Recunoscută pentru faimoasele sale preparate și specialități, bucătăria românească a îmbogățit repertoriul culinar al mai multor țări. Turiștii de pe toate meridianele lumii, care ne vizitează țara bogată în peisaje mirifice ale naturii, duc cu ei și gustul deosebit al tradiționalelor bucate românești indiferent de zona de unde provin. Ce trebuie subliniat este faptul că multe feluri de mâncare specifice țării noastre au fuzionat cu diferite alte bucătării, cum ar fi cea ungurească.
1. Tocănițe din carne
Ca să prepare tocănițele, pe primul loc la unguri se află carnea de porc, iar rasa favorită este mangalița. Urmează carnea de vită. Totuși, ei sunt și mari crescători de gâște (mai puțin rațe). Toată lumea știe că principalele lor tocănițe din carne sunt, de fapt, gulașul și porkoltul.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cum se prepară gulașul unguresc de porc și vită
Se face extraordinar de bine la ceaun. Pentru prepararea rețetei de mai jos s-a folosit pulpă de porc și pulpă de vită, fiindcă această carne fierbe mai greu și nu este foarte grasă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem ceaunul la foc mediu, ca să topim untura. Când untura s-a topit adăugăm carnea de porc și carnea de vită pentru călire, lasând la foc mediu până capătă o culoare aurie.
Adăugam ceapa, ardeiul kapia și gogoșarul tăiate cubulețe mici pe care le călim pentru câteva minute. Asezonăm carnea și legumele cu boia de ardei iute, sare, piper, oregano. După ce punem apa, lăsăm la fiert la foc mic până când scade cel puțin un sfert din apa adăugată.
Verificăm carnea și când este aproape gata adăugăm morcovii tăiați cuburi. Lăsăm la fiert până când apa adăugată inițial a scazut de jumătate. Cât gulașul este la fiert putem să pregătim găluștele. Se bat ouăle ușor cu furculița sau cu mixerul, se adaugă treptat făina și sarea până când se obține un aluat mai moale. În caz de aluatul devine prea tare, putem să mai adăugăm un pic de apă.
Odată fierte carnea de porc, carnea de vită și legumele, domolim focul și adăugăm găluștele. Nu mai amestecăm în ceaun până când acestea sunt gata (în 5-10 minute).
Luăm ceaunul de pe foc. Putem să adăugăm o legătură de pătrunjel verde tăiat mărunt pentru mai multă culoare și aromă.
Supa ungurească
Ingrediente pentru patru porții:
Mod de preparare:
Tăiați carnea de vită cubulețe. Clătiți ardeiul, îndepărtați semințele și membranele albe, apoi tăiați-l în benzi. Curățați și tocați ceapa și usturoiul. Curățați morcovii, clătiți-i și tăiați-i felii. Curățați cartofii, spălați-i și tăiați-i în cuburi. Spălați țelina și tăiați-o în cuburi.
Încălziți uleiul într-o cratiță și căliți ceapa, atât cât să capete o culoare aurie. Adăugați cuburile de vită și rumeniți-le. Turnați pasta de roșii și bulionul, adăugați usturoiul, sarea și piperul. Lăsați să fiarbă.
Reduceți focul și fierbeți ușor timp de o oră, acoperit. Adăugați țelina, morcovii și cartofii, chimenul și boiaua. Continuați să gătiți timp de 30 de minute. Supa se consumă fierbinte. Se recomandă să fie făcută cu o zi înainte, devine mai gustoasă.
Este una dintre cele mai condimentate mâncăruri tradiționale maghiare și tot Ardealul o degustă cu mare plăcere.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Tăiați puiul în bucăți. Curățați și tocați mărunt ceapa. Rumeniți-le în untură. Când ceapa este bine rumenită, luați tigaia de pe foc. Presărați boia de ardei și turnați puțină apă.
Dați din nou la foc și adăugați bucățile de pui, roșiile fără semințe, zdrobite, precum și ardeiul tăiat în fâșii. Adăugați sare, acoperiți și fierbeți timp de 40 de minute (dacă este necesar, se mai adaugă puțină apă).
Când sunteți gata să mâncați, scoateți puiul pentru a adăuga smântâna în sos. Presărați arpagic. Se servește cu găluște din ou și făină.
Cârnații și salamul
Preparatele din carne tocată, din familia cârnaților și salamurilor, marcă înregistrată, sunt obișnuite în bucătăria maghiară. La noi, fiecare familie din Banat sau Transilvania are propria ei rețetă, fie că vorbim de sângerete, caltaboș, maioș, cârnați uscați și afumați, salam de iarnă. Influența maghiară a făcut ca aceste preparate, mai ales cârnații, să aibă multă boia, ca să fie roșii.
Ileana Mlădinoiu