Home » Când, unde, cum » Ce este Ceasul Apocalipsei, ce valoare i-a fost atribuită în 2022 și cum influențează asta omenirea

Ce este Ceasul Apocalipsei, ce valoare i-a fost atribuită în 2022 și cum influențează asta omenirea

Cojocaru Cristian / 21.01.2022, 10:13
Ce este Ceasul Apocalipsei, ce valoare i-a fost atribuită în 2022 și cum influențează asta omenirea

Metaforicul Doomsday Clock sau Ceasul Apocalipsei simbolizeză cât de aproape sunt oamenii de dispariție. Acesta a rămas într-un mod alarmant foarte aproape de miezul nopții pentru un al treilea an consecutiv, iar oamenii de știință avertizează împotriva amenințărilor războiului nuclear, schimbărilor climatice și bolilor mortale. Află ce valoare i-a fost atribuită în acest an.

Ceasul Apocalipsei este tot mai aproape de miezul nopții

Bulletin of the Atomic Scientists, o organizație al cărei scop este să disemineze informații pentru „reducerea amenințărilor provocate de om”, a anunțat joi, 20 ianuarie 2022 avertismentul neschimbat, spunând că, deși 2021 a adus unele evoluții bune, a introdus și noi provocări.

„Ceasul Apocalipsei se menține constant între 100 de secunde până la miezul nopții. Dar stabil nu este o veste bună. De fapt, reflectă hotărârea boardului că suntem blocați într-un moment periculos, unul care nu aduce nici stabilitate, nici securitate”, a spus președintele Bulletin, Rachel Bronson.

Ceasul trecuse la două minute până la miezul nopții în 2018 și apoi la 100 de secunde în 2020. Înainte de asta, ceasul fusese cel mai aproape de miezul nopții, o metaforă pentru o enormă catastrofă mondială, la apogeul Războiului Rece din 1953. Vorbind în cadrul unui eveniment virtual pentru a dezvălui ceasul din acest an, Bronson a cerut acțiuni pentru „a asigura o planetă mai sigură și mai sănătoasă”..

„Trebuie să continuăm să împingem lucrurile pentru ca ceasul să nu ajungă la miezul nopții”, a spus ea.

Doomsday Clock a fost creat de Bulletin în 1947. Organizația fusese fondată cu doi ani mai devreme de Albert Einstein, J Robert Oppenheimer, Eugene Rabinowitch și oamenii de știință de la Universitatea din Chicago. Ceasul s-a aflat cel mai departe de miezul nopții atunci când afișa 17 minute.

Acest lucru s-a înâmplat în anul 1991, când președintele american George HW Bush și omologul său sovietic Mihail Gorbaciov au semnat Tratatul de reducere a armelor strategice (START) pentru a reduce numărul de arme nucleare și rachete balistice. Statele Unite și Rusia au convenit să prelungească tratatul anul trecut. Totuși, Sharon Squassoni, co-președinte al Consiliului Bulletin pentru Știință și Securitate, a declarat că acordul este „un mic avans pentru stabilitatea strategică atât de necesară” între Washington și Moscova.

„În mediul actual, în care nu avem nici stabilitate în cursa înarmărilor, nici stabilitate în criză, tensiunile asupra Ucrainei planează în mod amenințător. Și cu China, eforturile de a crea o stabilitate strategică sunt la început. În schimbările climatice, progresul retoric nu este încă asociat cu acțiuni rapide. Și în sfera biosecurității, tendințele indică mai degrabă o cooperare mai mică, decât mai mare, pentru a identifica și gestiona sau atenua amenințările”, a spus Squassoni.

ceasul apocalipsei
In acest an, Ceasul Apocalipsei a ajuns la 100 de secunde pana la miezul noptii

Emisiile de carbon și problemele biologice ne aduc tot mai aproape de miezul nopții

Liderii mondiali s-au angajat să reducă emisiile care cauzează încălzirea planetei la summitul ONU asupra climei, de la Glasgow de anul trecut, dar experții și oamenii de știință de la evenimentul Bulletin de joi au subliniat necesitatea unor acțiuni urgente, mai degrabă decât promisiuni verbale.

„În fiecare an, în care activitățile umane continuă să arunce dioxid de carbon în atmosferă, crește aproape ireversibil suferința umană și distrugerea ecosistemelor rezultate din perturbarea climei globale”, a spus Raymond Pierrehumbert, profesor de fizică la Universitatea Oxford.

La rândul ei, Asha M George, director executiv al Comisiei Bipartizane pentru Bioapărare, un ONG axat pe amenințările biologice, a declarat că pandemia de COVID-19 a expus „vulnerabilitățile” oamenilor la evenimente biologice. George a tras un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea unei alte pandemii după încheierea celei actuale, amenințările reprezentate de măsurile de siguranță inadecvate la laboratoarele care lucrează cu agenți patogeni periculoși, precum și pericolele programelor de arme biologice.

„Țările din întreaga lume ar trebui să își consolideze cel puțin capacitatea de a monitoriza bolile infecțioase. Indiferent de sursă, ei ar trebui să presupună că focarele care apar în alte țări nu vor rămâne limitate acolo în granițele sau regiunile lor. Și trebuie să ia măsuri extraordinare acum înainte ca programele de arme biologice să ducă la un război biologic”, a spus ea.

În concluzie, pentru ca Ceasul Apocalipsei să fie la o distanță cât mai mare de miezul nopții, atât populația cât și liderii statelor trebuie să contribuie în acest sens, în caz contrar, noi fiind singurii vinovați pentru lucrurile care au loc la nivel mondial.