Home » Când, unde, cum » Ce e bine să faci în ziua de Florii ca să ai spor în casă. Cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Ce e bine să faci în ziua de Florii ca să ai spor în casă. Cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Alexandru Cazacu / 16.04.2022, 16:13
Ce e bine să faci în ziua de Florii ca să ai spor în casă. Cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Anul acesta, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile pe data de 17 aprilie. Această mare sărbătoare amintește de un eveniment important, adică de intrarea Mântuitorului în cetatea Ierusalimului. Află în continuare, ce e bine să faci și care sunt unele dintre cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții din popor, în ziua de Florii.

Ce e bine să faci în ziua de Florii ca să ai spor în gospodărie

Conform tradiției creștine, Floriile se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paște. În acest an, Paștele ortodox pică pe 24 aprilie, așadar Floriile sunt celebrate, după cum am menționat anterior, pe data de 17 aprilie. Precum și în cazul multor altor sărbători importante, ziua de Florii are mai multe tradiții și obiceiuri populare. Multe dintre acestea au legătură cu sporul gospodăriei și protejarea familiei.

De exemplu, în ziua de Florii, credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcie, care vor fi sfințite de către preot. Apoi, crenguțele vor fi puse la icoană, la uși și la ferestre, pentru a avea spor în casă tot anul. Totodată, se spune că locuința respectivă va fi protejată de rele și familia de de boli.

De asemenea, ramurile de salcie sunt agățate și în pomii fructiferi sau de butucii de vie. Se pare că astfel aceștia vor da un rod bogat. Chiar și agricultorii îngroapă muguri de salcie sub brazdă, pentru ca recolta să fie un cât mai bună. Pe de altă parte, oamenii care au dureri de spate poartă la brâu crenguțele sfințite, deoarece se spune că astfel vor scăpa de dureri.

Conform tradiției populare, crenguțele de salcie sfințite sunt ținute la icoană până la Floriile din anul viitor, când vor fi înlocuite cu altele noi.

Ce e bine să faci de Florii
Ce e bine să faci în ziua de Florii ca să ai spor în casă. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii

Românii au mai multe tradiții și obiceiuri în ziua de Florii, iar o mare parte dintre acestea au legătură fetele nemăritate. De pildă, tinerele care doreau să se mărite puneau o oglindă și o cămașă curată la baza unui păr altoit, iar a doua zi le recuperau. Exista credința că folosind aceste obiecte vor avea noroc în dragoste și își vor găsi ursitul.

De asemenea, potrivit unui alt obicei, de Florii este bine ca fetele nemăritate să aerisească hainele și să își scoată zestrea afară, pentru că astfel își vor atrage ursitul.

Fiind a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui, în ziua de Florii peștele nu trebuie să lipsească de pe mese. O vorbă din popor spune că, persoanele care mănâncă pește în Duminica Floriilor vor avea noroc tot anul. În plus, se mai spune că peștele consumat de Florii are puteri vindecătoare.

Tot cu această ocazie, gospodinele coc plăcinte de post în cuptor, pe care le împart apoi rudelor, apropiaților și celor necăjiți.

Bătrânii de la sate spun că vremea de Paște va fi la fel ca cea din Duminica Floriilor. Conform unei superstiții, în ziua de Florii nu este bine să te speli pe cap, deoarece vei încărunți mai devreme.