Home » Când, unde, cum » Ce sunt bamele, ce beneficii au și cum se gătesc

Ce sunt bamele, ce beneficii au și cum se gătesc

Manolică Anca / 09.08.2022, 15:02
Ce sunt bamele, ce beneficii au și cum se gătesc

Extrem de valoroase din punct de vedere nutrițional, bamele sunt folosite mai ales în bucătăria orientală. Totuși, acestea sunt apreciate și în țara noastră, fiind utilizate în diverse preparate culinare. Iată ce sunt bamele și cum se consumă ele.

Ce beneficii au bamele

Bamele sunt niște legume foarte apreciate în Orient. Ele sunt utilizate foarte des în bucătăriile tradiționale din această zonă, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale și cu foarte multe proprietăți benefice pentru organism.

Bama este o plantă cu fructe comestibile ce face parte din familia Malvaceelor, alături de bumbac, arborele de cacao și hibiscul. Planta, ce poate ajunge până la 2 metri înălțime, are funze late și lungi de 10–20 centimetri, și flori de 4–8 centimetri, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale.

Fructul este o capsulă verde și păroasă cu lungimea de 8–20 centimetri și conține o mulțime de semințe. Aspectul bamelor este asemănător cu cel al fasolei păstăi. În ceea ce privește zonele în care se pot cultiva, ele cresc foarte bine atât pe câmp, cât și în grădini. Un aspect foarte important, însă, pentru cultivarea bamelor este temperatura, pentru că aceasta nu rezistă la temperaturi scăzute.

Cum se consumă bamele

Fructele acestei plante se aseamănă cu păstăile verzi și se culeg când sunt necoapte. Ele se consumă ca și legume, iar frunzele lor se folosesc în bucătăria orientală la îngroșarea supelor. Această legumă este una dintre cele mai rezistente plante la căldură și secetă.

Bame
Bame

Bucătarii aseamănă gustul bamelor cu cel al dovleceilor, vinetelor sau chiar sparanghelului. Sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, având numeroase proprietăți benefice pentru organism. Fructele și frunzele de bame sunt alimente excelente care au un conținut scăzut de calorii și abundă în vitamine (în special cele din grupa A, tiamină, B6, vitamina C și acid folic) și săruri minerale, cum ar fi calciul și zincul.

Astfel, ajută la întreținerea pielii și îmbunătățește digestia, prevenind constipația. Este recomandat ca acestea să se consume proaspete, când ele sunt verzi și au o textură tare. Se pot ține la frigider maxim 3 zile, după care încep să își piardă din proprietăți.

De asemenea, pot fi utilizate în diferite preparate culinare cu sau fără carne. Dacă nu știi cum să gătești aceste legume, ei bine, te poți inspira din rețetele cu păstăi verzi de fasole, pentru că se prepară la fel.

Ce beneficii are această legumă

Concentrația substanțială de acid folic îl face un aliment foarte recomandat pentru femeile însărcinate. Prezența mucilagiilor, care este îndeosebi în rădăcini, face ca bama să fie benefică și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, conținutul ridicat de fibre.

De asemenea, asigură echilibrul potrivit pentru sistemul gastrointestinal, este un excelent aliat împotriva colesterolului și un aliment hipocaloric, bun de consumat în timpul unei diete.

De proprietățile bamelor ne putem bucura și atunci când vine vorba de uzul cosmetic. Este un bun remediu natural pentru întărirea scalpului folosindu-l cu lămâie.