Home » Când, unde, cum » Ce sunt mercenarii și pentru ce luptă de fapt

Ce sunt mercenarii și pentru ce luptă de fapt

Cojocaru Cristian / 03.03.2022, 16:38
Ce sunt mercenarii și pentru ce luptă de fapt

Deseori auzim de termenul de mercenari și cum aceștia sunt utilizați de către anumite state și nu numai, în anumite acțiuni militare. Poate ca mulți alții te-ai întrebat ce sunt mercenarii și pentru ce luptă aceștia de fapt. Iată câteva explicații despre misiunea lor și o scurtă istorie a acestui tip de combatanți.

Care este cauza pentru care luptă mercenarii

Mercenarii, adesea numiți ca având „a doua cea mai veche profesie din lume”, au făcut parte din istoria războiului încă de la începuturile sale. Deși descrierea lor precisă a variat de-a lungul timpului, în general, mercenarii sunt luptători care nu sunt membri ai grupului care îi angajează, fie că acel grup este un stat, un oraș-stat sau adepții unei persoane publice.

De cele mai multe ori, aceștia sunt motivați de câștigurile financiare deși această trăsătură variază de-a lungul timpului. Ideea de motivare prin câștig financiar are puțin sens ca marcaj al unui mercenar în perioada medievală. În rândurile de mai jos sunt prezentați mercenarii din perioada postclasică, cu toate că există nenumărate articole despre mercenarii din Grecia clasică și Roma.

Mercenarii din tradiția europeană a războiului sunt cei reprezentați aici, deoarece utilizarea și impactul mercenarilor sunt atât de extinse, cât și distincte în contextul european. Cu toate că linia mercenarilor este una lungă, putând fi vorba despre mercenari antreprenori, dacă antreprenorul era sau nu conducătorul unei trupe d emercenari sau liderul unui stat care vindea mercenari unui alt stat.

De asemenea, există forme de serviciu străin, inclusiv subsecțiuni permanente ale armatei de stat care se bazează pe recruți străini cum ar fi Legiunea străină franceză și voluntari cum ar fi cei din Războiul civil spaniol sau mujahedinii din Afganistan, care există, sau putând aduce în discuție chiar și acei mercenari ceceni trimiși de Putin în actualul conflict armat de pe teritoriul Ucrainei, sau străinii care participă în actuala invazie de partea Ucrainei.

mercenarii
Mercenarii sunt angajati de catre state si organizatii in scopul de a intari fortele actuale

Aceștia sunt utilizați pentru completarea forțelor existente

Mercenarii au fost angajați de o varietate de actori pentru a completa forțele existente și/sau pentru a oferi expertiză specifică în tactici sau tehnologie militare. Ei au trecut de la antreprenori individuali capabili să-și vândă serviciile la cel mai mare ofertant, fie în grupuri, fie individual.

Această formă de mercenar antreprenorial a fost comună aproximativ între secolele al XII-lea și al XVI-lea și a fost înlocuită treptat de un sistem mai organizat, prin care statele au preluat controlul asupra comerțului cu mercenari și au cumpărat și vândut soldați unul de la altul, sistem care a început în jurul secolului al XV-lea, și s-a încheiat după războiul Crimeei la mijlocul secolului al XIX-lea.

În secolul al XX-lea, mercenarii au reapărut în timpul războaielor de decolonizare din Africa, din nou ca indivizi antreprenori, luptând aproape întotdeauna împotriva intereselor statelor nou decolonizate. La sfârșitul secolului al XX-lea, companiile militare private au apărut în conflicte din Angola și Sierra Leone.

Aceste companii au vândut o gamă largă de servicii militare, inclusiv furnizarea de trupe de luptă. Ele au dispărut și au fost înlocuite cu companii private de securitate (PSC), care oferă din nou o varietate de servicii de sprijin militar, oprindu-se înainte de luptă. PSC-urile au apărut în număr mare în timpul conflictelor din Irak și Afganistan.

S-a scris surprinzător de puține despre mercenari, în special mercenarii dinainte de secolul al XX-lea, ca o categorie în sine, separată de studiile despre organizarea generală a războiului într-o anumită perioadă. Cu toate acestea, o serie dintre aceste relatări mai ample despre organizarea militară sunt o bună introducere în utilizarea mercenarului, acesta din urmă fiind antrenat și trăind viața doar pentru luptă.