nu vor arăta la fel de bine precum cele colorate cu vopsea specială.

Cu privire la numărul de ouă consumate, specialistul recomandă două ouă la o masă, însă nu mai mult de 3 – 4 ouă într-o singură zi.