Home » Când, unde, cum » Care sunt cele mai importante constelații. Cum se numesc, ce semnificații ascund, cum se localizează

Care sunt cele mai importante constelații. Cum se numesc, ce semnificații ascund, cum se localizează

Manolică Anca / 09.08.2022, 12:40
Care sunt cele mai importante constelații. Cum se numesc, ce semnificații ascund, cum se localizează

Îți place să pierzi ore în șir privind cerul? Găsirea constelațiilor poate fi ușoară cu puțin ajutor. Ai nevoie de un cer întunecat, cu cât mai departe de oraș, cu atât mai bine, precum și de și o pereche de binocluri sau un telescop. Iată care sunt cele mai importante constelații și ce semnificații ascund ele.

Cele mai importante constelații

Folosirea, de asemenea, a unei hărți stelare (există o mulțime de aplicații gratuite și cu plată în acest scop pentru telefoanele mobile) poate fi o opțiune suplimentară pentru a te ghida în a găsi constelațiile, în funcție de locație și de perioada anului. Iată care sunt cele mai importante constelații.

Ursa Mare

Această constelație este vizibilă tot timpul anului în emisfera nordică. Ursa Mare este, de obicei, cel mai ușor de identificat model stelar de pe cerul nopții, ceea ce o face un punct de plecare excelent pentru a începe orientarea noastră. Este cel mai ușor de găsit în timpul lunilor de vară, în cea mai nordică parte a cerului.

Este cunoscută încă din antichitate, iar cea mai proeminentă stea a sa este Aliotgh, cea mai strălucitoare stea din ea (este una dintre cele trei stele care formează „coada” ursului). ε Ursae Majoris sau Alioth este de 108 ori mai luminoasă decât Soarele.

Cassiopeia

Cassiopeia, mama prințesei Andromeda, se lăuda cu marea ei frumusețe și a fost obligată să meargă pe tărâmurile cerești pentru a fi privită cu admirație (drept pedeapsă). Această constelație are o formă distinctivă de „W” formată din cinci stele strălucitoare, care pot fi recunoscute pe cerul nopții în timpul toamnei și la începutul iernii. Este situat în emisfera nordică superioară. Astronomii greci au declarat Cassiopeia ca fiind prima constelație descoperită.

Orion

Orion este una dintre cele mai mari și mai ușor de recunoscut constelații. Poate fi văzută peste tot în lume, iar Homer, Virgiliu și chiar și Biblia au menționat-o, ceea ce o face poate cea mai faimoasă constelație. Cine a fost Orion? Un vânător supranatural, fiul lui Poseidon, despre care se spune – conform mitologiei grecești – că vâna în mod regulat cu Artemis (zeița vânătorii) pe insula Creta.

Constelația Orion
Constelația Orion

Deși este în principal o constelație de iarnă în emisfera nordică, în unele nopți de vară o puteți vedea la primele ore ale dimineții. Cum localizăm constelația Orion? Este foarte simplu. De un asterism. Există trei stele echidistante și la fel de strălucitoare care formează centura lui Orion: aceste trei stele sunt Rigel, Betelgeuse și Bellatrix.

Rigel se află în dreapta jos, iar Betelgeuse în stânga sus. Există, de asemenea, un frumos roi, care este de fapt de multe ori mai mare decât galaxia noastră, reprezentând sabia lui Orion.

Can Major și Can Minor

Două dintre principalele constelații, în afară de Cassiopeia sau Ursa Major, sunt Canis Major și Canis Minor: ele sunt câinii de vânătoare ai lui Orion.

Ambele constelații pot fi observate în emisfera nordică din decembrie până în martie, iar în emisfera sudică din noiembrie până în aprilie. Faimoasa stea Sirius, venerată de egipteni (cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții, văzută de pe Pământ), este steaua care formează nasul lui Canis Major.

Taurus

Găsirea lui Orion facilitează localizarea următoarei constelații majore, Taurus, „Taurul”. Această constelație este, de asemenea, o caracteristică proeminentă a cerului și una dintre cele mai vechi constelații. Se află deasupra lui Orion, iar pentru a o localiza se identifică mai întâi steaua roșie mare, Aldebaran, care se află în apropierea bifurcației coarnelor taurului.

Aldebaran este cea mai strălucitoare stea din constelația Taurus și are o culoare portocalie. În „cornul” inferior se află Nebuloasa Crabului, iar deasupra taurului se află un alt roi stelar celebru, Pleiadele. Pleiadele sunt ușor de recunoscut, deoarece încep să fie urmărite pe cer de Orion.

Sursă: NASA / Uniunea Astronomică Internațională