Home » Când, unde, cum » Care este cel mai arid deșert din lume. A făcut parte, cândva, din Oceanul Pacific

Care este cel mai arid deșert din lume. A făcut parte, cândva, din Oceanul Pacific

Alexandru Cazacu / 16.08.2022, 15:07
Care este cel mai arid deșert din lume. A făcut parte, cândva, din Oceanul Pacific

Deși poate părea incredibil, unele deșerturi ale lumii au fost cândva adevărate oaze de verdeață. Cu toate acestea, schimbările climatice au făcut ca acestea să devină zonele pe care le știm în prezent. Într-o situație similară se află și cel mai arid deșert din lume care, în urmă cu foarte mulți ani, făcea parte din Oceanul Pacific. Despre ce deșert este vorba, puteți afla în continuarea articolului curent.

Care este cel mai arid deșert din lume

În caz că nu știați, Deșertul Atacama este considerat a fi cel mai arid deșert de pe Pământ. După cum arată cele mai recente date, cantitatea de apă căzută în acest loc este de circa 1,8 litri/mp la 10 ani de zile. Situat pe coasta de Nord-Vest a Americii de Sud, acest deșert se învecinează la vest Oceanul Pacific, la sud cu Peru, iar la est cu Bolivia și Argentina.

Cel mai arid din lume se întinde pe mai bine de 1.100 de kilometri, între Muncii Anzi și lanțul muntos Cordillera de la Costa. Platoul Deșertului Atacama este situat la o altitudine de 5.000 m și găzduiește 12 vulcani.

Deși este o zonă extrem de aridă, o dată la câțiva ani cad precipitații, iar atunci poți vedea lanuri întregi de flori. Ei bine, această este o situație mai atipică, ținând cont că regiunea Deșertului Atacama este extrem de uscată.

Având în vedere că oceanul este în apropiere, în acest loc se formează adesea ceață. Un alt lucru interesant despre cel mai arid din lume este faptul că, aici temperaturile din timpul zilei depășesc 30 de grade Celsius, iar noaptea pot ajunge chiar și la -15 grade.

Care este cel mai arid deșert din lume
Care este cel mai arid deșert din lume. A făcut parte din Oceanul Pacific

Ce forme de viață trăiesc în Deșertul Atacama

Am putea crede că un mediu atât de dur nu ar fi primitor pentru nicio vietate, dar mai ales pentru oameni. Totuși, poporul Atacameño reușește să trăiască în această zonă aridă. În zilele noastre, populația acestui trib este de circa 200 de persoane.

De asemenea, în această zonă pot fi văzute mai multe rase și culturi. Se pare că primii oameni au început să se instaleze în deșertul Atacama pe la finele anilor 1800. Ulterior, mii de muncitori au început să migreze aici în căutarea așa-zisului „aur alb”. Printre altele, acest nitrat natural este utilizat la realizarea explozivilor, dar și a îngrășământului.

După cum am menționat și în rândurile precedente, regiunea este foarte aridă, însă flora și fauna au reușit cumva să își facă loc chiar și aici. În special în zonele de coastă, trăiesc mai multe specii de animale și plante. Printre animalele pe care le putem întâlni aici se numără lame, șoareci, vulpi cenușii, căprioare etc.

Unii ar putea fi sceptici din acest punct de vedere, însă cel mai arid deșert din lume este vizitat anual de zeci de mii de turiști. Vizitatorii ajung, în mare parte, din orașele de coasă (Iquique, Arica și Antofagasta), fiind atrași de observatoarele din zonă și fenomenele astronomice, scriu cei de la worldatlas.com.