Home » Când, unde, cum » Ce înseamnă IOR și de ce a primit Parcul Titan această denumire. Detalii mai puțin știute

Ce înseamnă IOR și de ce a primit Parcul Titan această denumire. Detalii mai puțin știute

Cojocaru Cristian / 20.09.2021, 13:59
Ce înseamnă IOR și de ce a primit Parcul Titan această denumire. Detalii mai puțin știute

Parcul  Alexandru Ioan Cuza sau cum este cunoscut de majoritatea bucureștenilor, IOR este unul dintre cele mai mari parcuri ale Capitalei. Află de ce a primit parcul această denumire și totodată care sunt cele mai mari parcuri din București.

Cum a ajuns să se numească Parcul IOR

Parcul IOR este al doilea ca mărime din București, fiind amenajat în anul 1970 în urma lucrărilor care au durat cinci ani. Parcul Titan sau cum este denumit oficial, Alexandru Ioan Cuza este cunoscut de către majoritatea locuitorilor ca IOR. Această denumire provine de la fabrica Întreprinderea Optică Română care, la acea vreme sa afla lângă renumitul parc.

IOR a luat ființă în anul 1936, iar compania a fost prima care a produs lentile de ochelari, în anul 1949, iar șase ani mai târziu, primul aparat de fotografiat. Locuitorii zonei dar și din alte părți ale Bucureștiului pot vizita lacul Titan, fiind un lac natural care este depărțit de podul Liviu Rebreanu. Cinci insule pot fi găsite pe lac, acestea purtând de numirea de ”Insula Pensionarilor”, ”Insula IOR”, ”Insula Câinilor”, ”Insula Tradafirilor”  și ”Insula Înecaților”.

Vizitatorii pot ajunge și la Biserica ”Pogorârea Sfântului Duh” care se află în același parc. Aceasta este o biserică în stil maramureșean care a fost construită între 1994-1996, având o înălțime de 45 de metri. În București pot fi găsite multe alte parcuri, fiind locul ideal pentru relaxarea de duminică sau pentru o plimbare după o zi obositoare de muncă.

parcul ior
Parcul Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti

Cele mai mari parcuri din București

Desigur, multe astfel de parcuri sunt amenajate însă, poate ți-ai pus întrebarea: ”Care sunt cele mai mari parcuri din București?”. Locurile pline de verdeață este un punct de atracție atât pentru locuitorii Capitalei cât și pentru turiștii români dar și străini. Astfel, în funcție de mărimea lor, acestea sunt:

Parcul Herăstrău care este unul dintre cele mai populare parcuri bucureștene. Acesta are o suprafață de 110 hectare, aflându-se în nordul Bucureștiului. Lacul Herăstrău are u suprafață de 74 de hectare, fiind unul dintre locurile preferate de relaxare ale locuitorilor. Zona mlăștinoasă a fost curățată din anul 1930, iar parcul a fost dat în folosință în anul 1936. Tot atunci a luat ființă și Muzeul Satului, fiind unul dintre cele mai mari din Europa de acest fel.

Parcul IOR despre care am vorbit anterior este cel care se clasează pe cel de-al doilea loc, cu o suprafață de 85 de hectare. Acesta a început să fie amenajat în anul 1985, iar în ultimii ani au fost aduse rațe, gâște, dar și alte păsări în parc. Acesta mai este cunoscut și ca Parcul Titan.

Parcul Tineretului continuă topul cu cel de-al treilea loc, având o suprafață de 80 de hectare. Această zonă a fost denumită la începutul anilor 1900 ”Valea Plângerii”, iar în anul 1965, a fost amenajat parcul. Sala Polivalentă se află în mijlocul parcului încă din anii ’80.

Parcul Național se află pe cel de-al patrulea loc cu o suprafață de 60 de hectare. Acest parc găzduiește Complexul Sportiv Național și Casa Fotbalului. Acesta purta anterior denumirea de Parcul 23 August, fiind inaugurat în vara anului 1953.

Pe cel de-al cincilea loc se află Parcul Carol I cu o suprafață de 41 de hectare. Anterior, acest parc se numea Parcul Libertății și a fost ridicat pe dealul Filaretului. Parcul a fost inaugurat în anul 1906, după șase ani de construcție. Începând cu anul 2004, acesta a fost înscris pe Lista Monumentelor Istorice.