Home » Când, unde, cum » Care este și ce conține cel mai lung poem din lume. Nu este Luceafărul

Care este și ce conține cel mai lung poem din lume. Nu este Luceafărul

Alexandru Cazacu / 10.01.2022, 11:57
Care este și ce conține cel mai lung poem din lume. Nu este Luceafărul

Deși are nu mai puțin de 98 de strofe, celebrul poem Luceafărul a lui Mihai Eminescu nu este cel mai din lume. Află în continuarea articolului de mai jos care este și ce conține cel mai lung poem din lume. Acesta este de circa 10 ori mai lung decât „Iliada”, unul dintre cele mai remarcabile poeme epice occidentale.

Care este și ce conține cel mai lung poem din lume

Mai exact, este vorba despre Mahabharata, un antic poem foarte important pentru hinduși. Acesta depășește cu mult Luceafărul lui Mihai Eminescu ca lungime. Mahabharata vorbește despre aventurile unui prinț războinic pe nume Arjuna. Fiind unul dintre personajele principale, Arjuna este un arcaș extraordinar și unul dintre cei cinci frați Pandava, fii ai regelui Pandu din Hastinapur.

După cum spuneam, Mahabharata este un poem antic scris în sanscrită și spune povestea regatului Kurus. La baza acestui poem epic stă un război care a avut loc în secolul XIII sau XIV î.Hr., dintre Panchala și Kuru, două triburi de pe subcontinentul indian. Totodată, această lucrare este considerată atât o istorisire a nașterii hinduismului, cât și un cod de etică pentru credincioșii hinduși, potrivit learnreligions.com.

De 10 ori mai mare ca „Iliada”

Fiind cunoscut și ca marea epopee a dinastiei Bharata, Mahabharata este împărțit în două cărți care cuprind mai bine de 100.000 de versuri. Fiecare din acestea conțin câte două rânduri sau cuplete însumând peste 1,8 milioane de cuvinte. După cum spuneam, Mahabharata este de circa 10 ori mai lung decât „Iliada”, unul dintre cele mai remarcabile poeme epice ale occidentului.

Conform unor date istorice, Sfântul hindus Vyasa ar fi fost primul care a alcătuit Mahabharata. Narațiunea urmărește acțiunile celor cinci fii ai regelui Pandu, care a decedat, și a celor 100 de fii ai regelui orb Dhritarashtra (Kaurava). Aceștia s-au luptat în război pentru posesia regatului Bharata.

Principala figură din poem este chiar zeul Krishna care, deși este înrudit atât cu Pandu, cât și cu Dhritarashtra, abia așteaptă ca cele două triburi să se războiască. Krishna îi consideră pe fiii lui regelui Pandu instrumentele sale umane pentru îndeplinirea acestui scop. Liderii celor două triburi participă la un joc de zaruri, însă acesta a fost trucat, iar clanul Dhritarashtra a câștigat. În consecință, pierzătorii, adică cei din tribul Pandu trebuie să stea vreme de 13 ani în exil.

Care este cel mai lung poem din lume și ce conține
Care este cel mai lung poem din lume și ce conține

Cum se termină povestea

După cei 13 ani petrecuți în exil, fiii regelui Pandu se întorc și descoperă că rivalii lor nu sunt dispuși să împartă puterea, iar în acest fel a izbucnit războiul. După mai mulți ani de conflict violent, în care ambele părți comit fapte de groază și mulți bătrâni din triburi sunt uciși, Pandava ies în sfârșit câștigători.

În anii următori, Pandava se retrag într-o pădure unde duc o viață de asceză. Fiind în stare de ebrietate, Zeul Krishna este măcelărit într-o dispută, iar sufletul său se dizolvă înapoi în Zeul Suprem Vishnu. La aflarea acestui lucru, Pandava cred că este și timpul lor să părăsească această lume. Ei pornesc într-o călătorie grozavă, mergând spre nord, spre cer, unde morții ambelor clanuri vor trăi în armonie.