Home » Când, unde, cum » Ce s-a ales de magistratul care i-a judecat pe Nicolae și Elena Ceaușescu. Sfârșitul tragic

Ce s-a ales de magistratul care i-a judecat pe Nicolae și Elena Ceaușescu. Sfârșitul tragic

Manolică Anca / 23.12.2021, 11:49
Ce s-a ales de magistratul care i-a judecat pe Nicolae și Elena Ceaușescu. Sfârșitul tragic

În urmă cu 32 de ani, liderii comuniști din Europa de Est cădeau ca piesele de domino. În ziua de Crăciun a anului 1989, dictatorul român Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena au fost executați de un pluton la Târgoviște, mitraliați cu gloanțe Kalașnikov. Află ce s-a ales, mai apoi, de magistratul care i-a judecat pe Nicolae și Elena Ceaușescu și le-a dictat sentința cu pedeapsa capitală.

25 decembrie 1989. Judecarea și execuția ultimului tiran al României

Șirul de evenimente importante pentru viitorul țării, dar totodată dureros pentru numărul mare de oameni care și-au pierdut viața se află pe buzele tuturor românilor, mai ales în luna decembrie. Mișcările de stradă din marile orașe ale României aveau să schimbe pe atunci direcția politică a țării, conducând la înăbușirea regimului comunist.

Din păcate, instalarea libertății a adus cu ea și curmarea vieților a multor oameni. Ne amintim mereu cu ochii în lacrimi de toți aceia care și-au dat viața (1142 de morţi și 3138 de răniți), voit sau nu, pentru români și un viitor mai bun. Moartea cuplului atât de disprețuit a pus capăt unui sfert de secol de guvernare cu mână de fier care s-a tradus prin opresiune și mizerie pentru majoritatea românilor. 25 decembrie 1989 – dictatura ceaușistă luase sfârșit!

Locul în care au fost executați soții Ceaușescu
Locul în care au fost executați soții Ceaușescu

Procesul și sentința soților Ceaușescu

25 decembrie, ora 05:30. Soţii Ceauşescu erau aduşi cu TAB-ul la Comandamentul garnizoanei Târgoviște, unde urma să aibă loc procesul lor. Pentru a nu fi observaţi, plutonierul Constantin Stoican a ambalat motorul ca să facă o perdea de fum şi să mascheze coborârea lor. După vizita medicală, inculpaţii Nicolae şi Elena Ceauşescu erau aduşi în sala de judecată improvizată în unitatea militară.

În dimineața aceleiași zile de 25 decembrie 1989, opt paraşutişti din Boteni se îmbarcau în două elicoptere pentru o „misiune de gradul zero”. Căpitanul Ionel Boeru și cei șapte subofițeri din subordinea sa habar nu aveau pe cine merg să execute și ce urma să se întâmple.

Procesul a început la ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:30. Imediat, tribunalul s-a retras într-o sală alăturată, pentru deliberare. După numai 10 minute, completul de judecată condus de Gică Popa şi Ioan Nistor, judecători militari şi de maiorul de justiţie Dan Voinea, a reintrat în sală, iar Gică Popa a dictat sentința:

„Tribunalul, în numele legii și al poporului, deliberând în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii…”

Completul de judecată al soților Ceaușescu
Completul de judecată al soților Ceaușescu

Ce s-a ales de Gică Popa magistratul care i-a judecat pe Nicolae și Elena Ceaușescu

Nici Gică Popa nu știa, la plecarea din Bucureşti, ce urma să se întâmple. Habar nu avea pe cine va judeca şi pe cine va condamna. Am văzut cu toții, prin intermediul televiziunii, ce fel de proces a fost atunci. Cu un rechizitoriu dur, cu un avocat care a devenit cel mai aprig acuzator și o sentinţă definitivă, fără recurs. Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost mitraliaţi cu gloanțe Kalașnikov în curtea garnizoanei.

La numai două luni de la verdictul necruțător, magistratul Gică Popa s-a sinucis. Era 1 martie 1990. Moartea sa a stârnit ani buni o mulțime de controverse, fiind trecut pe lista morţilor suspecte. La Parchetul General, dosarul morţii lui Gică Popa, magistratul care i-a judecat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, a fost, de multă vreme, tranşat definitiv, prin clasare, potrivit monitoruljustitiei.ro.

Se pare că toate probele au condus către această concluzie, nemaifiind găsite alte probe care să indice altceva decât un suicid. Dosarul nu a mai ajuns la instanţă.