Home » Când, unde, cum » Câte țări sunt în Asia și ce suprafață ocupă cel mai mare continent de pe glob

Câte țări sunt în Asia și ce suprafață ocupă cel mai mare continent de pe glob

Cojocaru Cristian / 10.03.2022, 12:19
Câte țări sunt în Asia și ce suprafață ocupă cel mai mare continent de pe glob

Asia este cel mai mare continent din lume atât ca suprafață, cât și ca populație. Acoperă 27 de milioane de kilometri pătrați și găzduiește peste patru miliarde de persoane. Având în vedere dimensiunea sa mare, Asia a fost subdivizată pe baza multor factori, inclusiv cultural, politici, etc. Află câte țări cuprinde uriașul continent și care sunt acestea.

Țări ale continentului Asia

Asia este împărțită în 48 de țări, trei dintre ele sunt transcontinentale. Asia numără cinci regiuni importante, iar acestea sunt Asia Centrală, Asia de Est, Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Asia de Vest. O altă regiune poate fi definită ca Asia de Nord, pentru a include cea mai mare parte a Siberiei a Rusiei și părțile de nord-est ale Asiei. Iată care sunt regiunile Asiei și ce țări cuprind acestea.

Asia Centrală – Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan, Kârgâzstan

Asia Centrală este la vest de China, la sud de Rusia și la nord de Afganistan. Granița de vest a acestei regiuni se întinde de-a lungul Mării Caspice. Asia Centrală este împărțită politic în cinci țări: Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan și Kârgâzstan. Având în vedere că numele fiecăreia dintre aceste țări se termină cu „-stan”, Asia Centrală este uneori denumită în mod informal „The Stans”. Regiunea acoperă o suprafață totală de 2.487.629 de km pătrați și are o dimensiune a populației de puțin peste 69,78 milioane de persoane. Asia Centrală a jucat un rol important în transportul de mărfuri între China și Europa în perioada comercială a Drumului Mătăsii.

Asia de Est – China, Mongolia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong, Taiwan, Macao

Asia de Est, una dintre cele cinci regiuni ale Asiei, este situată la est de Asia Centrală, cu granița sa de est de-a lungul Mării Chinei de Est. Asia de Est este împărțită politic în opt țări și regiuni: China, Mongolia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong, Taiwan și Macao. Această regiune acoperă o suprafață totală de 7.356.459 km pătrați și are o dimensiune a populației de peste 1,641 miliarde, ceea ce reprezintă 22% din populația globală și 38% din populația totală a Asiei. Mulți rezidenți din Asia de Est sunt concentrați în marile zone metropolitane, cum ar fi Beijing și Tokyo.

Geografia Asiei de Est este variată în funcție de zonă. Zona continentală interioară are o climă temperată, în timp ce Mongolia este acoperită de deșertul arid Gobi. China, cea mai mare țară din regiune, găzduiește atât munți, cât și platouri, în timp ce Japonia este caracterizată de mii de insule și linii de coastă. Astăzi, se crede că Asia de Est are unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, ceea ce favorizează dezvoltarea economică.

țări asia
In Asia de Est traieste 22% din populatia globului

Asia de Sud – Sri Lanka, Bangladesh, India, Afganistan, Pakistan, Bhutan, Nepal, Maldive, Iran

Asia de Sud are o formă asemănătoare peninsulei, mărginită de trei corpuri de apă: Oceanul Indian la sud, Golful Bengal la est și Marea Arabiei la vest. Regiunea include subcontinentul indian și țările învecinate. Asia de Sud este împărțită politic în 9 țări autonome: Sri Lanka, Bangladesh, India, Afganistan, Pakistan, Bhutan, Nepal, Iran și Maldive. Regiunea acoperă o suprafață totală de peste trei milioane de km pătrați și are o dimensiune a populației de peste 1,74 miliarde, ceea ce reprezintă aproape un sfert din populația globală. În plus, Asia de Sud are distincția de a fi cea mai dens populată zonă din lume.

Asia de Sud-Est – Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Timor Oriental, Vietnam

Asia de Sud-Est este situată la nord de Australia, la sud de Asia de Est, la vest de Oceanul Pacific și la est de Golful Bengal. Acesta cuprinde mai multe națiuni insulare și arhipelag care se întind între emisfera nordică și sudică, ceea ce o face singura regiune asiatică situată de ambele părți ale ecuatorului. Asia de Sud-Est este împărțită politic în 15 țări și teritorii: Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda, Timor Leste și Vietnam.

Asia de Sud-Est acoperă o suprafață totală de 2.792.406 de km pătrați și are o populație de peste 641 de milioane de persoane. Geografia Asiei de Sud-Est este caracterizată de un număr mare de arhipelaguri. Arhipelagul Indonezian este cel mai mare din lume și găzduiește cel mai mare număr de vulcani activi din lume. Importanța regiunii în comerțul global a început în timpul comerțului cu mirodenii, care a început înainte de explorarea europeană. Astăzi, economia Asiei de Sud-Est se dezvoltă rapid. Indonezia este considerată cea mai mare economie din regiune și este singurul membru al G20 din Asia de Est.

Asia de Vest  – Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Turcia, Cipru, Siria, Liban, Israel, Palestina, Iordania, Irak, Oman, Yemen, Kuweit, Bahrain, Qatar, Arabia Saudită

Asia de Vest este situată în zona dintre Asia Centrală și Africa, la sud de Europa de Est. Majoritatea regiunii este adesea denumită Orientul Mijlociu, deși exclude din punct de vedere geografic continentul Egiptului (care este considerat cultural o țară din Orientul Mijlociu). Asia de Vest este împărțită politic în 18 state: Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Turcia, Cipru, Siria, Liban, Israel, Palestina, Iordania, Irak, Kuweit, Bahrain, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman și Yemen. Include și Peninsula Sinai din Egipt.

Regiunea acoperă o suprafață totală de aproximativ 3,86 milioane de km pătrați și are o dimensiune a populației de 313,428 milioane. O mare zonă a regiunii este acoperită de un mediu deșert arid. Cu toate acestea, Asia de Vest are mai multe puncte de acces la corpuri mari de apă, inclusiv Marea Neagră, Golful Persic, Marea Arabiei, Marea Roșie, Marea Caspică, Marea Mediterană și Marea Egee.