Cota redusă de TVA (de 5%) la cumpărarea unei locuințe se aplică doar cu o anumită condiție, iar dacă aceasta nu este îndeplinită, în locul TVA-ului redus cu 5% se va aplica cota de 19%. Așadar, nu este exclus ca ulterior autoritățile fiscale să dispună cumpărătorului plata diferenței de TVA. Află în rândurile următoare când se aplică TVA-ul redus de 5% la achiziționarea unei locuințe noi și tot ce trebuie să știi din acest punct de vedere.
Mai precis, cota redusă de TVA cu 5% la cumpărarea unei locuințe se poate aplica doar pentru locuințele care pot fi locuite ca atare în momentul achiziționării. Dacă această condiție nu este îndeplinită, în locul cotei de 5% se va aplica cea de 19%, potrivit avocatnet.ro.
Concret, Codul fiscal stabilește că, pentru cota de 5% la livrarea de locuințe noi, locuințele respective trebuie să poată fi locuite ca atare atunci când sunt livrate cumpărătorului. De obicei, cumpărătorul acceptă propunerile dezvoltatorului, iar părțile ajung să se înțeleagă din anumite puncte de vedere. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca în contract să scrie anumite lucruri, iar la fața locului acestea să fie diferite.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cumpărătorului i se poate impune plata restului de TVA de la 5 la 19% dacă organul fiscal consideră că nu au fost îndeplinite toate condițiile pentru aplicarea acestei cote, printre care și condiția cu privire la caracterul locuibil.
Cei de la avocatnet.ro au discutat despre condiția menționată cu avocatele Silvia Opriș și Georgiana Tătar. Haideți să vedem dacă s-ar mai aplica TVA-ul redus, în cazul în care o persoană refuză propunerea de finisaje a dezvoltatorului și decide să le facă pe cont propriu, achiziționând locuința „la gri”, chiar și fără uși.
Specialiștii sunt de părere că aplicarea cotei de TVA reduse este riscantă la vânzarea unui apartament „la gri”, deoarece autoritățile fiscale pot considera că acesta nu poate fi locuit ca atare, iar atunci cumpătătorului i se poate impune plata diferenței de TVA, împreună cu eventualele accesorii. Așadar, dacă avem dubii cu privire la caracterul locuibil al locuinței respective, este indicat să considerăm că acesta nu există.
„Autoritățile fiscale au o interpretare strictă și nu ezită să impună plata diferenței de taxă (cu majorări și penalități) dacă există indicii că locuințele ar fi fost livrate „la roșu”, „la gri” sau „semi-finisate”, explică avocatele, conform sursei citate.
Există și câteva recomandări pentru ca cele două părți (cumpărătorul și dezvoltatorul) să evite orice inconveniențe ale impunerii din urmă a TVA-ului. Mai exact, dezvoltatorii ar trebuie fie atenți la tipul de locuință pe care îl oferă, în așa fel încât un cumpărător mediu să poate aprecia în mod rezonabil că locuințele respective au destule utilități și dotări pentru a satisface nevoile unei persoane sau a unei familii.
Pe de altă parte, persoanele care achiziționează locuințe trebuie să fie atente și să evalueze dacă vânzătorul le oferă suficiente dotări și utilități pentru a putea locui efectiv în imobil. Dacă cumpărătorul își dorește alte finisaje decât cele propuse de către dezvoltator, cele două părți pot stabili contractual aceste aspecte.